Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

20 år sedan Expedition Sibirien: renskötare

Det är den 14 januari  2004 idag, -40°C, halvgrått och det är bara 5 grader i lägenheten. Våra högljudda och bråkiga grannar under oss har grälat hela natten igen, vilket de gör var tredje dag, men till följd av att de knackade på vår dörr igår och gav oss fyra frysta fiskar (schirr, den vita laxen) att göra straganina av, så skall vi inte klaga! 

”Vad vi saknar mest?” undrade babusjkan tankfullt, ”ja, det är nog naturen. Att kunna vara ute och fiska och jaga i det fria. Det saknar vi allra mest.”

Hennes make nickade instämmande.

”Jag var inte bara renskötare” ,tillade han, ”jag var också en jägare. Jag jagade, älg, sobel, hare och även björn. Men det var då det, nu är jag för gammal. Vi är pensionärer nu.”

”Men” ,frågade jag, ”om ni saknar det livet, varför flyttade ni intill Srednekolymsk?”

”Barnbarnen” ,svarade de nästan viskande tillsammans, ”men i sommar, skall vi i alla fall åka tillbaka till byn med alla barnbarn och fiska! Vi har inte varit dit på två år nu. Vi har saknat det.”

Maken hade varit renskötare hela livet. Både anställd av de sovjetiska myndigheterna i en kolschoz, en sorts kollektiv gård/företag, där staten ägde alla renarna och som egen företagare, dvs. ägare av egna renar.

”Åh, det var mycket bättre under sovjettiden” ,påpekar han direkt, ”då fanns det reguljära transporter, man fick sin lön i tid och pensionen räckte till. Vi skulle svälta idag om inte min fru tillverkade och sålde unty.”

Hans fru, dagen till ära klädd i en mycket vacker folkdräkt, var precis som alla babusjkor (mormor eller farmor) av de nordliga naturfolken, den som var ansvarig för att tillverka alla familjens renskinnsstövlar, untys. Ett oerhört viktigt jobb, eftersom bra skodon är helt avgörande om man skall överleva i kylan.  

”Eftersom vi var mycket fattiga” ,berättade babusjkan, ”och jag hade anlag för att göra stövlar, så började jag tidigt i min ungdom att försöka sälja till andra. Det har gått bra.”

De bägge tillhör en av Nordsibiriens sista riktiga ursprungsbefolkningar, evenerna. (De kallas även lamuterna). Det är inte många av dem kvar idag och längs Kolyma nästan inga, förutom i några få isolerade byar. Urudan som vi passerade på skidor och Berezovka, där detta mycket ödmjuka par levt större delen av sitt liv. Evenerna har sedan urminnes tider varit renskötare och renägare och i likhet med de skandinaviska samerna styr renens vanor deras liv. Än idag. Det gamla paret känner till de finska samerna, men hade ingen aning om att det fanns samer i både Sverige, Norge och i den ryska delen av Karelen.

”Märker de renen i öronen än idag?” undrar den gamle och nickar nöjt när jag förklarar att åtminstone Idre samerna gör det.

”Idag driver mina söner ren med skoter” ,berättare den mycket gemytliga men skröpligt tunna äldre herren, ”när jag var ung gick vi till fots och drev på dem med bara händerna. Vi var mycket tåligare och starkare då. Nu skall allt gå så lätt.”

”Vilken del av renen gör man untys av?” frågade jag.

”Nedre delen av bakbenen” ,berättar babusjkan, ”först väljs en bra ren med tjock päls ut, så skär jag ut den bästa delen, tar en bit renlever och masserar den tills baksidan på skinnet är mjukt, då tar jag en speciell kniv och flår delen tills jag är nöjd. Därefter använder jag händerna till att mjuka upp den tills jag är nöjd, så syr jag ihop den med andra mycket noga utvalda delar tills det blir en stövel. Att sätta ihop den tar bara 4 timmar, men hela jobbet, ja, det tar flera dagar om det skall bli en bra stövel.”

I likhet med alla andra riktiga naturmänniskor vi mött längs Kolyma finner de vår färd inte förvånande. Tvärtom. Att vi sover och färdas ute i denna kyla, är också en självklarhet. Har man växt upp och levt en stor del av sitt liv i en kåta och haft en omväxlande natur som TV, så är det självklart att man förstår hur överlägset rikt livet är där ute

”Åh, om jag vore ung igen” ,säger babusjkan, ”så skulle jag göra samma sak som er.”

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Hälsan

Jag har fått en del frågor om mitt hälsotillstånd efter att många sett Livräddare i Arktis på SVT Play. Det här hände för drygt 2½ år sedan. De första tre månaderna var tuffa. Hjärnskakningen gjorde att jag inte kunde göra någonting mer än att gå ut och knalla Malmös gator dag och natt, sitta på balkongen och kika ut på Malmö kanal och folk och fä som knallade förbi. Jag hade svårt att sova och tänka. Vänner och döttrar hjälpte till mycket i återhämtning, så jag hade en vardag när allt gick ut på att se efter döttrarna. Jag var dessutom extra fet efter att ha lagt på mig +10 kg för Grönlandsturen. Läkarna hade fått mig att förstå att det kunde ta år att återhämta sig fullt. Svårast var nog att jag inte kunde jobba, eftersom dator och mobil inte funkade med hjärnskakning, utan gjorde det värre. När det var som svårast fick jag ett mejl från min mycket gode vän Dogan Tilic som undrade om vi, dvs döttrarna och jag, kunde komma till Izmir regionen och cykla. Och göra reklam för deras Eurovelo 8 rutt. Jag tänkte, jag tar den chansen och hoppas allt går bra. Ett bra beslut. Det blev en fantastisk tur och alla de värsta symptomen försvann. Men så fort jag kom hem och satte mig för att börja klippa film framför datorn, kom illamåendet, yrseln och huvudvärken tillbaka. Oförmågan att kunna jobba med det jag måste, skapade stor stress.

Mitt i allt detta, träffade jag Hannah. Vilket förde med sig att fick annat att tänka på än jobbet och papparollen. Men när jag besökte henne i en liten by i Pyrenéerna i mars 2023 drabbades jag av en liten stroke. Det var en följd av stressen och hjärnskakningen. Jag förstod att jag ganska dramatiskt måste förändra min livsstil. Annars skulle jordelivet snart vara över. Inspirerad av Hannah och hennes livsstil präglad av yoga, träning och framförallt meditation, så började jag meditera. Som 18-åring hade jag åkt till Indien med tankar om att bli buddistmunk -det blev inte så!- men buddismen har legat där och av och till gjort sig närvarande. Men nu kändes det som det var dags. Och just meditation är en grundpelare inom buddismen. Så jag började meditera.

Nu på SVT Play: Livräddare i Arktis

Nu går det en serie på SVT Play som heter Livräddare i Arktis. Efter drygt 45 minuter av del 1, Fast på Isen, https://www.svtplay.se/video/edPgb1E/livraddare-i-arktis/1-fast-pa-isen, så handlar det om när jag fick evakueras från isen 2022. En personlig och ekonomisk katastrof.

Men jag återvände i augusti 2024 och då gick det bra.

20 år sedan Sibirien Expeditionen: Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich

Det är den 7:e januari 2004, pjäxor, bindningar och 30 DVD filmer anlände idag med transportflyg från Jakutsk. Underbart! Det är rejält kallt, -49°C, mörkret belägrar samhället och nyårsfesterna i Srednekolymsk fortsätter oförtrutet.  

Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich 


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg