Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition – och hur man planerar en sådan från grunden, ofriserat!

Jag har precis återvänt från en tung träningsrunda. En två timmars tur som egentligen borde varit en. En sådan där när jag ägnar större tiden åt att undra vad jag håller på med. Men då det känns som mest eländigt och omotiverat så tänker jag först hur oerhört privilegierad jag är som människa som har världens bästa fru och dotter, det gör mig oerhört lycklig att veta och så tänker jag på den fullsatta föreläsningen kvällen innan och hur folk åter igen kom upp och tackade för att jag gett dem en gnista liv att våga förändra. Det ger energi, glädje och motivation! 

Men på resan hem från föreläsningen satt jag och skissade på mitt nya nordafrikanska ökenäventyr. Jag tänkte vatten, jag tänkte kameler och jag önskade nomader. Och kom då att göra en sorts grundlista för hur man kan planera sin Expedition. Idén är ju redan född vart jag vill bege mig och vad jag tänkt göra. Det är ju basen. Att man bestämt sig för att ge sig iväg. Den här listan kom då till. Kanske kan den vara till någon hjälp. Den är helt oputsad! Nedskriven exakt som den kom ut ur skallen! Inklusive vissa skämtsamheter. 

  1. Kan de fantastiska svärföräldrarna hjälpa oss med Eva den här tiden? Eller räcker alla vänners hjälp här i Malmö?
  2. Finansiering. Vem kan tänkas dundra in 100 000 i det här unika projektet? Kanske Jamal Mubarak?
  3. Tillstånd? Behövs arbetstillstånd för att filma? Speciellt filmtillstånd?
  4. Vilken utrustning krävs?
  5. Är kompassen kalibrerad för södra eller norra halvklotet?
  6. Vilka kartor finns? Måste ha minst 1:250 000 för att vara riktigt säker. Annars kanske sandpapper modell 5 duger.
  7. Duger mina gamla, väl intrampade Scarpa kängor?
  8. Några nya grejer som dykt upp sedan jag senast var iväg, år 2004, som kan vara av nytta? Sådana där Camelbak kanske?
  9. Vågar jag chansa på ett tyst kök på gas i stället för mitt eviga extremt högljudda, men säkra XGK II bensin kök?
  10. Vilket tält? VE 25:an är nog för tungt, en lättare modell helst….
  11. Hur renar jag vatten? MSR igen? Hur transporterar jag bäst 30 liter?
  12. Har jag nog med tid att studera kamelerna och välja rätt? Kan jag klara mig utan?
  13. Kan jag undvika guide eller krävs det av myndigheterna?
  14. Solglasögon? Vilken typ? Cébé verkar ha stått stilla. Julbo verkar mycket bättre.
  15. Termos dubbelstrumpa och underställ? Vilken huvudbonad? Tuaregdok?
  16. Tänk om jag får tandvärk igen, gå till tandläkaren innan avfärd.
  17. Vilken medicin? Krävs något ormserum?
  18.  Stor eller liten kamera? Eller bägge?
  19. Vilken filmkamera? Duger en sådan där tillsats till kameran?
  20. Är jag verkligen nog tränad för att klara det här? Räcker varannan dags träning i fyra månader?
  21. Är min arabiska bra nog? Alhamdulillahi så är den det och duger denna gång.
  22. Innan avfärd, kolla utrustningen NOGA, så att allt finns med denna gång…..minns missen med köket i Sibirien….
  23. Följer Johan med? Hoppas, hoppas!
  24. Vem är förresten president i Tchad?
  25. Prata med Al Arabiya. De bara växer som media.
  26. Hur i all friden skall jag kunna vara borta från Eva mer än ett dygn? Kanske jag kan stoppa in henne i en sidoficka på ryggsäcken….det blir 9 kg extra det…plus blöjor, välling och övrig adekvat utrustning inklusive hennes nalle och isländska lunnefågel.

26 punkter av funderingar som ganska bra täcker in hur man kan fundera när man vill få till en Expedition. Kom gärna med funderingar, tillägg och åsikter.

Jo, jag har förresten gjort om min hemsida igen, kom gärna med åsikter även där. www.mikaelstrandberg.com

Såg ni förresten den här piloten?

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-02-09 09:17   Thomas Traneving
Något, typ Skype, brukar lugna o stilla den värsta längtan efter ens barn (o make/maka). Kanske inte finns utrymme för i packningen???
/H
 
2011-02-09 09:24   äventyrssugen
Kul att ta del av sådana planeringstankar. På något vis känns det mindre "extremt" när man ser att så "vardagliga" frågor dyker upp inför även så stora expeditioner. Det blir lättare att ta till sig då. En del av dem dyker ju upp även om man "bara" ska en tur till fjällen eller ta en tur på skogen.
Jag antar även att dina listor har sett annorlunda ut över åren. Om du hade sparat motsvarande listor från tidigare expeditioner så har säkert en hel del förändrats.
Kul också att äntligen få ta del av vart du har tänkt nästa tur. När? Hur länge?
 
2011-02-09 11:21   explorermikaelstrandberg
Tack för dessa kommentarer, de värmer och öppnar möjligheter. Oja, listorna har förändrats genom åren.. Nästa tur, ja, se ovan.....jag skall hålla er uppdaterade med utvecklingen. Ingenting är egentligen klart förrän man landat på rätt pölats.
 
2011-02-09 12:39   mathog
Snyggt tema på nya bloggen. Även det förra var väldigt fint. Fast det är kul att byta ibland :)
 
Svar 2011-02-09 13:06   explorermikaelstrandberg
Kanske det är som livet, ständig förnyelse gör att livet aldrig blir invant eller förutsägbart....
 

Läs mer i bloggen

Hälsan

Jag har fått en del frågor om mitt hälsotillstånd efter att många sett Livräddare i Arktis på SVT Play. Det här hände för drygt 2½ år sedan. De första tre månaderna var tuffa. Hjärnskakningen gjorde att jag inte kunde göra någonting mer än att gå ut och knalla Malmös gator dag och natt, sitta på balkongen och kika ut på Malmö kanal och folk och fä som knallade förbi. Jag hade svårt att sova och tänka. Vänner och döttrar hjälpte till mycket i återhämtning, så jag hade en vardag när allt gick ut på att se efter döttrarna. Jag var dessutom extra fet efter att ha lagt på mig +10 kg för Grönlandsturen. Läkarna hade fått mig att förstå att det kunde ta år att återhämta sig fullt. Svårast var nog att jag inte kunde jobba, eftersom dator och mobil inte funkade med hjärnskakning, utan gjorde det värre. När det var som svårast fick jag ett mejl från min mycket gode vän Dogan Tilic som undrade om vi, dvs döttrarna och jag, kunde komma till Izmir regionen och cykla. Och göra reklam för deras Eurovelo 8 rutt. Jag tänkte, jag tar den chansen och hoppas allt går bra. Ett bra beslut. Det blev en fantastisk tur och alla de värsta symptomen försvann. Men så fort jag kom hem och satte mig för att börja klippa film framför datorn, kom illamåendet, yrseln och huvudvärken tillbaka. Oförmågan att kunna jobba med det jag måste, skapade stor stress.

Mitt i allt detta, träffade jag Hannah. Vilket förde med sig att fick annat att tänka på än jobbet och papparollen. Men när jag besökte henne i en liten by i Pyrenéerna i mars 2023 drabbades jag av en liten stroke. Det var en följd av stressen och hjärnskakningen. Jag förstod att jag ganska dramatiskt måste förändra min livsstil. Annars skulle jordelivet snart vara över. Inspirerad av Hannah och hennes livsstil präglad av yoga, träning och framförallt meditation, så började jag meditera. Som 18-åring hade jag åkt till Indien med tankar om att bli buddistmunk -det blev inte så!- men buddismen har legat där och av och till gjort sig närvarande. Men nu kändes det som det var dags. Och just meditation är en grundpelare inom buddismen. Så jag började meditera.

Nu på SVT Play: Livräddare i Arktis

Nu går det en serie på SVT Play som heter Livräddare i Arktis. Efter drygt 45 minuter av del 1, Fast på Isen, https://www.svtplay.se/video/edPgb1E/livraddare-i-arktis/1-fast-pa-isen, så handlar det om när jag fick evakueras från isen 2022. En personlig och ekonomisk katastrof.

Men jag återvände i augusti 2024 och då gick det bra.

20 år sedan Sibirien Expeditionen: Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich

Det är den 7:e januari 2004, pjäxor, bindningar och 30 DVD filmer anlände idag med transportflyg från Jakutsk. Underbart! Det är rejält kallt, -49°C, mörkret belägrar samhället och nyårsfesterna i Srednekolymsk fortsätter oförtrutet.  

Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich 


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg