Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


Hej då Skogen

Ja det här blir ett lite sorgligt inlägg. I dag börjar de avverka skogen som jag dagligen har gått i de senast 20 åren. Inte allt men en stor bit. När vi flyttade hit så fanns det fantastiskt mycket fin skog runt om och många fina stigar att gå. Så, för ca 10 år sedan högg de en rejäl bit av den. Stigarna som vi gått, kantarellställena, dunklet mellan de stora stammarna där en lite bäck bildade ett flera meter högt vattenfall nedför en klipphäll. Allt försvann på några dagar. Jag har i omgångar försökt att röja upp stigarna igen men förgäves. Rishögar, markberedning, hjulspår, sly och granplantage gör det närmast oframkomligt.

Och nu är det alltså dags igen. En ny stor bit av närskogen kommer att utplånas. Stigarna, svampställena, rymden under grentaket, det lilla kärret, stortallarna och den ljusgröna mattan med harsyra.

Jag har gått en sista gång och sagt hejdå till träden. Snyftigt? Ja. Bittert? Ja. Alldeles utan hopp? Nej.

Jag hoppas att de kommer att bespara stigarna. Vi som bor här och går dessa stigar har lagt ner mycket jobb på att hålla dem öppna. Jag pratade med gubben i skördaren i morse och han lovade att göra så gott han kunde. Vi får väl se vad det innebär.

Jag kan vara realist och inse att skog behöver brukas för att det ska vara ekonomiskt hållbart men jag kan inte heller låta bli att känna med hjärtat. För oss som bor i och använder skogen till vardags har den värden som är svåra att väga mot de ekonomiska. Här finns heller inga sällsynta rödlistade arter, inte mycket till kulturlämningar som gör att skogen kan skyddas av den anledningen. Men ändå…

Författaren Kerstin Ekman skriver på ett ställe i sin romansvit Vargskinnet:

”Vem äger en skog? Den som har lagfarten eller den som har kunskapen om den? Den som känner dess lukter och hemligheter. Rävlyorna. Kantarellernas vita trådsystem i mossan. Myrråkarna där de vita och ömtåliga myltblommorna står ifred för frosten. Den som kan hugga ner den har bara makten. Inte rätten.”

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-11-11 21:15   BrittMarie
Så ledsamt. Det blir ju inte sej likt efteråt, även om stigarna fortfarande går att vandra.
 
Svar 2010-11-15 08:53   äventyrssugen
Nej, det är trist. Men om stigarna finns kvar så finns det också hopp om framtiden. När de försvinner blir de kvarvarande bitarna skog sönderstyckade och svåråtkommliga.
 
2010-11-11 21:42   Håkan Friberg
Åh, jag känner med dig. När jag var 10 år köpte mina föräldrar ett gammalt hus i södra Hälsingland för ärvda pengar. Vi tillbringade de flesta lediga helger, flera påsklov och stor del av sommaren där hela min uppväxt. När jag själv fick barn åkte vi upp dit från Örebro flera gånger per år och snart började sönerna ha egen tid med farmor och farfar där. HELA våra barns uppväxt är starkt förknippad med den lilla byn Röstbo. Vi kände alla skogens hemligheter. Vi visste var kallkällorna fanns, vi hade full koll på svampställen och bärtuvor. Vi hade våra favoritgrottor under de jättelika stenblocken där vi inredde med granris och övernattade på våra äventyr.
Sen kom avverkningsmaskinerna. Först försvann stigen upp mot berget och några av favoritställena med svamp. Sedan försvann storskogen runt en av våra favoritgrottor. Och så fortsatte det.
När min far dog och min mor inte längre ville/kunde ha huset kvar hade vi många funderingar på hur vi skulle göra. Under stor vånda beslutade vi att sälja. Det var nämligen inte samma ställe längre...

Sönerna - 27 resp 32 - gjorde en nostalgitripp dit sommaren som gick...
 
Svar 2010-11-15 08:58   äventyrssugen
Ibland undrar jag om det vore bättre att bo längre ifrån skogen. Att man inte hade någon speciellt "egen" skog utan bara kunde åka dit man kände för. Då skulle man slippa sånt här. Men jag har provat det livet också och det passade inte mej. Nu får man göra det bästa som går av situationen. Jag antar att det blir en del nydragning av stigar.
 
2010-11-12 10:11   mathog
Det är ledsamt. I ett annat forum skrev jag ett inlägg om att vissa sträckor på Bergslagsleden består till stora delar av kalhyggen. Då fick jag en rejäl känga av en markägare i området: "Du kan inte ha varit ute mycket i skog och mark!" Hmmm.

Fast man måste ju få känna med skogen även om någon brukar den för sitt levebröd. Förresten så fajtas det rejält kring en exploatering av skogarna runt Bergslagsleden etapp 12. Titta in till http://www.radda-lekeberg.se/ och ge de boende i området ert stöd. Det kan de behöva för Stena Renewable vill skövla skogen och bygga ett gäng 4 MW vindkraftverk.
 
Svar 2010-11-15 09:02   äventyrssugen
Skogsägare och skogsälskare har ofta olika uppfattning om vad en skog är.
När det gäller vindkraft så känner jag mig väldigt splittrad. Jag tycker verkligen att vi ska ha den men jag är väldigt glad att jag ännu inte har tvingats ta ställning till vindkraftverk i min närhet. Om/när den dagen kommer vet jag inte vilken sida jag kommer att ställa mig på.
 
2010-11-12 17:47   V. Väderhatt
Mmm. Jag växte upp med skogen runt min mormors hus. En liten bit orörd mark rätt nära Stockholm, knappt några grannar, öde torp och lador, blåbärsskog, tallmosse, hällmark och vandringsleder. Kvar idag är en liten bit skog, resten är nu villaområden eller motortrafikled. Som säkert behövdes, men jag saknar fortfarande skogen som inte finns. :/
 
Svar 2010-11-15 09:04   äventyrssugen
Ja det måste vara ännu värre. Jag kan åtminstone tänka att skogen åter kommer att växa upp här. Jag kan följa naturens återtag även om jag inte kommer att hinna uppleva storväxt skog på samma ytor igen. Men "din" skog är ju borta för alltid.
 

Läs mer i bloggen

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg