Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


Första fotoexpeditionen

Nu i våras inträffade en händelse som fick mig att minnas min första fotoexpedition. Jag var runt 16 och hade blivit med kamera, systemkamera. Nu skulle jag bli som min stora idol, Jan Lindblad, och såg framför mig ett kringflackande liv där flertalet nätter tillbringades i olika fotogömslen runt om i världen.

Rådjur, grodor och andra småkryp fastnade ibland på filmen men så ville jag ha något lite mer exklusivt. Bävern hade ännu inte blivit vanlig i mina hemtrakter utanför Falun men min morbror hade en jaktkoja i norra Värmland där det fanns gott om bäver. Han skjutsade ut mig och lämnade av mig vid kojan en eftermiddag i början av hösten. Jag skulle tillbringa två nätter där själv och det kändes lite småkymigt vill jag minnas. Några mobiltelefonerfanns ju inte på den tiden.

Bäverhydda

Bävrar var det gott om. På dagarna kunde jag se deras byggnadsverk och följa spåren av deras födosök och på kvällarna, hukande vid någon vassrugge fick jag se dem. En silverstrimma som klöv vattnet, närmare och närmare. KLICK! Otroligt vad en kameraslutare kan låta högt när man inte vill. PLASK! Bävern slog med svansen och dök.

Jo, det är en bäver som simmar där.

Plask, så dök den och fotandet var över.

Teleobjektivet var ljussvagt och mossan och träden åt upp det mesta av ljuset från kvällshimlen. Så trots att jag pressade filmen i många steg vid framkallningen blev negativen tunna och kontrastlösa. Visst fick jag se bäver och visst fick jag flera fina och spännande minnen från de där dagarna men bildresultaten var en besvikelse. Så blev jag inte heller någon ny Jan Lindblad :-)

När bävern äntligen kom ut i ljuset, så missade jag med skärpan:-(

Den bästa bilden från de dagarna blev inte på bäver utan på tre tranor som kom inflygande över en myr i tidigt morgonljus.

Så var det händelsen som väckte minnet till liv. Ja, det var en bäver som besökte oss en morgon nu i våras. Något oväntat eftersom vi har en kilometer till närmaste sjö dök den upp på gräsmattan.

Så fick jag mig slutligen en om inte bra så åtminstone rolig bäverbild.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-09-15 15:58   brigas
Oj,vilken bäverbild,undrar hur den kände sej
 
Svar 2011-09-16 07:09   äventyrssugen
Den gav faktiskt intrycket att vara lite uppgiven. Kände antagligen på sig att den inte kunde vare sig fly eller försvara sig särskilt bra. "Nu är det klippt". Den svängde runt och väste lite mot hunden men inte mycket mer.
 
2011-09-15 16:37   seobserver
Märklig hund Näcken har.
 
Svar 2011-09-16 07:11   äventyrssugen
Intressant! Jag har aldrig hört att bävern skulle kallas för "Näckens hund". Men det låter ju troligt när man tänker efter.
 
2011-09-15 16:43   thegedd
Intressant sista-bild. Vad hände efter ? Var tog den vägen ?
 
Svar 2011-09-16 07:15   äventyrssugen
Jag höll undan våran hund och bävern kröp ut under grinden (Den hade först kravlat sig in) Sen lullade den bort bakom vedboden och ut på åkern. Antagligen kom den från en liten bäck i närheten. Bävrar har en spridningsinstinkt i sig som gör att de kan ge sig ut på försök att hitta nya vatten och då kan de ge sig upp på längre vandringar över land även om det medför en stor risk för dem.
 
2011-09-15 17:30   Håkan Friberg
Så den är inte photo-shoppad då? :-)
 
Svar 2011-09-16 07:16   äventyrssugen
Det är ju inget lodjur i alla fall;-)
 
2011-09-16 14:26   ulindh
Rolig läsning. Jag har varit på bäversafari och sett dem i vatten bara, det är ju en upplevelse i sig. De är ju rätt skygga, men på land är det ju svårt att gömma sig. :-)
 

Läs mer i bloggen

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg