Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Världspremiär: Expedition Jemen - 52 grader i skuggan

Jag måste säga att det var en av höjdpunkterna i mitt professionella liv när Jemen filmen hade premiär i Båstad onsdagen den 7:e augusti. Men jag hade likväl ganska svårt att njuta. Jag har jobbat med filmen i stort sett i 2½ år från första tanke till sista handtaget. Och filmen blev klar i sista sekund. Jag var mest trött. Gladast var min familj!

Reaktionerna på filmen var smått otroliga. Full lokal, massor av skratt, applåder och massor av frågor när filmen väl va över. det var underbart att se den på stor duk. Vilket jobb Johan, Samir och Ulrika gjort! Jag kände mig nästan "mobbad" av folk efteråt och deras överord. Viktigast var att de tyckte att bilden gav en mycket positiv bild av Jemen och mellan Östern. Jag med tanke på hur media idag vräker ut elände från denna del av världen, så var många lätt chockade, men positivt överraksade att verkligheten som vanligt är en annan. 

En av resencionerna har kommit från en av landets främsta filmare och filmskapare, Marianne Ahrne, som skrev så här:

Hej Mikael, 

Nu har jag sett din film och tycker den är alldeles underbar! Så här har ingen svensk sett Jemen före dig och Tanya! Jag känner igen det varma mottagandet ute i byarna från egna vandringar i andra länder, men det är unikt att få se och höra hur människor i dessa trakter tänker. Tanya är ett fynd! Härligt att hon kan tala arabiska och faktiskt väldigt bra att du går i all vänskap med en kvinna. 

De svårigheter ni stöter på och de kriser ni råkar in i förhöjer ju också värdet av filmen. Rent tekniskt är jag inte förtjust i skakig handkamera, men jag förstår också att ni inte hade något annat val när ni skulle filma under marsch. Och efter hand bryr man sig inte om det: det är bara spännande att få följa er på färden. En del bilder i gryning och skymning är magiskt vackra. 

Det var intressant också i början av filmen att få se klanuppgörelsen där man lämnade över vapen och resonemangen runt vapnen. (Utan vapen är man ingen man...) Jag tycker den här filmen kommer vid alldeles rätt tidpunkt. Nu när amerikanerna och andra västländer stänger sina ambassader i Jemen och USA skickar drönare är det uppfriskande att få möta landets verkliga befolkning. Det är också bra att du inte idealiserar alla: odugliga guider som ska ha 100 dollar om dagen och inte orkar gå t.ex. 

Jag tror TV.tittarna kommer att älska din film. Jag ska säga till alla jag känner att inte missa den. Och Kensington vill man bara pussa på! Han grät - precis som min kamel! Kameler är världens åttonde underverk tycker jag. 

Jag njuter av dessa ord och vill nu få denna film snarast internationellt, kanske det på något vis kan ändra bilden av det fantastiska Jemen! 

Jag har skrivit en större resencion av mina känslor på engelska här

Lyssna på radioprogrammet Verkligheten i P 3!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-08-21 23:03   andyyy
Hur ser man denna om man inte vill/kan gå på premiärer. Köpa någonstans? TV? Ladda ner gratis? :)
 
Svar 2013-08-22 07:58   explorermikaelstrandberg
SVT 2, 20.00 den 29 augusti, en vecka från denna dag.
 
2013-08-22 10:46   fowwe
Det är mycket roligt att filmen är klar. Vad jag förstår ett unikt projekt med dimensioner som "vanliga" dokumentärfilmare sällan når upp till. Du har färdats under många strapatser med nära kontakt och samarbete (och vänskap) med lokalbefolkningen. Det är så kvalificerat att jag har svårt att föreställa mig det. Gratulerar till den lyckade premiären, jag önskar dig och denna film stor framgång!
 
Svar 2013-08-22 12:24   explorermikaelstrandberg
Hej hans! Tack för dessa fina ord, ja, den kommer nu den 29:e, så jag ser fram emot vad du tycker när du sett den. Jag är oerhört nöjd själv och mycket beror också på att jag arbetat med en av världens bästa klippare, ulrika!
 

Läs mer i bloggen

Glad att vara far till mina döttrar

"Tjejerna har sådan tur som har dig".
Så skriver många. Tvärtom, så är det tur att jag har dem. Jag lär mig av dem varje dag. I synnerhet i dessa tonårstider, där musik och kompisar tar mycket plats. Då är de helt vanliga tonåringar. Jag skriver så, helt vanliga, för verkligheten är att de tillbringat snart 300 nätter i tält sedan de föddes. Den gångna natten, ytterligare en. Och de har redan genomfört flera äventyr. Och det enda som jag kan se skiljer dem från deras kompisar, kanske, det är att jag ser att varje gång det blir tufft och svårigheter, så byter de direkt kostym. De blir mer koncentrerade, allvarliga och de hjälper verkligen till att ta tag i problem och gnäller vid dessa tillfällen aldrig. Annars ja.
De har två dagarna ute på fjället blev lite mer utmanande än väntat. Jag kollade väderleken, yes, rejält blåsigt med enstaka stormvindar upp till 19m/s. Yes, lite halvkallt, -5 och lägre med upp till -14 med kylnings effekt. Men jag tänkte, det klarar jag utan handskar och vi alla tre utan ett ombyte av kläder. På grund av brist på utrymme, små ryggsäckar för damerna, så tog vi de lättaste sovsäckarna, som ändå skall klara -25 grader. Jag tog med mig en tunn vindjacka. Väl på plats så förklarade tjejerna och de glömt handskarna och Dana hade t.o.m. glömt sin tjocka goretex jacka. Ja, jackan nämnde hon först på kvällen. Så här är jag med en tunn brynja och en mellan jacka med huva. Det är allt. Dana ungefär lika. Men jag vet hon är tuff. Eva hon har alltid tagit allt med ett stort lugn oavsett. Så länge hon har musik med sig.
Efter 7 km med mörkret på väg in, slog vi läger intill en frusen tjärn. Vinden var iskall, så snabbt in i tältet. 15 m/s, Dana hjälpte mig sätta upp tältet, Eva höll kontroll på de övriga livsviktiga grejerna så de inte blåste bort. Jag drog igång köket. Isen var så pass tjock att vi fick leta vattenhål och vattnet var lite rostfärgat, men det är ju tjärn vatten. Väl inne i tältet, märkte vi att vi tagit fel liggunderlag åt Dana, ett med punka. Mitt fel. Så blev det att dela två madrasser över den nu iskalla natten. Inne i säckarna märkte vi att, det här blir nog en kall natt. Men de minns från cyklingen att ibland är det så. Inget gnäll. Jag sov av och till. De också. Det var kallt, men inte besvärande kallt. Min Oura ring, som mätt min sömn och hälsa i 4.5 t.o.m. nämnde att det var min bästa sömn sedan jag kom hem från Grönland. Jag vet att det är en fördel att alltid vara lite för kall och inte bekvämt varmt. Hälsomässigt.
Klart det var rejält obekvämt att dela madrasser. men absolut inget gnäll. Och vi visste vi lär köra allt snabbt och dra nyttja av kökets värme. Snabbt i med mat, packa, ut i den kylslagna vinden och på med säckarna och dra. Vi valde vägen uppför för att få igång värmen. Tjejerna körde med mina strumpor som vantar. Lite halvkallt i kängorna de först 15 minuterna, men det gick.
Resten av färden snackade vi om ditt och datt på det bästa av vis, som när tjejerna ser sin förälder pappan som en jämlike man kan dela allt med. En fin tid.
Jag, att "utsätta" ungarna för detta sedan de föddes, är det bästa jag gjort. Dt har gjort dem lugna, de vet att de har en extra kraft, och tåliga. Utan gnäll.
Jag rekommenderar föräldrar att göra detta så ofta det går!

Korsningen av Grönlands Inlandsis är klar


Efter 32 dagar och 65 mil steg vi av isen och satte på oss ryggsäckarna och började gå. En dag senare fastnade vi vid en flodövergång och tvingades bli evakuerade med helikopter två dagar senare. Så vi korsade isen, men nådde aldrig havet. Så Lars Wallgren ich hans 2 kanrater är så vitt jag förstår de enda svenskar som helt korsat Grönland från hav till hav. Men jag är nöjd med att ha klarat isen.

Hur man kan följa Grönlandsturen...eventuellt


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg