Igår kom ett lång mejl från en förtvivlad ung man som planerat sin resa i ett år, cyklat iväg och, enligt honom, bara kommit en tiodel av vägen han önskat nå. Han ville cykla från England till Asien, men avslutat färden i Mellan Östern.
Etiketter:
Februari, Mars, April, Maj, Juli, September, November
2023:
Januari, Mars, Maj, Juni, September, Oktober, November, December
2022:
April, Juni, Augusti, September, December
2021:
Januari, Mars, April, Juni, Juli, Augusti, Oktober, November, December
2020:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juli, Augusti, Oktober, November, December
2019:
Januari, Mars, April, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2018:
Mars, April, Maj, Juni, Juli, September, December
2017:
Januari, Februari, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December
2016:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, Oktober, November, December
2015:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Augusti, September, Oktober, November, December
2014:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2013:
Januari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2012:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2011:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2010:
Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
Mount Everest; Vad håller på att hända?
Det har gått några år sedan jag närde en förhoppning att försöka bestiga världens högsta berg, Mount Everest. Än så länge har det inte kommit till det läget att det skulle vara intressant. Och jag måste erkänna att för varje dag som går, så blir det önskemålet mindre. Det beror på olika orsaker. Främst för jag inte har den tid det krävs för att förbereda sig, vilket innebär att man måste klättra en annan 8000 meters topp innan för att visa för sig själv att man klarar av det. Ja, inte har jag ekonomin heller för den delen. För det krävs en rejäl livsavgörande satsning om man vill ge sig i kast med denna utmaning som alltför vill göra. Fler än 3200 klättare har dags till dato nått toppen. Vilket i sig är fantastiskt! Men jag tror att för min egen del, då baserad på att jag lever ett ganska äventyrligt liv, att det som är helt avgörande just nu är att det har blivit alldeles för mycket kommers av det hela. Jag beundrar verkligen alla som klättrar och som vill bestiga och vill försöka ta sig upp Everest, men för min egen del lockar inte denna kommers. Med åren blir det ju andra saker än egenkärlek som blir viktig.
Att jag tar upp ämnet Everest har att göra med att jag får en hel del mejl från läsare som undrar hur man bestiger berget och så vidare. Dessutom följer jag de utländska nyheterna beträffande Everest, nu senast en artikel i Outside Magazine, som jag tycker påminner om gamla Outside, när tidningen gick att läsa, med långa, bra källforskade reportage. Av och till dyker de fortfarande lyckligtvis upp. Jag har publicerat tre artiklar med ämnet Mount Everest jag skulle vilja dela med mig för er läsare som när denna dröm. Kanske kan de både hjälpa och ge ett vettigt perspektiv.
Jag tror att i framtiden kommer folk att fråga dagens generationer;
Vad gjorde du när Felix Baumgartner hoppade?
Inledningsvis tyckte jag att allt var alldeles för hajpat. Det dök upp överallt, både när han sköt upp sina hopp tills timmarna han skulle hoppa på söndag. När han väl hoppade höll jag på att försöka få Eva att lugna ned sig och sova, eftersom dagis väntade på måndagsmorgon. Men jag sneglade med ett öga på utvecklingen på min Iphone. Strax efter det dottern somnat in, läste jag att han landat i säkerhet efter nytt rekord och folk var alldeles till sig. Jag tänkte, vad är de som är så märkvärdigt? Visst det är fantastiskt, men jag hade nyss publicerat en artikel som till viss del handlade om Joe Kittinger. När han satte världsrekordet 1960, fixade han sin fallskärm med silvertejp i sista stund och ingen hade varit i närheten av hans rekord, 31 300 meters höjd och 4 minuter och 36 sekunders fritt fall. MEN, när jag sedan tittade på fotona, där Baumgartner stod på vad som ser ut som en rymdsatellit, ja, det såg ju ut som han hoppade direkt från rymden! helt osannolikt tänkte jag och hämtade Eva och resten av familjen och så såg vi det här klippet nedan:
Jag läste min första E-bok igår natt. Boken hette The Right Stuff -Interviews with Icons of the 1960´s av James M Clash. Jag måste säga att det var en riktig höjdarbok som egentligen alla som vill bli inspirerade att gå utanför den vanliga allfartsvägarna bör läsa. Ja, även alla inom äventyrs- och expeditionsbranschen som skulle behöva perspektiv på vad de gör och sig själva. Det är en bok som jag tycker borde finns med i alla skolors kurslitteratur. Det är en serie intervjuer med ikoner från 1960 talet som Neil Armstrong, Chuck Yeager, Roger Bannister, Ed Hillary med flera och som verkligen är inspirerande och gör att man önskar att man i stället var född 20 år tidigare i stället för i denna tid när gps:er, reklambyråer, satellittelefoner helt utvattnat möjligheterna för någonting vettigt och riktigt. Den här inspirerande boken gjorde att jag vill hjälp till att inspirera er under det tilltagande höstmörkret!
Jag har sedan 1:a januari 2010 bjudit in inspirerande och kloka människor till en gäst blogg jag har och visserligen är den på engelska, men fylld av inspirerande läsning som skall ge läsaren råd, klokhet och inspirera till att våga bryta mönster för att liv utanför ramarna. Här finns alltifrån hur man bestiger Mount Everest till Köttätande Hästar på Sydpolen.
Gästbloggen.
En av de vanligaste mejlen jag får idag -ingen ringer nu för tiden- är en förfrågan hur man bär sig åt för att komma iväg på ett äventyr, en resa eller en Expedition. Likaså är en av de vanligaste kommenterarna efter en föreläsning: