Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Ytterligare kort notis från Kazakhstan och Karlag, Stalins i yta största straff läger

Det är kallare än i Sibirien. Så säger lokalbefolkningen i Karaganda och tillägger: Du kommer att få uppleva det. När -30 slog till, självklart kändes det, men inte var det som Sibiriens 50 minusgrader. Men så kom vinden. Här på stäppen finns ju ingenting som kan stoppa vinden. Och den är flera sekundmeter och det biter rejält på ett skrämmande sätt i skinnet. Kylan och utsattheten på stäppen tog många straffångars liv.

Karaganda skapades av Stalins hemliga polis tjekan som tog hit sina första straffångar på tidigt 1930-tal. Idag bor här nästan en halv miljon invånare. Olika områden i staden har namn efter de befolkningsgrupper som hamnade här, bland annat finnar. Så ett område kallas finski. Av den gamla gulagen, Stalins största i yta, Karlag, finns det mer lämningar kvar än jag minns från forna gulager i Sibirien. I byn Dolinka finns det administrativa centret kvar, idag ett museum, lägerkommendantens hus, sjukhuset och bostäder.

Alltsedan Johan Ivarsson och jag paddlade och skidade nedför Kolyma floden, där Stalins sämst beryktade läger låg, år 2004, så har fler arkiv öppnats och bilden av Stalins straffläger har fått fler ansikten. En sådan nyhet för mig var att upp till 115 000 straffångar släpptes varje år. Bilden av lägren har fått fler mänskliga ansikten. Ryska straffångars upplevelser skiljde sig från de som var krigsfångar exempelvis. Och när man läser dessa så inser man hur oerhört olika öst och väst ser på tillvaron.

Det jag lärt mig mest de senaste åren är hur västmedia ofta mycket felaktigt skildrar öst. Nu är attacken mot Putin och hans Ryssland i västmedia oerhört enformigt och saknar helt ett bredare perspektiv. Man tar bara fram det negativa, men väger inte upp objektivt. Det är ingenting nytt. Jag läser eller tittar knappt på traditionell västerländsk media idag. Likaså är bilden av Kazakhstan oerhört snedvriden. Dess president Nursultan Nazarbayev framställs som en envåldshärskare, men man nämner absolut ingenting av hur lokalbefolkningen generellt ser på honom -mycket positivt- eller allt bra han har gjort. Utan tvekan ett av de mest framgångsrika postsovjetiska samhällena. Självklart har rik tillgång på naturtillgångar hjälpt, men perspektiv är viktigt.

För mig är Kazakhstan ett av de mest fantastiska platser och länder jag någonsin besökt.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-02-25 03:29   D300
Ska jag tolka dej som att dom här strafflägren inte var så dåliga ?
 
Svar 2015-02-25 07:22   explorermikaelstrandberg
Absolut inte. De var vedervärdiga och är en historisk skamfläck. Men det har bara kommit fram ny fakta från nya lokala arkiv som ger en bredare bild av hur livet var där som skiljer sig till viss del från den bild de flesta av oss i väst haft som främst byggts av Conquest och Applebaums forskning i Moskva arkiv. Bland annat kan man idag genom Princeton professorn Steven A Barnes forskning att ryska fångar såg på lägren på ett annat sätt än POW:s och icke-ryssar. Vad jag vill säga är att det har kommit ut fler berättelser från fångar som ger en bredare bild av hur det var. Och dokument som ger en annan bild än den Moskva velat visa. Det finns absolut ingenting gott med dessa vidriga läger. Nu är jag hemma så bilden skall bli bättre. Läs denna på engelska http://www.mikaelstrandberg.com/2015/01/29/rediscovering-the-gulag-at-karlag-short-for-karaganda-corrective-labor-camp/
 

Läs mer i bloggen

Glad att vara far till mina döttrar

"Tjejerna har sådan tur som har dig".
Så skriver många. Tvärtom, så är det tur att jag har dem. Jag lär mig av dem varje dag. I synnerhet i dessa tonårstider, där musik och kompisar tar mycket plats. Då är de helt vanliga tonåringar. Jag skriver så, helt vanliga, för verkligheten är att de tillbringat snart 300 nätter i tält sedan de föddes. Den gångna natten, ytterligare en. Och de har redan genomfört flera äventyr. Och det enda som jag kan se skiljer dem från deras kompisar, kanske, det är att jag ser att varje gång det blir tufft och svårigheter, så byter de direkt kostym. De blir mer koncentrerade, allvarliga och de hjälper verkligen till att ta tag i problem och gnäller vid dessa tillfällen aldrig. Annars ja.
De har två dagarna ute på fjället blev lite mer utmanande än väntat. Jag kollade väderleken, yes, rejält blåsigt med enstaka stormvindar upp till 19m/s. Yes, lite halvkallt, -5 och lägre med upp till -14 med kylnings effekt. Men jag tänkte, det klarar jag utan handskar och vi alla tre utan ett ombyte av kläder. På grund av brist på utrymme, små ryggsäckar för damerna, så tog vi de lättaste sovsäckarna, som ändå skall klara -25 grader. Jag tog med mig en tunn vindjacka. Väl på plats så förklarade tjejerna och de glömt handskarna och Dana hade t.o.m. glömt sin tjocka goretex jacka. Ja, jackan nämnde hon först på kvällen. Så här är jag med en tunn brynja och en mellan jacka med huva. Det är allt. Dana ungefär lika. Men jag vet hon är tuff. Eva hon har alltid tagit allt med ett stort lugn oavsett. Så länge hon har musik med sig.
Efter 7 km med mörkret på väg in, slog vi läger intill en frusen tjärn. Vinden var iskall, så snabbt in i tältet. 15 m/s, Dana hjälpte mig sätta upp tältet, Eva höll kontroll på de övriga livsviktiga grejerna så de inte blåste bort. Jag drog igång köket. Isen var så pass tjock att vi fick leta vattenhål och vattnet var lite rostfärgat, men det är ju tjärn vatten. Väl inne i tältet, märkte vi att vi tagit fel liggunderlag åt Dana, ett med punka. Mitt fel. Så blev det att dela två madrasser över den nu iskalla natten. Inne i säckarna märkte vi att, det här blir nog en kall natt. Men de minns från cyklingen att ibland är det så. Inget gnäll. Jag sov av och till. De också. Det var kallt, men inte besvärande kallt. Min Oura ring, som mätt min sömn och hälsa i 4.5 t.o.m. nämnde att det var min bästa sömn sedan jag kom hem från Grönland. Jag vet att det är en fördel att alltid vara lite för kall och inte bekvämt varmt. Hälsomässigt.
Klart det var rejält obekvämt att dela madrasser. men absolut inget gnäll. Och vi visste vi lär köra allt snabbt och dra nyttja av kökets värme. Snabbt i med mat, packa, ut i den kylslagna vinden och på med säckarna och dra. Vi valde vägen uppför för att få igång värmen. Tjejerna körde med mina strumpor som vantar. Lite halvkallt i kängorna de först 15 minuterna, men det gick.
Resten av färden snackade vi om ditt och datt på det bästa av vis, som när tjejerna ser sin förälder pappan som en jämlike man kan dela allt med. En fin tid.
Jag, att "utsätta" ungarna för detta sedan de föddes, är det bästa jag gjort. Dt har gjort dem lugna, de vet att de har en extra kraft, och tåliga. Utan gnäll.
Jag rekommenderar föräldrar att göra detta så ofta det går!

Korsningen av Grönlands Inlandsis är klar


Efter 32 dagar och 65 mil steg vi av isen och satte på oss ryggsäckarna och började gå. En dag senare fastnade vi vid en flodövergång och tvingades bli evakuerade med helikopter två dagar senare. Så vi korsade isen, men nådde aldrig havet. Så Lars Wallgren ich hans 2 kanrater är så vitt jag förstår de enda svenskar som helt korsat Grönland från hav till hav. Men jag är nöjd med att ha klarat isen.

Hur man kan följa Grönlandsturen...eventuellt


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg