Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Vad är sanning eller inte i boken Flykten från Stalins Läger?

Under hösten 2011 hjälpte jag kort mina vänner Tomas och Tina Sjögren på ExplorersWeb att hitta intressanta historier och träffade då på en polsk Expedition som ville bevisa att det var en herre som hette Witold Glinski och inte bokens författare Slavomir Rawicz som gjort den sanslösa färd som beskrevs i bestsellern Flykten från Stalins läger. Jag började läsa på, samtidigt kom filmen The Way Back av Peter Weir som inledningsvis beskrevs som byggd på verkligheten, men som efter artiklarna ändrades till byggd på verkliga händelser och det ena ledde till det andra. Jag har nyss nu publicerat ett par nya artiklar i ämnet och det finns en stor grupp människor som ägnar en stor del av sin fritid åt att försöka lösa detta mysterium. Alla artiklar är på engelska, men för er som kan ha intresse för detta, så finns de samlade på en sida här!

Och nu 3 år senare så lever artiklarna angående detta ett eget liv och står för en  huvuddel av de besök jag har på min hemsida www.mikaelstrandberg.com

Just nu, för sanningen förändras hela tiden, så är nog sanningen den att förmodligen har resan gjorts, i delar, men av många olika personer. Och det här med att hitta på eller förstärka sina egna färder är ju inget nytt och kommer alltid så att förbli. Med tiden och utveckling så förbättras sanningen. Framförallt med Internet. Men som allt annat har det en baksida. Jag har fått massor av mejl, anonyma, som är med de värsta man kan tänka sig gällande rollinnehavarna i boken och de som skrivit artiklarna. Vi måste få till bättre lagar om användandet av internet. Mest sjuka mejl som alltid från USA. 

Dock, händelserna i boken skedde för över 70 år sedan och det är helt omöjligt att bevisa vad som är rätt eller fel. Det kan bara bli hypoteser, men bara det är spännande nog, så länge det är byggt på fakta och inte hörsägen, som alldeles för ofta är fallet.

Om Ni har tid att döda, så finns här en intervju med National Geographic angående Jemen filmen med min polare Boyd Matson.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-03-09 08:35   brigas
Mycket god bok,men hur troligt är att man går i december till fots länkade i kedjor med tunna kläder i Jakutien? Genom Gobiöknen i dygn helt utan möjlighet att dricka.kan äta allt surare kött? och överleva? Vad är mänskligt möjligt ?
 

Läs mer i bloggen

20 år sedan Sibirien Expedition. Nasha och Dimas stuga

Ett besök till Nasha och Dimas stuga 

Det är annandag jul, 26 december 2004, och vi befinner oss i vår lilla etta här i Srednekolymsk. Det är bara -32°C ute, men en liten iskall sydväst vind gör ett besök utomhus ganska friskt ändå. Fullt tillräckligt för att ge en lätt förfrysning. Om man inte passar sig. 

20 år sedan Expedition Sibirien

Det är den 19:e December, det är bara drygt -45°C ute och vi gömmer oss inne i lägenheten här i Srednekolymsk. Vi kommer att bo här i 6 veckor. Ingen vind, det snöar lite och folk skäller på varandra i korridoren utanför lägenheten. 

Då har vi kommit lite till ro. Vid ankomsten hyllades vi märkvärdigt nog som hjältar och ingen här riktigt tror på oss, att vi faktiskt skidat hit från grannsamhället Zyryanka 40 mil sydväst härom. Och de kan bara inte tro att vi sover ute i tält utan att ha en kamin! Det till trots, är alla helt fantastiskt trevliga och spontant pratar som om vi hade känt varandra hela livet. Folk är så här. En av dem, en lirare vi aldrig sett förut, dök upp i lägenheten igår, var kvar här en halv dag och pratade om mest om jakt och fiske. Och om hans traumatiska upplevelse denna sommar, när hans båt slog runt i en våldsam ström och han blev av med både den och en helt ny fyrtakts båtmotor av märket Mercury! Och han glömde nästan av att nämna att det tog honom fyra dagar att gå tillbaka genom en tät skog till Srednekolymsk! 

Lyckan att få planera en ny Expedition

Ärligt talat finns det få saker i livet som gör mig lika exalterad, fokuserad, positiv, driven, hoppfull och lycklig som att planera en ny expedition. Nuförtiden är jag särskilt förtjust i den fysiska förberedelsen som krävs. Efter 38 år i den här branschen är jag ganska säker på att jag har den mentala aspekten under kontroll. Men förberedelserna för den fysiska delen, särskilt när man har passerat 60, är oerhört viktiga.

Jag har precis avslutat några långa dagar av djupgående forskning kring hur man bäst förbereder sig för några av världens högsta berg och för att påbörja en period av alpinism och bergsbestigning. Jag har alltid känt en vördnad för bergen, som om de ropar på mig – en kallelse från vildmarken, bergen. Och jag har alltid tänkt att innan jag slutar leva, ska jag tillbringa några år med att lära mig bergsbestigningskonsten och tillbringa tid bland bergen. Nu är tiden inne.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg