Det var -17 när jag gav mig ut i mörkret och det behövdes en liten viljeansträngning för att komma över motståndströskeln. Vad gör man inte för att slippa se Melodifestivalen?
Tältet slog jag upp tidigare idag, då solen sken från klarblå himmel, en knapp kilometer upp i skogen på en liten bergknalle. Stora gulbruna fördjupningar i snön skvallrade om att ett par älgar också valt ut denna kulle för nattläger men natten innan. Säkert hade de legat här och tittat upp mot fullmånen precis som jag hoppades få göra. Snön hade blåsts tunn på berget och det var inte lätt att få upp tältet. Tänk att något som är så lätt på en jämn gräsmatta om sommaren kan vara så svårt när det är ojämnt, tunn fluffig snö och många minusgrader så att man helst har vantarna på. Hilleberg Akto är inte känt för någon stor takhöjd och jag kan skamset erkänna att min tältuppsättning inte gjorde saken bättre. Det blev knappt kryphöjd inne.
Men nu var det kväll och jag var alltså på väg ut igen. Prognosen var att det skulle ner en bit under – 20 innan morgonen. Grannen eldade på för fullt för att hålla värmen och i motljuset från fullmånen på väg upp över skogskanten steg en tjock rökpelare från deras skorsten spikrakt upp mot rymden. Inte den minsta vindrörelse i den kalla luften. Jag stannade och hälsade på hästarna i hagen som redan hade fått tjockt med rimfrost i pälsen och ”morrhåren”.
Men det var en lagom liten skidtur upp till tältet som gav värme i kroppen. Jag älskar det skarpa blåvita månljuset som gnistrar i snön och de svarta skuggorna. Försökte ta en bild men den blev hopplöst trist jämfört med hur vacker det egentligen var. Tror aldrig jag sett någon som lyckats fånga månljuset över snön på foto riktigt bra. Det närmste jag kommer att tänka på är Harald Wibergs målningar i Tomten och Tomten och Räven. Och faktiskt, en sådan här kväll är texten inte så dum heller. Midvinternattens köld… Månen vandrar sin tysta ban… Snön lyser vit på fur och gran…
Lite vinterfjällövning hade jag tänkt mig. Ingen eld i kväll alltså. Prövar att smälta snö på gasköket så att jag kan få med mig en varm flaska i sovsäcken. Men dels är det lite gas kvar i burken, dels är det tydligen i kallaste laget för vanlig Primusgas. Till slut får jag lov att försöka värma gastuben med mina bara händer för få fart på lågan. Det hjälper förvånansvärt bra men fy farao vad kallt med en – 17 graders aluminiumburk direkt mot huden. Jag fick ta det i omgångar och gnugga liv i fingrarna emellan.
Till slut har jag fyllt upp min flaska och krånglat mig ner i sovsäckarna. Lite har jag kanske lärt mig, tar inte alls på mig så mycket kläder ner i säcken denna gång. Och faktiskt blir det mycket bättre än sist. Ingen svettattack och ingen påföljande frysning utan en jämn och behaglig temp hela natten igenom. Jag har en extra gastub med mig och den får följa med ner i säcken där den i och för sig förtar en del av värmen från vattenflaskan men vilken skillnad det blir när jag drar igång köket på morgonen - full fart.
Träden tecknar sig kolsvarta mot den dovt röda randen vid horisonten medan solen kämpar sig upp. Jag packar ihop mina grejor och stuvar ner i ryggsäcken. Ögonen tåras av kylan när jag åker nerför backarna mot åkrarna. Skönt att komma hem och tända i vedspisen. Det blev ett fint litet miniäventyr.
Och så var det nackdelen med friluftslivet. Den stora NACK-delen. Temperaturen kan jag handskas skapligt med, att liggunderlaget är hårt lider jag inte så mycket av. Men… avsaknaden av en riktig KUDDE! Hur gör man? Hur gör ni? För tjugo år sen hade jag inte problem av det, men nu. För några år sen köpte jag en Fjällräven ”Puffy”. Höjden av lyx tänkte jag med en campingkudde. Men inte har den varit till mycket glädje. Alldeles för liten, redan hopfiltad och glatt i tyget så den kanar undan och hamnar någon annanstans. Om man nu försöker lättpacka känns det inte rätt att ta med sig extra kläder bara för att ha som kudde. Och att packa maten i en påse som huvudkudde:-(..? Det känns som jag skulle behöva något uppblåsbart för att få höjden och sen något gosigt med dun så att jag låg bra och sen ett skönt yttertyg för känslan skull. Tips mottages.
Om du har 2 uppblåsbara bag-in-box kan du använda dom som flytväst tillsammans med en väst gjord av mesh:-)
Känner faktiskt en som provat och det funkar också, inte som livräddiningsväst men dock som flythjälp.....
För Er som användar tömda bag-in-box'es - blir det inte för mycket kondens, för glatt och för strukturlöst?
Erik, jag gillar ditt bild på Hilleberget och månen - men hade gärna sett ditt tält i kryphöjd...
Sen måste jag slå ett slag för tältplattor istället för pinnar, du gör dem själv. Efter som snökristaller fäster i varandra vi sammanpressning (oavsett gradantal) räcker det med att man skottar på en ordentlig hög pudersnö på plattorna och inom en timme har kristallerna frusit ihop av sig själva.
Lika så innan du sätter upp tältet.... Platta till ytan där tältet skall stå genom att gå tätt ihop med skidorna i sidled... När du uppnått den längd du vill ha är det bara att vända på steken och göra samma procedur på bredden.... När du nu har pressat samman pudersnön behöver du bara vänta i 30 minuter sedan kan du sätta tältet ovanpå och in med liggunderlaget... ytan är hård... Detta visste du säkert redan men någon annan liten läsare kanske inte kände till detta...
Träplattorna gör man med tunn plyfa eller liknande (10 x 20 cm) ... borra ett litet hål mitt på träbiten 1 cm i diameter.... trä in tältlinan i detta hål och trä öglan runt träbitens kanter... ner i snön och skotta på... Överlägset.... en för varje hörn brukar räcka långt...
Tältplattor har jag sett om tidigare. Har tänkt att de blir stora och klumpig att ha med sig men jag ska kolla in det lite mer. Skidor och stavar, grenar och liknande kan man utnyttja till linorna men det är svårare med hörnen på tältet. Jag antar att man bör fästa några extralinor i hörnen på tältet för att kunna använda plattor och annat för fäste.
Tack för tipsen.
Bag in Box låter inte skönt!! ;)
/H
Som jag skrev till Hans. Kläder är bra om de kan ha dubbelfunktion som både något att ha på sig och som kudde. Men om man i sovsäcken har på sig det mesta så blir inte regnkläderna så där gosigt fluffigt att lägga örat mot som man skulle önska. Men tack ändå.
Den här gången hade jag redan satt igång köket och börjat smälta snö. Jag fick alltså värma burken på plats med fingrarna. Märkligt ändå hur snabbt lågan reagerade på att jag la på mina händer på burken. Det blev bättre tryck på några sekunder.
En del har varit inne på att man kan värma burken med t ex ett värmekljus, men detta lär medföra explosionsrisk (dvs om det läcker gas vid sidan om) så det ska man INTE göra. Läge för bättre ideer.
Men sen finns det ju bensinkök och andra proffsiga grejor för dem som är ute mycket.
Men jag har börjat uppfinna lite och ska försöka hinna göra något test i helgen. Hoppas kylan fortsätter, alltså. Om det blir framgångsrikt får jag väl redovisa i min egen blogg. Vi får se!
Klippt från Annelies Mustagh Ata/5
:-) Något för de vågade.
Jag antar att det bästa är att ha många olika alternativ för olika turer och förhållanden.
Tack för kommentaren Elisabeth.
Tack för tipset.
Det går att köpa (HemTex t ex) kuddar av skumplast avsedda att användas i vanliga sängar och som är skurna för att passa huvud och nacke. Lämpligt är att ta bort höljet och kapa kudden någon decimeter på längden och ev. något på bredden. Kudden kan fortfarande vara något tung men:
1. Är hyfsat komprimerbar
2. Ger hög friktion mot underlaget och är stabil
3. Behåller formen
4. Ger hyfsad grad av isolering tillsammans med sovsäckens huva förutom under vintersäsong
Tack!
Du bruker sikkert tørrposer til å pakke klær i. Etter mine erfaringer bør man alltid ha et ekstra sett med ullundertøy dersom noe skulle skje. i tillegg har du skallbekledningen som man jo ikke har på seg i soveposen. Putt alt oppi tørrbagen og bruk den som kudde, eller pute som vi sier i Norge. Den funker veldig bra for meg.
Når det gjelder gass hadde jeg det med på denne siste turen, kaldt som tusan. En liten dl varmt vann fra termosen over i en kopp eller tallrik og sett gassflaska i vannet. Pass på at det ikke blir for mye varme! Funker bra.
Guds fred og lykke til!
Klart en möjlighet men då måste jag ta med thermos också.
Även när jag sova i ett hotel så användar jag min lilla resekudde. Den är så otroligt skönt.
Eftersom vi har ganska kallt innomhus på natten så märker jag hur hård tempurkudden blir rean vid + 10 - +15 grader. Jag tänker mig att om man hadde den ute i minusgrader skulle den bli stenhård.
Vid förra årets vandring jagade jag gram och då använde jag istället en halskudde som är fylld med något slags ris eller något liknande. Den väger bara 200gram och är väldigt skönt också. Köpte den vid någon mässa och jag har inte sett den i någon affair. Märket heter Don Marc of Sweden, www.donmarc.se. Särkild bra om man måste kombinera vandringen med långa tåg/ busresor...
Jag kollade vikten av min tempur resekudde och den väger 650gram.
Selv om man ikke bruker dette trikset er det tutrolig greit å starte dagen med varm frokost uten å fyre opp primusen. Crusli, tørrmelk og varmt vann er min yndlingsfrokost, lærte det da jeg var i spesialstyrkene:)
Så det finnes flere grunner til å ha med termos.
Når det gjelder å sette gassboksen i varmt vann må man nok være litt forsiktig, umiddelbart høres en kokelyd fra boksen, så jeg ville ikke latt den stå for lenge i varmt vann, men mer for å få gang på den.
Det beste alternativet er vel kanskje en multifuel, de er enklere å forholde seg til om vinteren:)
Sjekk denne:http://kvslyngdal.no/idrett/dyktige-elever-pa-krevende-vintertur/3989
Sent svar, men jag har ägnat mig åt skidåkning, bl a i "Fäderns Spår", så jag har läst ditt inlägg först nu! Som huvudkudde måste man ju ha något man kan "knöla ihop" lite som man vill och flytta en bit när man vänder sig. Tag med ett örngott, som du fyller med en del av de kläder du plockar av innan du kryper ned i soväscken ! Fungerar alldeles utmärkt !
Stefan Grimfors
Vad gäller kudde så brukar jag ta sovsäcksfodralet (då slipepr du släpa med ett örngott som någon tipsade om + att örngott i regel är bomull = blir blött/fuktigt och torkar aldrig) och fylla det med kläderna man haft på sig under dagen.