Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


3 085 000 löpsteg till Timbuktu

Timbuktu, Mali, Afrika!

Mellan Glava i Värmland och Timbuktu i Afrika är det ca 8 700 km,    …om man tar svängen öster om medelhavet vill säga. Med ett löpsteg på 2,82 meter blir det ungefär 3 085 000 löpsteg. Nu är mina planer på att springa till Timbuktu på ett mycket tidigt planeringsstadium;)  Men vem sjutton vill läsa ett blogginlägg som heter 3550 löpsteg tur och retur Söpple?

För det är Söpple det heter, där som jag ofta vänder vid mina träningsrundor. Steglängden däremot mätte jag nyligen upp till 2.82 meter. Det är nästan 30 cm kortare än tidigare. Vilket vad jag har förstått är ganska bra. Jag har nämligen hakat på trenden att springa på tårna, på framfoten, efter att ha läst lite trådar om ämnet här på Utsidan. Det känns rätt häftigt att vid väl uppnådd gubbålder lära sig springa på ett helt nytt sätt. Jag började lite försiktigt i höstas att gå upp på tårna och blev fullständigt stum i vaderna redan efter ett par hundra meter. Men sakta har jag övat upp och förlängt. Nu springer jag oftast de första 3-4 kilometrarna på tå innan jag går ner på hälarna igen.

Om ekonomin tillåter blir det eventuellt ett par Fivefingers till våren. Bara så folk på byn ska få något nytt att prata om. Jag har lagt märke till att det för mig går lite långsammare att springa på tå. Och att det är jobbigare, mindre effektivt. Men det spelar ingen större roll.

Jag håller mig runt en mil när jag springer och har ambitionen att komma ut tre gånger i veckan. Men som livet är så går ofta en, ibland två av gångerna bort. Springer gör jag för att hålla mig frisk och för att hålla mig i form inför mina kommande vådliga expeditioner. Men jag har med tiden märkt hur viktig träningen är på ett annat plan, mer mentalt. Hur skönt det är när man får in alla veckans tre pass och att jag kan bli lite sne när det blir för långt mellan dem.

Någon tävlingsmänniska är jag inte och fullständigt ointresserad av allt som heter sport. Men för ett par år sedan lockades jag med att springa Göteborgsvarvet, halvmaraton. Det var första gången jag sprang ett lopp och det var en ny upplevelse, men inget jag fastnade för även om jag är nöjd med resultatet .

Att springa på vintern skiljer sig enormt mycket från att springa på sommarhalvåret. När det är snöfritt och kvällarna är ljusa springer jag genom skogen på en timmerbilsväg och fåglarna sjunger runt om. När den mörka och snöiga tiden kommer är jag hänvisad till den plogade landsvägen. Då springer jag under gnistrande stjärnor och har musik i lurarna. Känslan är helt annan. Egentligen tycker jag allra bäst om att springa när temperaturen ligger runt -10 grader. Luften är då som skönast att andas. När det går ner under -15 kan det bli svårare att hålla varmt i alla kroppsdelar.

Efter milen i -22

Men det västa med att springa på vintern är det här:

Fyra gånger hundra watt strålkastare i ansiktet. Jag har inte direkt lite reflexer på mig så att bilister inte skulle se mig utesluter jag. En del struntar uppenbart i att blända av för fotgängare. Det är väldigt otrevligt. Helt bländad håller jag till vänster för att inte vingla ut i körbanan och då är risken stor att jag i stället snubblar på en från snöplogvallen utrasad snö-/isklump. Eller också, vilket har hänt mig ett par gånger, får man en snöröjnigskäpp i planeten.

Och hur kul är det? Väl hemma plockar jag då fram min skinnpåse med tillbehör och snart har herr eller fru icke nedbländande bilist fått ett blixtrande migränanfall.

Och så slutar detta något spretiga blogginlägg inte i Timbuktu utan någonstans på de karibiska öarna.

Ha det gott!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-01-28 11:55   thegedd
Intressant med löpning. Själv löper jag cirka 40 km i veckan (inte under 30 km), ibland över 20 km/per gång....om jag är "på hugget". Här en länk om en dansk som är ute på sitt andra varv runt jorden - http://www.worldrun.org/m_introduction.php. Att löpa är roligt....
 
Svar 2011-01-30 19:59   äventyrssugen
"inte under 30 km". Bra, jag önskar jag kom ut alla mina tre dagar, men det är det där med prioritering igen, och förkylningar, och...
 
2011-01-28 16:33   seobserver
Onekligen enklare att springa i Karibien men väl så mörkt där tidigt.
Att bara dra lite i dockas lemmar brukar räcka länge......
Värmeväxlarnäbb är bra både vid löpning och skidåkning vintertid i tempo.
Reflexer, väst, band och dinglande är bekvämare än reparationspauser. Se upp för pinnarna!
 
Svar 2011-01-30 19:56   äventyrssugen
Hmmm! Undrar vad det ger för effekt, att dra i benen på dem. Ichias kanske?
 
2011-01-28 19:07   j_stellan
Timbuktu är en ganska tråkig håla i norra Mali. Jag tänkte paddla dit 2005 men fick malaria på vägen dit. Året efter cyklade jag dit.

Finns det inga roligare ställen att springa till?
 
Svar 2011-01-30 19:55   äventyrssugen
PADDLA!!!
Om vi inte var så himla allvarliga av oss här på utsidan skulle jag tro att du skämtade med mig.
 
2011-01-30 19:30   BrittMarie
Gå till motattack med samma mynt! Testa pannlampa! Min erfarenhet är att bilister är mer benägna att blända av om jag har pannlampan tänd när jag springer eller åker rullskidor. Dessutom ökar dina chanser att se snöpinnarna innan du krockar med dem!
 
Svar 2011-01-30 19:53   äventyrssugen
Kanske vore något. Undrar hur många watt det finns att ge moteld med;-)
 
2011-01-31 01:35   j_stellan
Japp... Jag hade tänkt paddla :-) Inte från Sverige utan från Bamako i Mali. Det skulle ha blivit en paddlingstur på 120 mil längs floden Niger
 
2011-02-01 15:51   peter1969
Skrattade ljudligt åt voodoo-dockan. Vill ha en sån själv.
Det finns 2 saker som irriterar mig i samband med mörkermotion.
Det ena är som du skriver dom nedrans bilisterna som inte bländar av även om jag har en reflexväst som fullkomligt skriker åt dom att blända.
Det andra är dom där jävla gångarna som inte använder reflexer alls, helst iklädd mörka kläder. Dom svär jag åt som bilist.......
 
Svar 2011-02-02 08:59   äventyrssugen
Jo, visst. Först när de dyker upp blir man rädd, eftersom man känner att man nästan kört på dem. Och sen när rädslan släppt blir man förbannad.
Jag har också på mina löprundor nästan snubblat över sådana mörkercamoflageklädda gubbar som varit ute och rastat hunden.
Där kommer man joggandes i mörkret ensam på vägen och med bra musik i lurarna, tankarna långt borta och så plösligt har man en drever framför fötterna så man måste ta ett jätteskutt för att inte snubbla och falla in i husses tjocka mage.
 
2011-09-12 14:33   kurwi
pannlampa fungerar! Jag har en stark diodlampa och de flesta bilister bländar av när jag tittar åt deras håll (jag har en liggcykel, så jag gör det i självförsvar :-) Att lampan blinkar gör tydligen sitt till.
 
Svar 2011-09-13 08:57   äventyrssugen
Liggcykel skulle jag vilja prova. Det verkar helhäftigt. Men det måste förståss vara utsatt för bländning (och regn). Pannlampa är nog det bästa motmedlet. Vad jag har emot är att man lätt hamnar i en liten, begränsad ljuscirkel med pannlampa. Allt utanför blir kolsvart Det är särskilt tydligt när man rör sig bortanför gatlampornas sken och bara har det naturliga ljuset runt sig.
 

Läs mer i bloggen

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg