Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Vilka oansvariga föräldrar!

"Ni borde spärras in!" skrev en dam upprört och avslutade sitt inlägg med: "Vilka oerhört oansvariga föräldrar!"

En vän till mig var på Nordpolen tillsammans med en grupp 16-åringar som skulle skida en skvätt från den ryska stationen Barneo till den riktiga Nordpolen. Ledare var bland annat en av världens främsta polarfarare, Matvey Shparo, och sträckan de skulle åka var den så kallade Sista Graden, det vill säga en sträcka på 110 km och som i regel tar en 6-10 dagar att skida. Jag var samtidigt med denna färd  Svalbard och följde på nära håll detta. Temperaturen och vädret, helt klart till följd av klimatförändringarna, var mycket milt och stationen på Barneo är minst sagt modern. Och en 16-åring, ja, det finns ju 13 åringar som klättrat Everest. De är ju nästan vuxna, för tusan. Och de var ryssar. Med vilket jag menar att de generellt är mycket mer tåliga än en motsvarande tonåring i exempelvis Sverige. Min vän skrev:

"Det här har jag hört i 20 års tid nu, sedan jag började ha med mina barn på mina färder världen över. Vad jag än gör så dyker de här människorna upp!"

Jag har aldrig riktigt fattat detta med folks åsikter om det mesta som rör livet bortom allfartsvägarna. Livet är så kort, så mycket att hinna med, så varför ägna så mycket tid på att ha åsikter om saker och ting man kanske inte har full insikt i? Varför inte leva fullt ut i stället? Och ju mer jag börjar lära mig om det här som ingen riktigt tycks kunna förklara, det vill säga meningen med livet, så vet jag att vi har en chans att leva fullt ut och det är nu. Och det jag minst förstår, det är alla dessa människor som är så oerhört duktiga att de skall ha åsikter om andras sätt att leva och tycks veta allt hur man skall leva rätt. Jag skulle gärna vilja veta var de har fått sin stora kunskap ifrån, för jag har den i alla fall inte. Nu skall det tilläggas att min vän är dam och som tjej är det värre i det här avseendet att vara professionell resenär med barn. Men jag har ju fått en hel del, tro mig, en hel del ganska negativa åsikter om att mina barn är med på färd. Mer än positiva. 

Vid ett tillfälle så tog jag en bild på min dotter Eva i Sibirien när det var en -45 grader ute och oj vad jag fick negativa åsikter om detta. Att jag försökte förklara att ögonbrynen fungerar som ett skydd för ögonen och att här bor ju barn som har en gräns vid -50 grader för att få vara hemma från skolan, och då är de i alla fall ute och leker, det fick ingen reaktion. Och jag vet inte hur många gånger folk stannade och undrade vad jag höll på med, när jag gick från Manchester till London med min yngsta dotter Dana i barnvagnen. Oftast av omtanke i England, men ibland var det mindre snälla åsikter. Och jag kan förstå att det finns människor som blir retade av att andra bryter mönster, men hur kan någon hävda att de vet bättre än andra? Obegripligt att förstå.

Nu är det ju svårt att veta hur det skall gå för ungarna i framtiden. Sådant kan man ju aldrig veta, men just nu tycks allt resande inte gjort att de tagit någon större skada. De är glada, talar inte illa om sina kamrater och verkar trivas var de än är. Och jag ser vad de kan göra redan nu. Eva, hon gjorde ju en fantastisk marsch som 4-åring i Kazakhstan, 7 timmar utan gnäll i hällregn uppför och nedför ett berg och trivs med att leva ute. Dana tillbringade två månader i tält och på en sorts "roadmovie" tur innan hon fyllde 2 år. Och jag har bara sett fördelar när de är med. Mångt fler dörrar öppnas. Och resande blir ju så oerhört mycket roligare och berikande. Och de finns ju överallt, utom kanske på Nordpolen, barnen. De är verkligen fantastiska!

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-06-20 11:47   mc690
Visst är det galet med alla dessa fördomar om det okända - klart du inte skulle utsätta ditt barn för något som du inte kände att du skulle klara av, tramstanter (för det är det tyvärr de flesta gånger, kvinnor som dömer och framförallt dömer andra kvinnors föräldraskap...) - håll i, håll ut, håll om!
 
2016-07-02 09:28   Pistolen79
Jag tycker det du gör är fantastiskt och tror att dina barn kommer vara rika på erfarenhet. Det hjälper dem förmodligen att göra kloka val i livet.

Med vänlig hälsning, Peter
 
Svar 2016-07-02 13:00   explorermikaelstrandberg
hej peter! Stort tack för dessa ord. det ger råg i ryggen. M
 

Läs mer i bloggen

20 år sedan Expedition Sibirien: renskötare

Det är den 14 januari  2004 idag, -40°C, halvgrått och det är bara 5 grader i lägenheten. Våra högljudda och bråkiga grannar under oss har grälat hela natten igen, vilket de gör var tredje dag, men till följd av att de knackade på vår dörr igår och gav oss fyra frysta fiskar (schirr, den vita laxen) att göra straganina av, så skall vi inte klaga! 

”Vad vi saknar mest?” undrade babusjkan tankfullt, ”ja, det är nog naturen. Att kunna vara ute och fiska och jaga i det fria. Det saknar vi allra mest.”

Hälsan

Jag har fått en del frågor om mitt hälsotillstånd efter att många sett Livräddare i Arktis på SVT Play. Det här hände för drygt 2½ år sedan. De första tre månaderna var tuffa. Hjärnskakningen gjorde att jag inte kunde göra någonting mer än att gå ut och knalla Malmös gator dag och natt, sitta på balkongen och kika ut på Malmö kanal och folk och fä som knallade förbi. Jag hade svårt att sova och tänka. Vänner och döttrar hjälpte till mycket i återhämtning, så jag hade en vardag när allt gick ut på att se efter döttrarna. Jag var dessutom extra fet efter att ha lagt på mig +10 kg för Grönlandsturen. Läkarna hade fått mig att förstå att det kunde ta år att återhämta sig fullt. Svårast var nog att jag inte kunde jobba, eftersom dator och mobil inte funkade med hjärnskakning, utan gjorde det värre. När det var som svårast fick jag ett mejl från min mycket gode vän Dogan Tilic som undrade om vi, dvs döttrarna och jag, kunde komma till Izmir regionen och cykla. Och göra reklam för deras Eurovelo 8 rutt. Jag tänkte, jag tar den chansen och hoppas allt går bra. Ett bra beslut. Det blev en fantastisk tur och alla de värsta symptomen försvann. Men så fort jag kom hem och satte mig för att börja klippa film framför datorn, kom illamåendet, yrseln och huvudvärken tillbaka. Oförmågan att kunna jobba med det jag måste, skapade stor stress.

Mitt i allt detta, träffade jag Hannah. Vilket förde med sig att fick annat att tänka på än jobbet och papparollen. Men när jag besökte henne i en liten by i Pyrenéerna i mars 2023 drabbades jag av en liten stroke. Det var en följd av stressen och hjärnskakningen. Jag förstod att jag ganska dramatiskt måste förändra min livsstil. Annars skulle jordelivet snart vara över. Inspirerad av Hannah och hennes livsstil präglad av yoga, träning och framförallt meditation, så började jag meditera. Som 18-åring hade jag åkt till Indien med tankar om att bli buddistmunk -det blev inte så!- men buddismen har legat där och av och till gjort sig närvarande. Men nu kändes det som det var dags. Och just meditation är en grundpelare inom buddismen. Så jag började meditera.

Nu på SVT Play: Livräddare i Arktis

Nu går det en serie på SVT Play som heter Livräddare i Arktis. Efter drygt 45 minuter av del 1, Fast på Isen, https://www.svtplay.se/video/edPgb1E/livraddare-i-arktis/1-fast-pa-isen, så handlar det om när jag fick evakueras från isen 2022. En personlig och ekonomisk katastrof.

Men jag återvände i augusti 2024 och då gick det bra.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg