Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


Blåbärsskogen

I mitt första blogginlägg skrev jag att jag mest kommer att röra mig i min odramatiska närnatur så här kommer en rapport direkt från blåbärsskogen.

Väckarklockan ringer 04.45. Det är söndag, sista dagen på sommarlovet för barnen och antagligen läge för sovmorgon. Men jag är urusel på sovmornar, får myror i kroppen av att ligga kvar för länge. Så istället tassar jag tyst upp och drar på mig kläderna. I köket står termosen, mackorna, bärplockaren och en hink som jag ställde i ordning i går kväll. Katten slinker in när jag öppnar köksdörren. Golvbräderna på verandan knakar onaturligt högt innan jag fått på mig stövlarna och tagit mig ut på trappan.

Himlen är ljus och blek men i marknivå är det fortfarande skumt. Dagg i gräset och jag är nära att gå in i elstängslet som vi spänt upp för att inte älgarna ska rasera äppelträden. Nästan i samma ögonblick ser jag också två stora mörka skuggor som med långa kliv men nästan ljudlöst glider bort över åkern och in i skogsbrynet.

Om man går en dryg kilometer rakt västerut från vårt hus kommer man upp på höjder med mycket hällar klädda i lavar i olika ljusa nyanser och med en gles men knotig tallskog. Mellan hällarna och några mindre myrar ligger smala kilar av öppen granskog med en tät matta av högvuxet blåbärsris. Det är hit jag söker mig denna morgon. På våren spelar tjädern här och orrarnas kutter hörs ända hem till oss om vinden ligger rätt. Men nu är det väldigt tyst. Jag hör någon enstaka trast som hastigt drar förbi och ett par gärdsmygar (tror jag) som varnar med ett metalliskt kvitter från riset under en tät gran.

Blåbär hade jag tänkt plocka så mycket av i år. Minst 20 liter, gärna 30. Men i början av säsongen var det så mycket annat som skulle göras och så var det lite för torrt. Plötsligt var det tvärt om Nu har det regnat var och varannan dag i flera veckor och mellan skurarna har luftfuktigheten legat på över 90 %. Blöta blåbär = svårrensade blåbär. Så likt Corax och de andra biggwall-grabbarna så har jag legat och väntat på en väderlucka för att kunna angripa mitt mål och idag har alltså en sån väderlucka uppstått.

Blåbär har ju blivit så himla nyttigt på sista tiden och fått status som ”supermat”. En stor del av de svenska blåbären går på export till Japan där man tillverkar dundermedicin av dem. Framförallt ska de visst vara bra för synen och ögonen. Även i Sverige säljer hälsokostbutikerna ”BlueBerry”-piller med unik sammansättning av blåbär. De innehåller massor av antioxidanter som motar bort de fria radikalerna, förhindrar cancer, ger oss bättre minne, botar oss från högt blodtryck, urinvägsbesvär, fnasig hud, gubbsjuka och gudvetallt. Glasögonen kan vi lämna till återvinningen. Jag kokar sylt av mina bär. Det är gott. Och nyttigt.

Några 20-30 liter blir det inte idag. Det är tunt mellan bären. Jag går lite på måfå och plockar lite här och lite där. Kanske är skogen ändå för tät här. Det verkar som om blåbär är känsliga för det. Blir det för mycket skugga utvecklas inga blommor på dem. Eller så har det varit några proffsplockare från Litauen eller Polen före mig. Jag försöker tänka att det är bra att de kommer hit och tar vara på bären som annars skulle förgås men visst känns det lite snopet om de har gått fram på ”mina ställen” och plockat ”mina bär”. Men det kan lika gärna vara grannen och det kvittar ju.

En halv hink blev det, inte mer, men man borde inte deppa för det. Nu har jag anledning att ta mig ut fler mornar. Och vill man se det väldigt positivt så är det dubbelt så roligt att rensa fem liter bär som att rensa tio.

I vinter kan jag dessutom känna mig extra nöjd när jag ställer fram blåbärssylten på frukostbordet. Hur jättenyttiga än hälsokostens superduperpiller än är så kommer de aldrig att få bråkdelen av den präktighetsfaktor som hemkokt sylt har.

Min bästa ”blåbärsbild”

Klart slut från min utsikt i Blåbärsskogen.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-08-25 13:55   thegedd
Blåbär är gott och nyttigt, har hittills plockat 35 liter, räknar med ett par liter till, innan det är för sent......
 
Svar 2010-08-25 19:11   äventyrssugen
Oj! Jag har kommit upp i nio nu (rensat). Men det börjar bli i senaste laget som du skriver. Bären släpper lite för lätt, bladen också.
 
2010-08-25 15:11   ulindh
Hemkokt sylt är allt bäst, men det blev nog inte det där riktiga blåbärsåret i år, inte i de delar av Hälsingland där jag plockat i alla fall. Härlig "blåbärsbild"!
 
Svar 2010-08-25 19:12   äventyrssugen
Tack! Jag tyckte den senare bilden behövdes för att väga upp den första.:)
 
2010-08-25 16:58   Håkan Friberg
: - ) I like!

Fast någon bärplockare har jag aldrig varit och lär väl aldrig bli. Någon gång per säsong följer jag väl med Livskamraten ut och plockar... liiiite.
Senaste gången (förra säsongen) höll jag som bäst på med mitt plockande när hon närmade sig mig bakifrån. Hon hörde att jag mumlade något...
- Vad säger du?
- Tyst!!! 778, 779, 780, 781...
Jag räknade de bär jag plockade. Slutade vid 1000.
 
Svar 2010-08-25 19:16   äventyrssugen
Plockar du för hand??? Då förstår jag att du tycker det blir lite tråkigt. Nu tycker inte jag heller att det är jättekul att plocka men det är en bra anledning att komma ut. Och så är det det där med präktigheten som man får som bonus.
 
2010-08-25 19:54   Minnatur
Härligt med väderluckan...

Jag köpte en liter handplockade blåbär här på Södermalm i Stockholm igår... gott men ej självplockade... blåbär, en nypa socker och mjölk... mjau som katten hade sagt!!!
 
Svar 2010-08-26 10:34   äventyrssugen
Blåbär och mjölk. Underbart gott. Och underbart vackert.
 
2010-08-26 10:23   mathog
Vilken rolig läsning. Det lockar till skratt :)
Jag har kommit upp i 10 liter rensat. Få se om det går att plocka lite till...
 
Svar 2010-08-26 10:37   äventyrssugen
Då ligger du en liter före mig...
Men jag ska ut i kväll igen.
 
2010-08-27 14:15   Thomas Traneving
Har blåbärsris bakom knuten så vi plockar ett par liter och gör paj. Mums!!! /H
 
Svar 2010-08-27 16:54   äventyrssugen
Blåbärspaj är också en höjdare. Och så otroligt enkelt. I alla fall om man gör smulpaj.
 

Läs mer i bloggen

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg