Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


Besök i natten

Jag vaknar till av ett ihärdigt prasslande. De ryckiga rörelserna skvallrar om att det är en liten gnagare av något slag. Jag reser mig upp på armbågen. Vindskyddet är kolsvart förutom de allra yttersta mjukt slitna sittbrädorna som den högt stående halvmånen färgar i silvergrå-blått. Längs ena sidan har jag staplat upp en del av innehållet i ryggsäcken, bl.a. en påse med ostmackor och en annan med mysli till morgonens yoghurt.

Efter en stund tystnar prasslet och ut i månstrimman kommer på ljudlösa små tassar en liten skogsmus. Den springer snabbt fram till sovsäcken. ”Du skulle bara våga ta dig en tugga av min dyra Mountain Equipment” tänker jag innan den tar ett skutt upp. Men tydligen blir den paff över det fluffiga underlaget så i nästa bråkdel skuttar den bakåt igen och tassar sen in i mörkret mot mig.

Tystnad… Stillhet… Så förnimmer jag en rörelse mot handryggen eller så är det bara inbillning. Men för musen är det inte inbillning. Den pilar förskräckt iväg och försvinner över kanten på golvet och ut i månljuset utanför. Jag lägger mig ner och somnar så småningom om.

En timme eller två senare vaknar jag återigen av samma ryckiga prasslande. Den här gången lyfter jag båda fötterna och släpper ner dem med en duns som får vindskyddet att skaka och ljudet att eka över den lilla tjärnen nedanför. Sen blir det knäpptyst. Skönt tänker jag, vänder på mig och somnar nöjd om.

Prassel… Prassel… Prasselprassel! Månen har flyttat på sig men det är fortfarande många timmar till morgonen. Jag ger upp, kravlar ur sovsäcken och fram till matförrådet. Tömmer ur en rejäl näve mysli med 50 % nötter och frukt på kanten av vindskyddet och kryper sen tillbaka till värmen. En liten uppoffring för mig och ett dunderkalas för min lilla muskompis.

Bilderna är tagna vid en övernattning på Glaskogen i helgen.

Kvällsljuset speglar sig i den lilla tjärnen och ger en närmast metallisk skimmer i myrkanten.

Utsikt från Rödvattensberget när solen går ner över skogen.

Stora Gla skymtar mellan träden.

Solen går upp över horisonten och tänder eld på dimman. Men skådespelet vara bara några minuter.

Vaknar till en fin morgon där dimman kryper upp från myrstråk och vattendrag. Orrarna kan inte hålla sig utan "tjuvspelar" trots att det är långt kvar till vårvintern.

Inte mycket konkurens men frågan är hur framtidsutsikterna ser ut för den här björken.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-10-10 08:57   curt
Fantastiskt fina bilder! Glaskogen är vildmark jag gärna återvänder till.
Fortsätt med dina fina personliga artiklar/berättelser!
Mvh Curt
 
Svar 2012-10-11 19:27   äventyrssugen
Tack så mycket. Glaskogen är fin inom vissa bitar, andra är tyvärr hårt åtgångna av s.k. "modernt" skogsbruk (som vi får hoppas snart är omodernt)
 
2012-10-10 10:57   thegedd
Jag får också då och då besök av små prasslande varelser under nätter i vindskydd, fantasin kan skena. Lockande bilder....kanske ett besök i framtiden....
 
Svar 2012-10-11 19:29   äventyrssugen
Det är nästan mer regel än undantag att det kommer lite besök när man ligger i vindskydd tycker jag. Kul om jag kan locka hit dig.
 
2012-10-10 10:58   brigas
Så vackra höstbilder.
Kul at tfler än jag värnar de små gnagarna med lite extramat.
 
Svar 2012-10-11 19:30   äventyrssugen
Ja, tänk vilket kalas för en sån liten en som bara har lite urvattnade blåbär att äta annars. Tack för berömmet.
 
2012-10-10 11:08   andersmossing
Tackar! Det är något väldigt mysigt över dina texter och bilder!
 
Svar 2012-10-11 19:32   äventyrssugen
Roligt att du uppskattar dem även om det inte är några märkvärdigheter jag kommer ut på.
 
2012-10-10 17:00   OBD
Härlig beskrivning av ett musbesök och helt underbara bilder!
 
Svar 2012-10-11 19:33   äventyrssugen
Man tackar och bockar.
 
2012-10-10 18:44   Håkan Friberg
Rogivande text och bilder i tilltalande kombination.
Jag hajade till för ett prepositionsval. Du skrev att bilderna är tagna vid en övernattning "på Glaskogen". Är det så man säger? Alltså inte "i Glaskogen"? Jag känner till ett par ställen i Skåne där den rätta prepositionen är just "på". Man bor "på Limhamn" och "på Råå".
 
Svar 2012-10-11 19:43   äventyrssugen
Hej Håkan. Tack för komentaren. Jag ska börja med att erkänna att jag när det gäller gramatik tog jag mig nog aldrig längre än till substantiv, adjektiv och verb.
Att säga på Glaskogen känns rätt för mig och så säger nog de flesta här. Jag antar att det är samma "på" som används i "på sjön" "på åkern" och "på fjället". När det gäller skogen kan jag tänka mig att säga både på skogen och i skogen liksom jag säger på stan och i stan. Möjligen finns det en skillnad som gör att man använder ena eller andra prepositionen i olika sammanhang men det är överkurs för mig.
Glaskogen är ju ett egennamn men slutar på -skogen så jag tror det är därför vi använder på här. Det kanske också har att göra med att Glaskogen ligger högt i förhållande till omgivande bebyggelse så att det blir "uppe på".
 
2012-10-10 19:11   dHANScan
Härlig beskrivning, fina bilder som endast höstens ljus och dimma kan skapa. Och när man så kommar ihåg vad du skrev i ditt förra inlägg: Då du hade utsikt til bergen i det fjärran PÅ Glaskogen (apropå Håkans fråga i kommantar #6 om prepositionen PÅ). Bra att den tittande på utsikten fick en lycklig utgång!
 
Svar 2012-10-11 19:46   äventyrssugen
Ja, det var tur att jag inte visste vid förra inlägget hur länge jag skulle bli liggande. Men nu är jag på benen igen och att komma ut PÅ skogen var skönt i många bemärkelser, inte minst för att visa mig själv att jag är tillbaka på banan igen.
 
2012-10-10 20:51   Anders_sthlm
Det är alltid närvaro och seende i det du skriver. Möss och höstnatt. Som en inledning till att tänka till lite, se och sedan sova. Lämna något. Skogsmusen. Även han är en klassiker, värd att nämna.
Bilderna blickar mot något större. Fantastiskt och förföriskt vackra.

I måtta är det väl kanske just detta man kanske vill se och läsa här på Utsidan.

Jag blir samtidigt förvånad över det enkla och samtidigt unika i ditt seende, då jag läser saker här i diskussionstrådar och ämnen som aldrig berör naturen i sig. Det mesta skjuter bredvid.
Jag frågar mig. Är folk aldrig ute och upplever detta?
På nått vis värnar du oss lika mycket som det du ser och upplever.
Stort tack.
 
Svar 2012-10-11 20:01   äventyrssugen
Tack Anders. Din skarpa blick granskar som vanligt ett steg djupare och det är nyttigt för oss.
Det enkla och lilla är ofta det som är lättast att bli berörd och engagerad av. Det stora kan vara svårt att ta till sig. Fenomenet känns igen från rapportering av katastrofer ute i värden där vi inte klarar att ta in förrän det kommer ner på en nära och liten nivå. Det kan nog till viss mån även gälla för det possitiva.
Att välja ut en liten detalj att beskriva som här ovan istället för att beskriva hela turen ger en liten annan vinkling och bidrar också till att det blir lättare att beröras. Det är ju inte helt lätt att skriva om friluftsliv på så många olika sätt.
Likadant är det med bilder. Storslagna vyer är inte alltid de bilder man fastnar för utan det kan lika gärna vara en närbild, en detalj som väcker en känsla inom en.
Angående om folk aldrig är ute om upplever naturen så tror jag att förr så bestod "äventyr" av tre delar, mötet med den vilda naturen, mötet med främmande kulturer och den egna prestationen. Idag väljer många att istället specialisera sig, renodla, och tex bara satsa på den egna prestationen när det gäller friluftsliv.
 
2012-10-11 16:55   seobserver
Stort tack, du ser det stora i det lilla. Glaskoen är bra fin.
Mvh

J
 
Svar 2012-10-11 20:03   äventyrssugen
Tack Johan.
 

Läs mer i bloggen

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.