Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


En misslyckad affärside

Ingen kan väl ha undgått att se hur vandringsstavarna kommit att bli allt populärare. Nu finns de i superlätta versioner av aluminium eller kolfiber med en massa finesser till. Själv har jag bara provat att gå med skidstavar, en gång, och känt att det här var inget för mig. Jag blev bara irriterad på dem. Kan inte tänka mig att gå en hel fjällvandring med såna. I blockig och stenig terräng har jag nog med att hålla reda på mina två fötter. Att försöka ha koll på två stavar också överstiger min simultankapacitet.

Men ändå, det där med stavar vid vad kan jag klart se fördelarna med. Ännu har jag inte utsatt mig för några svårare vad men den dagen kommer (förhoppningsvis) då tillgång till eller avsaknad av stavar kommer att avgöra om jag kan fortsätta eller få vända om. Jag började därför fundera lite på den traditionella vandringsstaven – den där av trä. Back to Basic. Staven som närmast är en symbol för vandraren.

På lingonhygget

Hinken är full med lingon. Det doftar av solvarmat kråkbärsris. En liten spräcklig gräshoppa spelar i den rödaktiga kruståteln. Det susar svagt från frötallarnas toppar. En ensam korp sitter några hundra meter bort i skogen och småpratar för sig själv. Även ett hygge kan vara helt ok.

Storpicknick

Det händer saker i lilla Glava också, nån gång emellanåt. För ett tag sen hörde några vänner av sig om att de tänkte samla ihop ett gäng barnfamiljer och ge sig ut i skogen tillsammans. Kul initiativ tyckte jag. Vår familj kunde inte vara med första gången men i helgen ordnades en andra träff. Åtta familjer var vi som träffades för att gå vandringsleden runt Rudsklättens fornborg vid sjön Glafsfjordens södra ände denna soliga lördag i början av september.

Eftersom de flesta var lite hungriga redan från början så tog vi maten först. Och här var det inte några svampiga smörgåspaket inte, nej tortillas stod på menyn. Alla hade med lite ingredienser och snart var vi fullt sysselsatta med att hacka, skala, blanda och elda. En jätteportion köttfärs stektes på muurikka. Vi föräldrar var tråkiga nog att mest hålla till vid vindskyddet och prata så barnen tog sig ut på egna småutflykter i skogen och på de branta klipporna ner mot vattnet. Några av barnen testade hur djupt vattnet måste vara innan det rinner över stövelskaften. Någon verkade till och med ha testat om han möjligen hade torrdräkt på sig. Kottar och svampar kastades, pinnar fäktades med och några tårar fälldes. Det var som vanligt med barn i skogen. Solen sken över vattnet.

Storfiskaren

Jag kände någonstans i bakhuvudet att vi borde ha ett fiskekort också, jag och min då sjuårige son Manne. Vi hade åkt ner till badplatsen vid Lesjön med vår nästan nya utrustning. Varsitt spö med rulle. Varsin reflex-spinnare och wobbler. Vi hade prövat ett par gånger förut men utan annat resultat än lite trassliga linor och några rejäla bottennapp. Som ung fiskade jag mycket eftersom jag växte upp vid en sjö men då såg jag det mer som ett tidsfördriv. Nu tänkte jag mig att kanske kunna så ett frö till ett framtida intresse hos Manne och något som vi kunde dela och göra tillsammans, far och son. Så där som det ska vara.

Solen sken, mörtarna simmade fram och tillbaka mellan stenarna nedanför oss och en och annan småabborre strök förbi men något napp verkade det inte bli den här gången heller. När vi så nästan var färdiga att ge upp och åka hem fick jag känna ett sugande motstånd i spöet och tänkte att det väl var ännu en ruska med sjögräs. Inte förrän alldeles inemot stranden fick jag syn på ryggen av en gädda som lojt lät sig vevas in.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg