Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Lund, Oxford och Tartu

Photo Mona Menets

                     Photo: Mona Menets

Under mina 29 år som någon sorts yrkesresenär så har jag bara blivit inbjuden att föreläsa eller visa någon av mina dokumentärer till den övre akademiska världen fyra gånger.  Tre av dem den här månaden. Lund, Oxford och nu senast på en antropologisk filmfestival i Tartu i Estland. Anledningen är ju flera, men främst för att rent historiskt så kommer akademiker och resenär inte riktigt överrens. De senaste åren har det varit en kamp inom The Royal Geographical  Society som år 2009 helt enkelt tog bort namnen expedition och exploration i sitt ordförråd som funnits sedan 1800-talet. En kampanj startades av explorer branschen kallad The Beagle Campaign, men har kanske inte haft någon större inverkan på organisation som nu vill bli sedd som en akademisk institution för geografer och göra sig av med sin historiska explorer del.

Orsakerna till kampen är flera, men generellt så vill geograferna åt mer pengar och de tycker att äventyrarna och yrkesresenärerna får pengar och uppmärksamhet ändå från media och sponsorer. Och akademikerna tycker att motståndarna ägnar sig för mycket åt halvsanningar och överdrifter.  Jag har förståelse för detta, men jag såg mycket fram emot dessa tre utmaningar i den övre akademiska världen.

Självklart slog influensan till dig. Alla dagis sjukdomar man får av småbarn är ju sanslöst många och utan ände. Men jag kan generellt säga att under alla tre utmaningarna så var publiken delad. De som uppskattade en gäst utifrån och ett annat fokus än det ibland något sega, torra och detaljerade akademiska framförandet och de som irriterades över vad de såg som generaliseringar, självcentrering och många akademiska felaktigheter. Oavsett om det var föreläsning eller film.

Photo: En av de finaste människor jag känner, Baronessan Helena Kennedy

Som helhet har jag lärt mig oerhört mycket av de här tre besöken. Och jag har självklart känt mig hedrad att ha fått en möjlighet att besöka denna mycket speciella värld. Och att få föreläsa i Oxford eller Cambridge var en av mina tidiga professionella önskningar att få göra en gång i tiden. Det tog 28 år. Det var den sista drömmen att strykas av det jag hoppas att få göra innan jag dog.

Största önskemålet nu är att så snart som möjligt tog med döttrarna till Sarek på en tio dagars vandring. Det lär bli en tung ryggsäck. Att bo södra Sverige har många fördelar, mest närheten till kontinenten och massor av konstnärlig kraft, men jag saknar stora fjäll, floder, tjärnar och den friska luften. Och det måste döttrarna snarast få uppleva!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

20 år sedan Sibirien Expedition. Nasha och Dimas stuga

Ett besök till Nasha och Dimas stuga 

Det är annandag jul, 26 december 2004, och vi befinner oss i vår lilla etta här i Srednekolymsk. Det är bara -32°C ute, men en liten iskall sydväst vind gör ett besök utomhus ganska friskt ändå. Fullt tillräckligt för att ge en lätt förfrysning. Om man inte passar sig. 

20 år sedan Expedition Sibirien

Det är den 19:e December, det är bara drygt -45°C ute och vi gömmer oss inne i lägenheten här i Srednekolymsk. Vi kommer att bo här i 6 veckor. Ingen vind, det snöar lite och folk skäller på varandra i korridoren utanför lägenheten. 

Då har vi kommit lite till ro. Vid ankomsten hyllades vi märkvärdigt nog som hjältar och ingen här riktigt tror på oss, att vi faktiskt skidat hit från grannsamhället Zyryanka 40 mil sydväst härom. Och de kan bara inte tro att vi sover ute i tält utan att ha en kamin! Det till trots, är alla helt fantastiskt trevliga och spontant pratar som om vi hade känt varandra hela livet. Folk är så här. En av dem, en lirare vi aldrig sett förut, dök upp i lägenheten igår, var kvar här en halv dag och pratade om mest om jakt och fiske. Och om hans traumatiska upplevelse denna sommar, när hans båt slog runt i en våldsam ström och han blev av med både den och en helt ny fyrtakts båtmotor av märket Mercury! Och han glömde nästan av att nämna att det tog honom fyra dagar att gå tillbaka genom en tät skog till Srednekolymsk! 

Lyckan att få planera en ny Expedition

Ärligt talat finns det få saker i livet som gör mig lika exalterad, fokuserad, positiv, driven, hoppfull och lycklig som att planera en ny expedition. Nuförtiden är jag särskilt förtjust i den fysiska förberedelsen som krävs. Efter 38 år i den här branschen är jag ganska säker på att jag har den mentala aspekten under kontroll. Men förberedelserna för den fysiska delen, särskilt när man har passerat 60, är oerhört viktiga.

Jag har precis avslutat några långa dagar av djupgående forskning kring hur man bäst förbereder sig för några av världens högsta berg och för att påbörja en period av alpinism och bergsbestigning. Jag har alltid känt en vördnad för bergen, som om de ropar på mig – en kallelse från vildmarken, bergen. Och jag har alltid tänkt att innan jag slutar leva, ska jag tillbringa några år med att lära mig bergsbestigningskonsten och tillbringa tid bland bergen. Nu är tiden inne.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg