Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition - sibirisk råttjakt och en del annat som har med livet att göra

Igår fick jag ett samtal från mina gamla hemtrakter i Särna. Det var min vän Niclas som ville höra hur det gick att bo i Malmö. 

"Bättre än jag trott, även om det är snöfritt och alldeles för varmt" , svarade jag; "Men folk är mycket trevliga, Stadsbiblioteket, havet och Möllevångstorget är höjdare och det finns mycket att se på. Maten är mycket billigare här nere."

"Ja, här uppe blir det bara svårare att bo" , påpekade han och tillade; "Den här vargen...den har helt och hållet förstört vårt liv här uppe. Länsstyrelsen styr allt och vi har inget att säga till om. Vi har i stort sett slutat jaga. Vi törs ju inte gå med hundarna."

Jag måste erkänna att jag blev ganska nedstämd av de nyheterna. Vargen skall självklart ha sin plats i det stora hela, det är ett oerhört faschinerande djur, men folks liv måste också sättas in i sitt rätta sammanhang. Jag vet att för många däruppe är jakten allt. Och jag kom då åter att hamna i Sibirien med tankarna och tänkte då på de jakutiska råttjägarna och deras sätt att se på tillvaron. Och letade då fram den här artikeln som jag skrev för inte alltför länge sedan. Tänkte kanske den skulle kunna ge lite perspektiv på...ja, i stort sett det mesta. I Sibirien är allt så utsatt livsavgörande.


Rått jakt i Sibirien

   ”Ingen fångst idag heller!” ,viskar jakuten Sasha besviket när han drar upp buren ur hålet i isen och tillägger uppgivet; ”Man vet inte från en dag till en annan om det skall stå mat på bordet kommande vecka.”

   Det är -45 grader, i mitten av februari och trots att klockan bara är två på eftermiddagen, så börjar mörkret lägga sig över den väldiga sibiriska tajgan. Vi befinner oss på en stor skogstjärn och det enda ljud som hörs är Sashas gamla snöskoter som puttrar oregelbundet. Om den skulle stanna, är det lika med livsfara. Vi befinner oss långt från hans skogskoja och än återstår ett par burar att kolla.

   ”Jag hoppas att det åtminstone finns fem-sex bisamråttor i de återstående burarna”, förklarar han nedstämt, sätter tillbaka buren och mockar sedan igen hålet med snö: ”Det skulle inte förvåna mig om skotern lägger av nu. Det känns som om jag är förföljd av otur i år.”

   Varje år dör ett antal jägare i området till följd av att deras skoter ger upp i kylan, de orkar inte tillbaka till värmen i sin stuga, utan fryser ihjäl. Flera av dem, enligt Sasha, har varit för modernt klädda och av den anledningen är han själv klädd från topp till tå i renskinnskläder. Förutom på fötterna där han bär de traditionella ryska filtstövlarna, valenkis.

   ”Hoppa in där bak”, ropar Sasha åt oss, sätter sig på skotern, gasar snabbt iväg och manar samtidigt på hundarna: ”Nu får ni hitta nya råtthyddor åt mig!”

Hundarna är helt avgörande för en lyckad jakt på bisamråttor. Flertalet jakthundar längs Kolyma är i grunden en lajka uppblandat med lite av allting. De sover alltid ute, oavsett temperatur eller väder, är alltid bundna och det beror på att det sitter allsköns fällor överallt. Alltifrån stora björnfällor till små sobelfällor. Hundarna är mycket skarpa, alltid hungriga och svältfödda på ömhet. Varje jägare har minst 3-4 hundar, varav en är helt specialiserad på att hitta bisamråttans hyddor under isen.

   ”Leta!” beordrar Sasha hundarna när vi kommer till en ny tjärn.

   En av hundarna verkar veta vad den gör. Den luktar, söker och så börjar den gräva frenetiskt i snön, vid kanten av tjärnen. Snart skäller hunden upphetsat. Sasha tar då sin isbill och ropar på Pavel att hjälpa till. Bägge jobbar säkert en halvtimme med att komma genom den tjocka isen. Den är säkert en och en halv meter tjock. Ändå är det lättare än på den närbelägna Kolyma-floden, där den är tre meter tjock.

   ”Jag hoppas arbete var mödan värd”, säger Sasha och stryker svetten ur pannan: ”Eller vad tror du Pavel?”

   Pavel nickar försiktigt som svar. Han har varit hemlös de sista tio åren och bor tillfälligt hos Sasha där han får mat och värme, i utbyte mot att han hjälper till. Han ser Sasha som sin chef och är försiktig med vad han säger. Hela Pavels liv har präglats av jakt i olika former. Det är han som har gjort råttburarna, vilka i konstruktion påminner om en mjärde, gjorda av ståltråd och trä. När hålet är klart, mockar de ur all is med hjälp av en spadliknande isskopa och så sätter de ned en bur.

   ”Nu får den sitta här en vecka”, förklarar Sasha, ”så får vi se om det blir någon stor fångst.”

   Därefter skyfflar de på snö och is som isolering. Innan återfärden till timmerstugan, så hinner vi kolla två gamla hål. I mörkret synar de burarna som innehåller 8 feta, fina råttor.

   ”Då behöver jag i alla fall inte skämmas nästa vecka när jag åker in till Srednekolymsk för att sälja skinnen”, skrattar Sasha när vi kommer tillbaka till stugan.

   Omgående när vi kommer in i värmen, säkert 35 grader varmt, så hänger Sasha upp alla råttorna i taket för att torka tills följande dag. Under tiden börjar Pavel laga och se över några burar som gått sönder. Samt några små fällor som han skall sätta ut kommande dag, för att försöka fånga hare och räv. Kanske också någon järv om turen är på deras sida. Ett järvskinn är värt mycket.

   ”Under den här vintern har jag fått ihop kanske 20 sobelskinn, några rävskinn och en 150 råttskinn”, berättar Sasha följande dag, ”det betalar knappt resan fram och tillbaka med skoter till srednekolymsk. 35 mil. 4 liter bensin per mil. Tiderna är fruktansvärda. Jag, precis som alla andra trappers, saknar Sovjettiden.”

   Under tiden han noggrant flår och bearbetar råttskinnen, det är mjukt och tjockt som ett bäverskinn, köttet får hundarna, så berättar Sasha att under Sovjettiden fick alla professionella jägare både skoter och bandvagn gratis, och myndigheterna flög ut mat, tidningar och reservdelar vid behov.

   ”Det var bara att kontakta myndigheterna över radion och få morgontidningen utflugen till kaffet”, skämtar Sasha samtidigt som han rör i soppkastrullen.

   Till följd av en svår förkylning har Johan och jag tillbringat nästan två veckor med de tre jägarna och varje måltid har bestått av olika former av älgkött. Mest kokt i gryta med något riskorn till. Utan smak. Knappt mättande för någon, men det gångna jakt och fiskeåret har varit uselt.

   ”Ni ser ju att mat finns”, förklarar Sasha nästa dag, när han visar oss ett litet uthus fyllt till taket med frusen fisk och älgkött, ”men jag har en stor familj i Srednekolymsk och de måste också ha mat och pengar. Min sons utbildning är dyr. Han skall bli oljeingenjör”

Under Sovjettiden var Sasha kranförare och när perestrojka anlände i slutet av 1980-talet, förlorade han i likhet med många andra i området sitt jobb och han tvingades mot sin vilja att bli jägare, fiskare och fångstman på heltid.

   ”Det är därför det går så dåligt för Sasha”, berättade Pavel när Sasha lämnade oss och åkte till det lilla samhället Srednekolymsk för att sälja sina skinn till en uppköpare från provinshuvudstaden Jakutsk.

   ”Han har inte jakten i blodet”, förklarade Pavel, ”Inte som vi som levt med jakt och fiske hela vårt liv. Men han lyssnar inte på mig. Om det inte vore för det lyckosamma höstfisket, skulle ingen av oss överleva idag.”

   Vi förstod vad han menade. Fem månader tidigare, 90 mil sydväst om Sashas stuga, i ett mycket litet samhälle som hette Vershnij Kolymsk, hade vi fått följa med jakuten Anatolij och hans pappa Nikolaj på råttjakt. Nikolaj hade tidigt på morgonen visat oss säkert 50 medaljer som han fått under sovjettiden som bevis på hans skickliga kunskaper som jägare, och hans specialitet var bisamråtta. Han fångade runt 4000 bisamråttor varje år.

   ”Jag förstår råttornas själ”, förklarade han sin framgång med att fånga denna vattenlevande råtta som exporterades till Sibirien år 1928 från Kanada och vars päls man gör jackor och mössor av.

   Med hjälp av skoter åkte vi inte mer än 20 minuter från deras varma hem fram till en liten skogssjö. Det var bara -20 grader ute och de två jakuterna var lättklädda. Effektivt synade de två burar, som var fyllda med råttor. 20 totalt. Deras hundar såg friskare, bättre tränade och nöjdare ut. Jägarna likaså. Bägge burarna drogs upp försiktigt, lades snabbt på marken, bägge sparkade snö på burarna så att råttorna snabbt skulle frysa ihjäl och så plockades råtta efter råtta försiktigt ut ur burarna.

   ”Varje märke på skinnen ger mindre pengar” ,förklarade Anatolij, som till skillnad från sin pappa talade ryska; ”Pappa är så noga, att trots att jag är 40 år, van jägare och känner råttans själ, så vill han flå alla själv.”

   ”Hur kommer det sig att din pappa är så bra på detta med råttor och all annan jakt har jag förstått”, frågade jag Anatolij på vägen tillbaka till värmen.

   ”Han är född här, kan varenda meter av omgivningen och har jagat sedan han ut kom. Jakten har en människa i blodet”, förklarar han och avslutar; ”Man kan inte lära sig att bli jägare.” 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-02-23 10:49   thegedd
Oerhört intressant på många olika sätt och vis. Kan INTE föreställa mig hur det är att leva/överleva på deras villkor....
 
2011-02-23 18:46   äventyrssugen
Människan är en fantastisk överlevare. Vara sig det är i Sibiriens taiga eller i städernas slumområden. Jag skulle inte vilja byta med någon av dem.
Sett i ljuset av din berättelse här, har jag lite svårt att tycka synd om en man från Särna som inte kan jaga med hund som förut.
Tack för att du delar med dig av upplevelser och perspektiv från områden som få har möjlighet att besöka.
 
Svar 2011-02-23 19:06   explorermikaelstrandberg
Haha, vilket kanonsvar, tack!
 
2011-02-23 20:21   avslutad121010
Mycket bra!!! alltid lika intressant.
 

Läs mer i bloggen

Min första långfärdscykel

Bilden är från december 1986. Ännu en lerig uppförsbacke i Colombia. Jag kan knappt minnas platta vägar i detta land. Upp och ned hela tiden, precis som de föregående länderna Ecuador och till viss del Peru. Anderna. Här hade jag precis fått ett helt hjul mig tillskickad -det tog en månad och hamnade hos den svenska Ambassaden i Bogota- från fantastiska Monark (Kroon) i Vansbro. De hade gått in och sponsrat min cykelfärd från Chile till Alaska med en cykel och backup. En tre växlad ballong cykel som användes främst av Posten om jag inte minns fel. Jag hade själv stått på monteringsbandet i 8 månader som 18-åring och monterat bakdäck.
Där fanns då som arbetskamrater lokala legender som Leif Sixtensson, Urban Boväng, Kurt Ilar, Mikael "Zulu" Englund, Kele och Lena Stark.
Helt klart är ju att det som de flesta industri arbeten, i alla fall för mig, var inte någonting man önskade göra hela livet. Men jag är extremt tacksam för deras stöd under min första Expedition!
Tyvärr läste jag idag att denna viktiga arbetsplats har gjort sitt, se https://www.siljannews.se/.../monark-varslar-personal-och..., men anledningen är svår att förstå. Någon som kan förklara?

Glad att vara far till mina döttrar

"Tjejerna har sådan tur som har dig".
Så skriver många. Tvärtom, så är det tur att jag har dem. Jag lär mig av dem varje dag. I synnerhet i dessa tonårstider, där musik och kompisar tar mycket plats. Då är de helt vanliga tonåringar. Jag skriver så, helt vanliga, för verkligheten är att de tillbringat snart 300 nätter i tält sedan de föddes. Den gångna natten, ytterligare en. Och de har redan genomfört flera äventyr. Och det enda som jag kan se skiljer dem från deras kompisar, kanske, det är att jag ser att varje gång det blir tufft och svårigheter, så byter de direkt kostym. De blir mer koncentrerade, allvarliga och de hjälper verkligen till att ta tag i problem och gnäller vid dessa tillfällen aldrig. Annars ja.
De har två dagarna ute på fjället blev lite mer utmanande än väntat. Jag kollade väderleken, yes, rejält blåsigt med enstaka stormvindar upp till 19m/s. Yes, lite halvkallt, -5 och lägre med upp till -14 med kylnings effekt. Men jag tänkte, det klarar jag utan handskar och vi alla tre utan ett ombyte av kläder. På grund av brist på utrymme, små ryggsäckar för damerna, så tog vi de lättaste sovsäckarna, som ändå skall klara -25 grader. Jag tog med mig en tunn vindjacka. Väl på plats så förklarade tjejerna och de glömt handskarna och Dana hade t.o.m. glömt sin tjocka goretex jacka. Ja, jackan nämnde hon först på kvällen. Så här är jag med en tunn brynja och en mellan jacka med huva. Det är allt. Dana ungefär lika. Men jag vet hon är tuff. Eva hon har alltid tagit allt med ett stort lugn oavsett. Så länge hon har musik med sig.
Efter 7 km med mörkret på väg in, slog vi läger intill en frusen tjärn. Vinden var iskall, så snabbt in i tältet. 15 m/s, Dana hjälpte mig sätta upp tältet, Eva höll kontroll på de övriga livsviktiga grejerna så de inte blåste bort. Jag drog igång köket. Isen var så pass tjock att vi fick leta vattenhål och vattnet var lite rostfärgat, men det är ju tjärn vatten. Väl inne i tältet, märkte vi att vi tagit fel liggunderlag åt Dana, ett med punka. Mitt fel. Så blev det att dela två madrasser över den nu iskalla natten. Inne i säckarna märkte vi att, det här blir nog en kall natt. Men de minns från cyklingen att ibland är det så. Inget gnäll. Jag sov av och till. De också. Det var kallt, men inte besvärande kallt. Min Oura ring, som mätt min sömn och hälsa i 4.5 t.o.m. nämnde att det var min bästa sömn sedan jag kom hem från Grönland. Jag vet att det är en fördel att alltid vara lite för kall och inte bekvämt varmt. Hälsomässigt.
Klart det var rejält obekvämt att dela madrasser. men absolut inget gnäll. Och vi visste vi lär köra allt snabbt och dra nyttja av kökets värme. Snabbt i med mat, packa, ut i den kylslagna vinden och på med säckarna och dra. Vi valde vägen uppför för att få igång värmen. Tjejerna körde med mina strumpor som vantar. Lite halvkallt i kängorna de först 15 minuterna, men det gick.
Resten av färden snackade vi om ditt och datt på det bästa av vis, som när tjejerna ser sin förälder pappan som en jämlike man kan dela allt med. En fin tid.
Jag, att "utsätta" ungarna för detta sedan de föddes, är det bästa jag gjort. Dt har gjort dem lugna, de vet att de har en extra kraft, och tåliga. Utan gnäll.
Jag rekommenderar föräldrar att göra detta så ofta det går!

Korsningen av Grönlands Inlandsis är klar


Efter 32 dagar och 65 mil steg vi av isen och satte på oss ryggsäckarna och började gå. En dag senare fastnade vi vid en flodövergång och tvingades bli evakuerade med helikopter två dagar senare. Så vi korsade isen, men nådde aldrig havet. Så Lars Wallgren ich hans 2 kanrater är så vitt jag förstår de enda svenskar som helt korsat Grönland från hav till hav. Men jag är nöjd med att ha klarat isen.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg