Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


Medveten närvaro

- Hur var det ute då? Min frus fråga får mig att för några ögonblick famla i tankarna innan jag klämmer fram ett tvekande – Ja,.. det var väl fint.
- Du ser ju rätt blöt ut.

Jag tänker bra när jag är ute och går i naturen. Lite för bra faktiskt. På mina dagliga hundpromenader i ”hemskogen” snurrar tankarna igång om både viktiga och helt oviktiga ting. Många gånger så intensivt att jag kommer hem och knappt har lagt märke till att jag har varit ute. Det kan bli lite pinsamt som i fallet ovan eller åtminstone trist. Det är ju i naturen man ska hämta kraft och inspiration. Det är där man ska låta vardagsstress bytas ut mot sinnesro. Och så har man gått och tänkt på t.ex. ett jäkla blogginlägg på Utsidan.

Men för ett par år sedan började jag med inspiration av min fru att stanna upp en gång varje hundpromenad. Jag valde en punkt på en bergshäll som jag passerar på flera av mina väl upptrampade stigar. Där försöker jag nu ställa mig varje morgon och praktisera medveten närvaro. Medveten närvaro har olika innebörd för olika människor har jag förstått. En del menar att man ska stänga av alla intryck utifrån och bara lyssna inåt mot sig själv. Andra verkar mena nästan motsatsen, att man ska låta sig uppfyllas av alla sinnesintryck i nuet. Jag håller mig till det senare.

Jag ställer mig alltid på precis samma fläck. Hunden har vant sig och sätter sig ner bredvid med en tung suck. Först blundar jag en lång stund och försöker tömma huvudet på alla tankar, rensa ut och skapa ett utrymme för att ta in nuet. Jag tar in och registrerar alla ljud, utan att värdera dem. Ljuden varierar efter årstid och väder. Det kan vara en brusande kör av vårfåglar eller några födosökande mesar. En trana som ropar eller skator som kivas. Det kan vara ett avlägset brus av trafiken på andra sidan sjön eller en lastbil som drar på uppför ”Bräckebacken”. Det kan vara en lös barkflaga som rör sig när morgonsolen värmer upp luften mot stammen eller kraset av hundtassar mot gammal snö. Regndroppar mot jackan eller insektssurr.

Sen försöker jag känna luften mot ansiktet. Hur känns den? Varm-sval-kall-fuktig? Blåser det? Är den mild och behaglig eller ruggig? Till slut öppnar jag ögonen och tar in det jag ser framför mig. Himlen, sjön, skogen, lavarna på klippan, väder och årstid. Färgnyanser som hela tiden skiftar från dag till dag. Is, vågor eller stilla vatten. Vintermörker som byts mot skarp morgonsol eller dova blågrå toner under tunga höstmoln.

Min stund på berghällen har med tiden blivit en av dagens höjdpunkter. Något som jag ser fram emot och kan längta till. Det är fortfarande inte lätt att verkligen släppa de där tankarna men jag märker ofta att det efteråt, när jag ska ta upp tanketråden igen, inte känns så viktigt att tänka på just det där, vad det nu var. Det känns också bra att stanna upp och följa en bestämd bit natur genom alla årstids- och väderväxlingar och se hur det förändras. Vissa detaljer lägger man lättare märke till om man ser samma ställe varje dag än om man hela tiden söker något nytt.

Förra hösten fick jag på omvägar höra att en granne som setat på älgpass hade sett mig komma gående i skogen och plötsligt stannat på en stenknalle och bara stått och blundat och gapat i flera minuter. Men det är väl smällar man får ta.

Tack för denna gång.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-10-13 12:02   ulindh
Härligt inlägg! Det tog några bilder ner i texten innan jag såg att det var samma plats de var tagna på. Tänk vad årstiderna ändå ger landskapet olika karaktär.
 
Svar 2010-10-15 18:38   äventyrssugen
Tack för kommentaren. Ja, bilderna är tagna på samma punkt vid ungefär samma tid på dagen (morgonen). Vad jag önskar själv är att jag tagit med kameran ut i lite mer olika väder. Det ser ut som om det jämnt är finväder här i Glava. Men det är ju inte försent än.
 
2010-10-13 12:40   thegedd
Klart intressant, olika former av meditation är mycket upplyftande....
 
Svar 2010-10-15 18:40   äventyrssugen
Så mycket till djupmeditation blir det inte. Mer att stanna upp och försöka vara i nuet en stund. Men det känns gott.
 
2010-10-13 19:11   Håkan Friberg
Det blir så platt på pränt, men jag måste skriva:
Jag längtar efter dina små betraktelser!
Är du så klok som du verkar?
Eller är du som jag?
; - )
 
Svar 2010-10-15 18:42   äventyrssugen
Tack för en fin komentar att glädjas åt.
Vad det gäller klokheten så slår den till någongång i veckan som en blixt från klar himmel.
Men däremellan vete tusan.
 
2010-10-13 19:50   Annicas fjällängtan
Jag tror möjligheten till naturupplevelse finns i närmaste skog! PÅ den vanliga hundpromenaden. Det gäller bara att öva upp förmågan och det verkar du ha gjort! Ack för att du delade med dig av den.
 
Svar 2010-10-15 18:47   äventyrssugen
Tack själv. Ja det finns faktiskt mycket att se och uppleva men det kräver att man inte går och "lullar" i andra tankar hela tiden.
 
2010-10-13 22:00   BrittMarie
Verkar som en god vana du har lagt dej till med och jag håller med om din definition av medveten närvaro. Bra skrivet, fina bilder!
 
Svar 2010-10-15 18:51   äventyrssugen
Man tackar och bockar. Lite beröm är som balsam för själen.
 
2010-10-13 22:09   mathog
Det där ska jag ta och prova vid nästa promenad uppe i spåret. Tack för att du delar med dig!
 
Svar 2010-10-15 18:52   äventyrssugen
Tack för att du läser och komenterar. Jag tycker verkligen att du ska pröva. Det räcker med några minuter. De är väl användna.
 
2010-10-14 12:18   seobserver
Inget nytt men ack så viktigt. Dessutom ett bra svar när man vänt sig inåt ett tag, för batteriomladdning.
När boken om Konsten att se med ögonen och lyssna med öronen av Ludvig Rassmusson kom trodde nog mången att karlen drev med människorna, men mycken gammal klokskap har ersatts av stress och scheman till ingen nytta stundom.
Att som du gör fotografera samma plats, stanna på samma häll är nyttigt.
Ljugarbänken i hamnen fyller liknande funktion.
Tack för att du tog upp ämnet.
 
Svar 2010-10-15 18:58   äventyrssugen
Tack för komentaren. Jag undrar om människan var bättre på sånt förr, att stanna upp och vara i nuet. Eller om deras tankar bara rörde sig i en mer begränsad värd där avståndet mellan tanken och nuet inte var så stor som den ofta blir i dagens informationssamhälle.
 
2010-10-14 22:03   Minnatur
Härligt, viktigt och frigörande... vill man utöka effekten av avslappning i samma situation kan man låta isolera sina sinnen.... Dvs upleva platsen med ett sinne i taget. Det krävs en viss tids djupandning med slutna ögon med fokus på andningen, sedan lyssnar du på platsen med slutna ögon i ett par minuter efter det för du över koncentrationen till synen och öppnar ögonen och tar in via dessa. slutligen sluter du ögonen och känner igenom kroppen. det är intressant hur man med tanken kan fokusera på olika saker så intensivt...

Detta kallas även ZEN-övningar

Jag har faktiskt gjort denna dvd som ger övning i detta... (om man inte hinner ut i naturen)

http://cdon.se/film/meditation%3a_avslappning-575037

Härligt att du tog upp ämnet
 
Svar 2010-10-15 19:04   äventyrssugen
Det är nog lite åt det hållet jag gör. Försöker ta ett sinne i taget eller åtminstone börja med ljuden och sen bygga på med det andra.
Djupandningar vet jag inte om jag törs börja med. Vad ska grannarna tro om jag börjar stå ute i skogen och flåsa:)

Det skulle vara spännande att veta lite vad du pysslar med, något inom media antar jag. Kanske du skriver någon rad om det nån gång?
 

Läs mer i bloggen

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg