Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


Före Kropp och Corax

Inte visste jag, när jag satt på mitt rum och planerade, att jag skulle få sådana efterföljare som Göran Kropp och Janne Corax som senare skulle komma att cykla världen runt och bestiga höga berg.

Men nu gällde det Ryska gränsen öster om Ivalo. Jag stoppade i mig några Ahlgrens bilar till. Från de små, plastiga högtalarna i min bandspelare skrålade nya skivan ”The Number of the Beast” av Iron Maiden medans jag i kartboken med pekfingret följde riksväg 4 genom norra Finland. Det var ett par veckor kvar till studenten (som jag inte var ett dugg intresserad av) och jag planerade för min första riktiga expedition. Att ta mig med cykel upp genom Sverige(från Falun), genom Finland och fram till Ryska gränsen. Varför just Ryska gränsen kan man fråga sig i efterhand men det var fortfarande ”kalla krigets dagar” och Ryska gränsen lät i mina öron ganska långt bort och kanske lite lockande farligt. Sen skulle jag trampa tillbaka men hålla mig längre in i landet, närmare fjällkedjan på vägen hemåt.

- Nix! Mina föräldrar var eniga. Trots att jag skulle hinna fylla 18 och alltså borde kunna bestämma själv så var det absolut stopp. De släppte inte iväg mig på en sån tur alldeles ensam. Efter en del tjurande gav jag upp. Kanske hade de rätt.  (I efterhand kan jag se att de absolut hade det). Jag fick snabbt ändra om planerna. Det blev en rejält nerkortad tur. Cykel upp genom Härjedalen och Jämtland, in till Ljungdalen. Vandring därifrån till och upp på Helags. Tillbaka till cykeln och med den över till Röros i Norge och sen hem över Idre. Nu hade jag dessutom fått sommarjobb på ett sågverk i grannbyn och behövde komma hem till juli så jag fick ge mig iväg strax efter skolavslutningen. Det var veckan innan midsommar 1983.

Solen stekte hett mot min bara rygg då jag trampade iväg längs landsvägen ut ur byn en tidig förmiddag. Min cykel var en gammal militärcykel med ballongdäck. (För de yngre läsarna kan jag förklara att ballongdäcken, som sattes på mycket kraftiga fälgar, var som MTB-däck men ännu fetare och med landsvägsmönster. De gav ett skönt gung på gropiga och steniga grusvägar men rullet på asfalt var inte det bästa). Packningen som mestadels var stuvad i en ryggsäck satt fastspänd på pakethållaren och bestod till största delen av fotoutrustningen. En dunsovsäck hade jag fått i födelsedagspresent, tält och regnställ hade jag fått låna av brorsan.

Dags för avfärd. Någon dag innan  klippte jag av mitt axellånga hår.

Under några soliga och varma sommardagar avverkade jag ca 10 mil per dag längs granskogskantade landsvägar. Blomdoften hängde söt och tung från dikesrenarna. Jag stannade och badade i små sjöar längs vägen, slogs mot mygg på kvällarna, lyssnade på mera Iron Maiden i en batterislukande Sony Walkman och tyckte att jag levde gott på yoghurt, bröd och snabbmakaroner. Ett starkt minne tränger sig fram från dessa dagar. Jag hade stannat i närheten av en badplats och diskade ur trangiakastrullen när jag hörde en liten kille en bit bort fråga sin mamma. – Vad gör den där farbrorn? Det var nog första gången jag på allvar blev kallad för farbror och någonstans kom väl insikten lite närmare att jag höll på att bli vuxen. Antagligen därför det fastnade så.

När fjällen kom inom synhåll kändes det mer "på riktigt".

När jag rullade in i Ljungdalen hade solen försvunnit i gråa moln. Jag minns att det var väldigt gott om gökar. Jag räknade till sju samtidigt som satt och kokoade. Jag ställde cykeln där och drog på mig stövlarna. Det dröjde inte länge innan regnet kom drivande in över fjällheden. Strax under Helagsglaciären slog jag upp tältet och påminde mig om att det var midsommarafton. På natten slog vädret om och det blev kyligare. Ett tunt lager nysnö hade pudrat berget högre upp.

Framme vid Helags.

Jag gick upp på Helags från norrsidan och tog, som jag tyckte då, en massa bilder. Det var ju före digitalkamerans tid så man fick vanligtvis vara ganska restriktiv med knäppandet. Jag hade förutom två kamerahus, ett för färgdia och ett för svartvit film, tre olika objektiv, mellanringar, stativ, några filter och annat småplock med mig. Trots låga moln och en del regnskurar var utsikten från toppen skaplig. Predikstolen låg snett nedanför som en stor bulle med branta sidor. Glaciären var grå.

En troligtvis ofta fotograferad stendinosaurie mellan Ljungdalen och Helags.

Men vädret blev hela tiden sämre och på väg tillbaka till Ljungdalen blev jag ordentligt våt. Dagen efter trampade jag mig uppför mot Flatruet och Sveriges högst belägna bilväg och jag funderade på om det där med växlar på cykeln kunde vara något att tänka på till en annan gång. De gamla militärcyklarna hade för det mesta väldigt låg utväxling men jag hade bytt bakdrev på min för att få lite mer driv.

Nu följde ett par mycket regniga och kalla dagar. Jag lyckades inte hålla sovsäcken torr och jag började frysa rejält. Nu när jag är ”gammal och förståndig” förstår jag att det inte bara berodde på regnet, blötan och att temperaturen höll sig på några få plusgrader. Det berodde nog minst lika mycket på att jag började bli trött och att jag åt alldeles för dåligt. Det fanns helt enkelt inte energi kvar för att hålla värmen också.

Typisk cykelsemesterbild.

Natten innan jag kom fram till Röros inbillade jag mig att jag skulle få lunginflammation om jag låg kvar och huttrade så jag klev upp mycket tidigt och trampade vidare. Så länge som jag cyklade höll jag mig någorlunda varm. Inne i Röros vankade jag i strilande regn gata upp och gata ner i väntan på att de skulle öppna någonstans där jag kunde gå in och värma mig. Men jag kände ganska snart att en genomblöt yngling som inte handlade något inte var uppskattad någonstans. Modfälld trampade jag vidare söderut längs västsidan av Femunden. Jag tänkte att jag finner på någon råd så småningom.

Längs vägen passerade jag några inbjudande kaféer som sålde nygräddade våfflor till turister. Men priset för en våffla kändes så svindlande högt att hur mycket det än sög i magen kostade jag inte på mig någon utan trampade envist vidare i regnet. Ju närmare kvällen kom desto motigare kändes det att slå upp tältet och krypa ner i en redan blöt sovsäck så jag fortsatte en bit till. Och en bit till. Utan att ha någon plan så fortsatte jag cykla hela kvällen och in på natten. Särskilt mörkt blev det inte och dynamon sparkade jag bara igång när jag fick något enstaka möte. Jag rundade Femundsänden och fortsatte över skogarna mot Svenska gränsen, stannade någon gång och värmde lite mat på Trangian men fortsatte sen.

I mitt minne vilar en underligt ödslig stämning över dessa timmar på vägarna genom dystra granskogar, förbi hängmyrar med krypande dimslöjor och över lavklädda tallhedar med ensliga gårdar.

Ödslig stämning.

När jag rullade nerför backarna mot Idre började jag känna igen mig och det kändes inte som att det var så långt kvar (Det var 23 mil) så jag fortsatte. Från Mora och nedåt har jag inte mycket minnen annat än att det blev varmare i luften igen och mer trafik. Utanför Rättvik vinglade jag in i ett vägräcke och var på ett uruselt humör mot mina medtrafikanter.

Mina föräldrar berättar gärna om hur stel jag var i både kroppen och blicken när jag oväntat rullade in på gårdsplanen hemma i Uggelviken. Och om hur jag sen sov som en stock och att jag när jag vaknade bara önskade en sak att äta – VÅFFLOR.

Den här turen känns (tyvärr) lite typisk för mig på den tiden. Även om jag gärna planerade både länge och väl innan jag gav mig iväg var inte alltid planerandet rätt. Jag var också dålig på att ta hand om mig själv, vilket så småningom straffade sig i tappat mod och ork. Förhoppningsvis har jag blivit bättre på sånt med åren men med tanke på tex min tur till Jotunheimen förra hösten så är jag inte helt säker på det.

När jag tänker tillbaka på Helagsturen blir jag samtidigt lite imponerad. Jag trampade faktiskt från Röros till Falun, 40 mil, på 26 timmar och det med packning, militärcykel med ballongdäck och med tömda reserver redan från start. Det var viljan, eller snarare oviljan att slå läger och frysa och hemlängtan till mammas våfflor som drev mig.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-11-19 08:08   seobserver
Pannbenets tjocklek brukar t o m imponera på bäraren, det är ju binärt antingen har man eller oxså noll.
Tack för berättelsen!
 
Svar 2010-11-19 16:53   äventyrssugen
Egen erfarenhet eller?
 
2010-11-19 11:15   thegedd
Måste ha känts som ett stort äventyr då ? Och bra musik du hade i din Walkman, faktum är att jag då och då lyssnar på just den skivan....tycker den håller mycket bra än idag....
 
Svar 2010-11-19 17:00   äventyrssugen
Det är lite pinsamt. Men jag kan få väldiga kickar av att lyssna på dessa gamla skivor. En del håller än som du skriver, en del inser man var/är riktigt dåligt, men det spelar ingen större roll. För en själv är musiken så förknippad med stämnigar, känslor och olika perioder i ens liv. Jag har många sådana grupper/skivor jag gärna återvänder till.
 
2010-11-19 13:50   Håkan Friberg
Vilka sköna texter du producerar!
Tänk att jag nästan kan hävda att jag nästan känner Kropps och Corax föregångare - nästan.
I like!
 
Svar 2010-11-19 17:03   äventyrssugen
Det var lite roligt att skriva om en så gammal grej. Att plocka fram den ur minnets kartonger och damma av den. Antagligen skriver man väldigt olika och lyfter fram andra saker om man tar upp något som hände för 25-30 år sen än om man skriver ner direkt vad man tycker sig ha upplevt.
 
2010-11-19 16:30   staffankäll
Ett skönt och iallafall för oss som läsare energigivande äventyr. Cykla till "summitpush" är dessutom en grym kombi. Bravo!
 
Svar 2010-11-19 17:06   äventyrssugen
Det innebär onekligen en annan vinkling av det hela än om man tar tåg/bil eller till och med helikopter fram till bergen. Tyvär är det väl tiden eller bristen på tid som gör att man inte utnyttjar denna möjlighet mer.
 
2010-11-20 08:17   Thomas Traneving
Vilken energi o företagsamhet för att vara 18 år. Vi som har tre grabbar hemma runt den åldern e imponerade! Det var bättre förr. /H
 
Svar 2010-11-20 10:20   äventyrssugen
Kanske var det bättre förr. Kanske. Något som deffinitivt var bättre förr var min energi och företagsamhet.
 
2010-11-20 09:09   thomalin
Trevlig berättelse, bra skrivet. Nu blev man ju lite sugen på dra ut på långtur...
 
Svar 2010-11-20 10:24   äventyrssugen
Att läsa om andras resor och utflykter ÄR inspirerande. Det är väl antagligen därför vi läser dem. Likaså av att se andras bilder. Jag kan till och med bli lite sugen av att skriva och läsa mina egna inlägg.
 
2010-11-20 10:13   Warewolf
Härlig läsning. Känner igen sig i dina rosa drömmar och den hårda verkligheten. Om jag kunde betygsätta skulle det bli en solklar femma!
//Magnus
 
Svar 2010-11-20 10:27   äventyrssugen
Tack för det. De rosa drömmarna kontra den hårda verkligheten. Jag antar att en av tjusningarna med friluftslivet är att det ibland lyfter fram ens egna tillkortakommanden och litenhet. Törs man möta det tror jag att det berikar mycket.
 
2010-11-20 16:02   Bulingen
Trevlig läsning! Din berättelse känns väldigt aktuell för mig, då den faktiskt liknar en del drömmar jag själv har än idag! För övrigt kan man väl ännu en gång konstatera att med ett riktigt pannben kan man komma riktigt långt!
Tack!
Lars Östlin
 
Svar 2010-11-20 19:28   äventyrssugen
Det lär inte vara försent än på ett tag att komma iväg.
Sen det där med pannbenet. Jag använde inte mitt så mycket för att komma iväg långt utan mest för att komma hem igen :)
 
2010-11-21 17:26   mathog
Jag planerar också mycket och länge innan jag gör något. Naturligtvis planeras allt för långa etapper, och för mycket ska hinnas med :) Men vilken fin berättelse du gett oss. Tack för den!
 
Svar 2010-11-22 09:18   äventyrssugen
Tack Mats!
På "våran" nivå är det nog inte så farligt att överskatta sig själv i planeringsstadiet. Kanska bara lite nyttigt. Det var/är nog värre för sånna som Kropp och Corax.
 
2010-12-06 13:16   Corax
Många cyklister verkar vara överens om att The Number of the Beast är en hit. Det är *inte* pinsamt att gilla den :)
Gillade storyn. Jag känner igen mycket av det du skriver. Tyvärr känns delen om att ta hand om sig själv väldigt bekant. Du snuddar även vid känslan att känna utanförskap som blöt, skitig och risig cyklist. Denna känsla har jag dock bara upplevt här i väst.
 
Svar 2010-12-07 07:22   äventyrssugen
Kul att du uppskattade inlägget.
Har för mig att jag följt något musiktips i dina inlägg.
Här är några som ger mig ståpälls i dagsläget.
Vissa låtar av Noir Desir tex Tostaky, Lazy, come el vient
http://www.youtube.com/watch?v=zrOUPHGcpqY
eller vissa av Levellers tex Subvert och Liberty
http://www.youtube.com/watch?v=4IEQyVD6Luo
 

Läs mer i bloggen

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg