Jag tycker om att elda, känner rent av ett behov av att se flammorna, höra ljuden, känna doften och värmen från elden. En släng av pyromani? Nej, enligt Wikipedia är pyromani förknippad med en impulskontrollstörning och tvångsmässighet och inte något lustfyllt.
Som tur är, var jag och min fru så naiva att vi inte satsade på något centralvärmesystem när vi renoverade vårt gamla hus. Så nu måste jag under en stor del av året börja varje morgon med att tända två brasor, en i kaminen och en i vedspisen i köket.
Att få sitta men morgongröten, höra knäppandet från vedspisen och känna värmen sprida sig är starkt vanebildande. När våren kommer och det inte längre behöver eldas är det väldigt svårt att sluta. Det känns dött och trist från hörnet med spisen när den står tyst och kall. Abstinensen är stor.
Men behovet att elda finns nog hos oss alla. Alltifrån stearinljusets lugna och rogivande låga till majbrasans våldsamma dånande och hetta. Den konstgjorda elden på tv-rutan, som borde ha blivit en flopp, har visat sig överleva från vhs-bandens tid till dvd-skivornas. Finns kanske till och med på blue-ray.
För oss friluftsnördar har elden en viktig roll. Att sitta ensam och sjunka in i tankarna vid, eller att samlas runt, mysa och ha det gott. Tänds en eld blir den genast en central punkt vad som än händer runt omkring. Ibland är elden bara en liten låga på en sprit- eller gasbrännare men den lyckas ändå trollbinda oss.
Ska vi grilla? Sommarens kvällsaktiviteter närmar sig. För mig är grillande en korv vid elden. Jag har svårt för BBQ med stora grillmaskiner. Visst inser jag att möjligheten att tillreda avancerade rätter är oändligt mycket större med en gaseldad grillrobbot men man har också tappat något på vägen – enkelheten. Det känns som att man vid modernt grillande är mer resultatinriktad, det är den färdiga rätten som är viktigast inte vägen dit.
Själv har jag till och med svårt att vänja mig vid vanliga grillkol så hos oss blir det ofta en kompromiss.
Apropå eld kom en vän över med en ”luffareld” som han köpt för många år sen. De tillverkades av ett företag i Malå. Anordningen var en stavlimmad kub, ihålig och med en kraftig ”stubintråd” som löpte in i innandömet där det troligen fanns något lättantändligt. Lätt att bära med sig? Nja, 1,9 kg vägde den, så altför många stoppar man nog inte i ryggsäcken. Hur fungerade den då? Med viss tvekan eftersom den kanske hade ett visst samlarvärde tände jag häromdan ändå på den under en mindre skogstur. Och den fungerade faktiskt över förväntan. Lite långsam i starten men sen blev det en liten stillsam eld som mycket väl hade räckt till både kaffekok, grillkorv och en stunds filosoferande.
Eld är fascinerande att vila ögonen på. Hur länge kan man inte sitta och titta in i lågorna och glöden utan att det blir enformigt. Med kameran inställd på rejäl underexponering kan man fånga något av lågornas dans. Här följer lite eldkonst. Elda försiktigt i sommar.
Men det beror givetvis på storleken och graden av kontroll över den;-)
Eller är man för enkelspårig här i livet? ;-)
Men nyttan det gör för själen väger förhoppningsvis upp det hela.
/H
Mvh // Johannes
Det känns befriande att jag heller inte har en pyroman inom mej, har
varit orolig för det;-)
Tack för din fina text och härliga eldbilder!
(Nu tog jag fram boken "Eld" av Yngve Ryd)
Men förr‘.. då Skärselden fanns. Och var så säker...Den fanns även säkert uppe hos dig i stugorna där, även i dina trakter en gång. däruppe i dom mörka djupa Värmlandsskogarna.. där du bor nu.
Även där, skulle och kunde dom, så alltid varande syndfulla människan brinna, i hopp om förlösning om nu någon bad dom rätta bönerna för dom. Annars, fick man nog gott brinna tills man fick förlösning.
I dag får dom syndfulla förlösning på annat sätt.
Men det var ju förr. Idag brinner man som sagt ‘för’ något. Men på medeltiden brann man just i skärselden.
I dag grillar vi i stället korv ...över den av oss gjorda elden. inte den som inte Gud Fader gjort
Idag, i det oerhört bisarra begreppet ‘lifestyle’ är elden i stället något estetiskt. Värmande..
En mysfaktor kanske.
Eldens förändrade roll från arbetsredskap och livsnödvändighet till ett pitoreskt inslag och trrivseltillbehör har säkert påverkat. Även de, som jag, som måste elda för värme och varmvatten varje dag har fått en förändrad syn eftersom vi påverkas av den allmänna bilden.
Angående luffarelden.
Ta en bit torr stock/stubbe (15-20cm dia, typ en halvmeter lång), såga ett kors (motorsågsbrett är lämpligt) ovanifrån och typ ner till 2/3, pula ner näver och kvistar längst ner, TÄND.
Resultatet blir en lugn och trevlig eld likt din "luffarklump", och konstruktionen gör att man kan ställa kokkärl ovanpå om man vill.
Vill man fuska med tändningen, eller om stubben är för blöt, kan man hälla i en skvätt fotogen och låta det dra i några minuter.
Tackar för beskrivningen av hur men tillverkar en luffareld. Jag hittade också några varianter i en gammal forumtråd http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=13619&highlight=luffareld
Ha det gott
Tack Erik för ett fantastiskt inlägg om mångas stora rogivare - en härlig inspiration inför vårens och sommarens långa och korta vandringar.
Något som däremot inte värmde så var det min senaste brasa - eller brasförsök. När jag var ute häromkvällen lyckades jag inte få fjutt. Pinsamt. Men det straffar sig alltid om man inte lägger ner lite förarbete.