Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition - och betydelsen av det rysk-sibiriska ordet normal-na

Jag lever egentligen på att berätta om betydelsen av det ryska ordet normal-na. Egentligen är det konstruerat att användas och fullt förstås av blott sibirier. Ändå kan det appliceras på i stort sett allt som har med livet att göra. Kanske kan det vara till hjälp för någon av er. Jag vill därför gärna berätta om det även för Er läsare och refrererar då först till en blograpport från Sibirien. Och avslutar med ett You Tubeklipp angående normal-na!

29 Nov, 04 - 14:54 

GPS-pos: N66°18´ | E151°46´ | Alt: 24 M 

-43°C och det är så kallt att det känns ända in på ryggraden. Vi har tagit oss in i en övergiven skogskoja vid N 66°18´52,0 och Ö 151°46´34,7 after tre iskalla nätter i tältet. Kaminen är rostig och trög och vi har knappt kommit över nollan i temperatur efter tre timmars arbete.

Även om vi i stort sett fryser dygnet runt, eftersom vi har haft 43 minusgrader 3 dagar i rad nu, så känns det som vi börjar få grepp om hur vi skall hantera denna extrema kyla. Och det behövde vi få, eftersom det bara blir kallare och kallare hela tiden. Dessutom går det just nu fruktansvärt sakta, för mycket snö och isbarriärer, och vi har bara gjort 35% av totaldistansen till Srednekolymsk. 

Jag lovade mig själv innan avfärd från Zyryanka, att oavsett om vi var illa däran av kyla, så skulle rapporterna också innehålla någonting annat än detta lidande. För det finns väldigt lite positivt med att bara frysa. Att hitta någonting positivt i iskylan är däremot lätt. De få oerhört tuffa, men nästan osannolikt vänliga människorna längs Kolyma. Låt mig kort berätta om tre vi mött.

Ivan Fralov är en legend i trakten och det beroende på att han våren år 1979 skidade från Zyryanka till Cherskii. Det ansågs, och anses fortfarande, vara en bragd. Idag, drygt 60 år gammal, är han fortfarande ett litet kraftpaket och när han under sin årliga semester i Moskva, hörde talas om oss, avbröt han semestern och återvände till Zyryanka för att ge oss hjälp och ovärderliga tips. Så dagen vi skulle åka dök han upp i lägenheten och ville visa oss den bästa vägen ut ur Zyryanka fram till första stället vi kunde sova inomhus. I -35 graders kyla sprang han före oss och spårade. I två mil! Av och till stannade han till, väntade in oss och försedde oss med kex och godis. Väl framme hos gubben Alexej vände han i det tilltagande nattmörkret och sprang de två milen tillbaka till Zyryanka! Nästan ett helt maraton i 35 minusgrader.
´´Hur skall du orka?´´ frågade jag honom och han svarade som alla andra gör här ute:
´´Normal-na!´´

Gubben Alexej hade bott ensam här ute i 20 år och hade ett stort ovårdad skägg, men i likhet med alla andra vi träffat på norr om Zyryanka, så var det pedantiskt rent och vårdat inomhus. Alexej bjöd på nykokt hargryta, massor av sött ryskt te och hade mängder av intelligenta frågor vi inte kunde svara på till följd av bristande ryska. Vi sov på en bädd nära elden, som Alexej höll igång hela natten. Han hade rejäl tandvärk, men klagade inte.
´´Normal-na´´ ,påstod han.

När vi anlände frusna in till ryggmärgen till jakuten Vassilj, två dagar senare, bjöd han in oss på fryst rå fisklever, straganina (fryst rå fisk), hargryta och drog samtidigt i sig en hel liter vodka. Vilket höll oss vakna hela natten, när han ömsom spelade dragspel, diskuterade kalla krigets politik, grät över sin döda mamma, avfärdade vår utrustning som skrämmande usel eller visade oss det obligatoriska familjealbumet. På morgonen bjöd han på pelmeni (rysk ravioli) och gav oss ett par vargskinnshandskar och en rävskinnsmössa som avskedspresent när vi åkte.
´´Normal-na´´ , svarade han när vi tackade honom för hans fantastiska gästfrihet.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-03-01 11:30   peter1969
Kände ni er inte lite västerländskt bortklemade av att ha en 60-åring springande framför er i 2 mil som dessutom passade upp er med kex och godis? Men han var ju å andra sidan en levande legend....
Kul och bra information om en värld man inte förstår, tackar!
PS! Läser Sten Bergmans bok nu om Kamtchatka som du tipsat om tidigare. Mycket bra bok, man börjar inse att det finns väldigt lite att klaga över här hemma....
 
2011-03-01 12:41   explorermikaelstrandberg
Hej Peter! Tack för de snälla orden! Jomenvisst är det så. Ibland verkligen avskyr jag den här världen där man måste framhålla sin egen duktighet för att få jobba med det man vill. För verkligheten är ju den, som exempel, när jag föreläser händer det ofta att jag hälsas välkommen som han som gjort en av historiens kallaste Expeditioner. Vilket jag tycker är oerhört lustigt och märkvärdigt, för jag berättar ganska direkt att här, längs Kolyma, har folk bott i över 5000 år och det är folks vardag, året runt, att färdas upp och ner på floden, oftast utan hjälp eller maskiner. Så, längs Kolyma, varje gång vi fick för oss att vi var märkvädiga, inträffade något som visade oss vilken korkad inställning det var. (är)
 
2011-03-02 13:03   Glännman
Vilket härligt blogginlägg :)

Det påvisar ju det jag alltid tänkt, blir det krig så flyr man till Ryssland :) De verkar vara härdade till en grad som vi Svenskar inte vet finns...

Ett maraton i den kylan och med den åldern. Han borde ju få nobelpriset :)

mvh // Johannes
 
2011-03-02 21:34   xtrem
"Ett mål mat om dagen och jag överlever utan problem. En kopp kaffe efter maten och jag har högre standard än miljarder människor på denna jord"
Det är nåt som jag ofta påminner mej om, för det är så lätt att glömma och inte reflektera över hur enkelt och bra vi har det i vår vardag...
Och som svensk så vete katten om jag skulle släppa in nån skäggig ryss på middag och husrum även om det vore plus grader ute...
När man tänker efter så skäms man nästan över hur bra man har det.

Jag har sett några klipp på YouTube från expeditionen men går det inte att beställa hela filmen?

/Dennis
 
Svar 2011-03-03 05:14   explorermikaelstrandberg
Hej dennis!

Filmen finns hos mig för 199:- plus porto och påse. Mejla mig på mikael@mikaelstrandberg.com och lämna din adress ch den kommer fort som tusan! M
 
2011-03-03 12:09   seobserver
Bra och träffsäkert. Gilla läget.
Märkligt så mycket vardagsgnäll man hör och upplever, här där vi har det så bra. Uppenbart är att alltförmånga vill ha ett gratis dukat smörgåsbord på direkten.
 

Läs mer i bloggen

Hälsan

Jag har fått en del frågor om mitt hälsotillstånd efter att många sett Livräddare i Arktis på SVT Play. Det här hände för drygt 2½ år sedan. De första tre månaderna var tuffa. Hjärnskakningen gjorde att jag inte kunde göra någonting mer än att gå ut och knalla Malmös gator dag och natt, sitta på balkongen och kika ut på Malmö kanal och folk och fä som knallade förbi. Jag hade svårt att sova och tänka. Vänner och döttrar hjälpte till mycket i återhämtning, så jag hade en vardag när allt gick ut på att se efter döttrarna. Jag var dessutom extra fet efter att ha lagt på mig +10 kg för Grönlandsturen. Läkarna hade fått mig att förstå att det kunde ta år att återhämta sig fullt. Svårast var nog att jag inte kunde jobba, eftersom dator och mobil inte funkade med hjärnskakning, utan gjorde det värre. När det var som svårast fick jag ett mejl från min mycket gode vän Dogan Tilic som undrade om vi, dvs döttrarna och jag, kunde komma till Izmir regionen och cykla. Och göra reklam för deras Eurovelo 8 rutt. Jag tänkte, jag tar den chansen och hoppas allt går bra. Ett bra beslut. Det blev en fantastisk tur och alla de värsta symptomen försvann. Men så fort jag kom hem och satte mig för att börja klippa film framför datorn, kom illamåendet, yrseln och huvudvärken tillbaka. Oförmågan att kunna jobba med det jag måste, skapade stor stress.

Mitt i allt detta, träffade jag Hannah. Vilket förde med sig att fick annat att tänka på än jobbet och papparollen. Men när jag besökte henne i en liten by i Pyrenéerna i mars 2023 drabbades jag av en liten stroke. Det var en följd av stressen och hjärnskakningen. Jag förstod att jag ganska dramatiskt måste förändra min livsstil. Annars skulle jordelivet snart vara över. Inspirerad av Hannah och hennes livsstil präglad av yoga, träning och framförallt meditation, så började jag meditera. Som 18-åring hade jag åkt till Indien med tankar om att bli buddistmunk -det blev inte så!- men buddismen har legat där och av och till gjort sig närvarande. Men nu kändes det som det var dags. Och just meditation är en grundpelare inom buddismen. Så jag började meditera.

Nu på SVT Play: Livräddare i Arktis

Nu går det en serie på SVT Play som heter Livräddare i Arktis. Efter drygt 45 minuter av del 1, Fast på Isen, https://www.svtplay.se/video/edPgb1E/livraddare-i-arktis/1-fast-pa-isen, så handlar det om när jag fick evakueras från isen 2022. En personlig och ekonomisk katastrof.

Men jag återvände i augusti 2024 och då gick det bra.

20 år sedan Sibirien Expeditionen: Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich

Det är den 7:e januari 2004, pjäxor, bindningar och 30 DVD filmer anlände idag med transportflyg från Jakutsk. Underbart! Det är rejält kallt, -49°C, mörkret belägrar samhället och nyårsfesterna i Srednekolymsk fortsätter oförtrutet.  

Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich 


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg