Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition - utrustningslista för fjälltur

Innan jag går in på ämnet utrustningslista för fjälltur, vill jag säga att jag häromdagen såg kanske den bästa av alla dokumentärer jag sett angående äventyr och Expeditioner. Det var en film med en slovensk simmare vid namn Martin Strel, se den här på SVT Play, och verkligen visar att det är riktiga personligheter som gör skillnad. Inte det som alltmer blir en del av min värld, Östermalmsäventyrare med mycket glitz och reklam. Jag har sett filmen tre gånger nu och den blir bara bättre för varje gång! Mer av detta!

Jo, jag håller på med planeringen inför en liten fjälltur i de södraste delarna av landet och letade genom datorn och fann denna gamla lista jag gjort. Kanske den kan vara till någon hjälp för någon. Och förmodligen har förutsättningarna ändrats något....gäller en veckas vandring...och skickades ut till deltagarna i en Expeditionskurs. 

Utrustningslista Sommar/Vår/Höst.

Ryggsäck -minst 60-70 liter i packvolym. Oerhört viktigt att det är en säck som passar just din rygg. Det finns säckar i olika utföranden, former, färger och rygglängder. Prova noga! Den skall sitta som handen i handsken.  

Regnskydd-till regnsäcken. Alternativt packar du alla grejer i en sopsäck inne i säcken. Regn är ingen ovanlighet i de trakter vi skall färdas genom. Eller blötsnö och hagel. Mycket viktigt att hålla utrustningen torr.

 Tält- behövs som Ni förstår. Under veckan räcker ett s.k. tre säsongstält, men för längre Expeditioner måste det vara ett s.k. fyrsäsongstält. Med ett heltäckande absider som går långt ned och med väl tilltagna snölinor. Tält av god kvalité är ett måste. Forna deltagare på kursen har dykt upp med leksakstält och en ville sova i sopsäckar. De var glada efter veckans slut att de efter övertalning hyrt ett fyrsäsongstält på stationen. Annars är det tveksamt om de överlevt veckan med det väder som dominerade.  

Sovsäck- I regnig miljö skall helst en dunsovsäck undvikas. Den är bra på kall, torr vinter och torr öken, men inte i övervägande blöta klimat. Har Ni nu bara en dunsovsäck av bra kvalité, så skall den i så fall packas i det vattentätaste av påse. Bra sömn är avgörande för om en Expedition skall bli lyckad. 

Liggunderlag- som sagt, god sömn är basen för en lyckad Expedition var den än genomförs i världen. Det finns två olika typer, billiga frigolitunderlag av typ Karrimat, men dessa skall bara användas av den mycket vana utesovaren som vet att denne sover som en dröm även på detta tunna underlägg. Den andra typen heter Therm-A-Rest och är uppblåsbar. Enda haken, den kan bli punkterad, annars finns den i olika tjocklekar, utföranden och märkesnamn. På den sover man som på bästa duxmadrass.  

Du vandrar i….

  •  Vind- och regntät jacka- typ Goretex eller likvärdigt. Helst med huva.
  •  Stövlar/kängor- bägge måste vara väl ingångna. Köp inte nya kängor eller stövlar veckan innan vi påbörjar Expeditionsveckan.  
  •  Långbyxor- en lättare byxa som torkar snabbt. Typ Fjällrävens Grönlandsbyxa. 
  • Skjorta- flanell- eller fleeceskjorta som är lång nog att stoppas ned runt baken.
  •  Underkläder- tjejer – ta inte de minsta trosorna.
  •  Strumpor&sockor- tänk på att ull väger även om det är blött och att goretexstrumpor enbart fungerar på folk som inte har fotsvett.
  •  Hatt/keps- kom ihåg att 70% av kroppsvärmen använder huvudet som skorsten.

 I ryggsäcken finns…

  •  Regnbyxor- Goretex eller likvärdigt. Ett komplement till jackan ovan.
  •  Underkläder- 1-2 ombyten. I fjällen finns mycket vatten att skölja upp och tvätta i!
  •  Strumpor&Sockor- ombyten enligt behov.
  •  Långkalsonger- kan även fungera som sovkläder för den frusne. Vid behov. Kan användas med regnbyxor som extra byxor.
  •  Tröja eler skjorta- skönt att ta på sig någonting värmande och torrt på kvällen. Att föredra är material som andas enligt flerlagersprincipen.
  •  Mössa&Vantar- för den frusne. Höstfjället kan bli kallt. Att det börjar snöa eller hagla är ingen ovanlighet.
  •  Toalettsaker- inga mängder. Enligt behov.
  •  Handduk- liten
  •  Enklare sjukvårdsprylar- häftplåster, huvudvärkstabletter, skavsårsplåster, myggmedel, lipsyl, solkräm.
  •  Solglasögon- skönt mot både sol och vind. 
  • Kåsor, bestick- enligt behov. Det räcker exempelvis med morakniven som kniv. Jag har den och en sked med mig. 
  •  Kök- ta med ett kök ni har vana av och tillräckligt med bränsle för fem dagar.  Viktigt att ni testar så det fungerar innan avfärd.
  •  Tändare eller stormtändstickor. 
  • Mat för sex dagar- tänk på att allt skall bäras. Det kan vara gott med fläskfilé och ett glas rött vin till detta varje kväll, men det väger. I korta drag ser vår egen meny ut så här: Till frukost gröt, torrmjölk, socker, kokosflingor och salt. Packas i portionspåsar. Gärna fryspåsar. Te till dryck. Lunch: Frystorkat med en brödbit. Te till dryck. Middag: Frystorkat med en brödbit. Te till dryck. Under dagens små pauser bär vi med oss en blandning av choklad, russin och nötter och fyller på energidepåerna.

Efter behov och enligt tycke. Min modell är lätt. Inget mer.

  •  Kompass- manuell sådan. GPS är förbjudet!
  •  Karta- en detaljerad sådan över området. Jag talar inte om  vilken utan det liksom mycket annat ingår i en vanlig Expeditions förberedelser. Ni börjar nu. 
  • Papper&Penna- om ni vill ta anteckningar. 

Kul att ha med…

 Kamera, kikare, pann- eller ficklampa. Efter behov. Ni bär det själva. Någon ringde och frågade om det gick bra att ta med en skivstång, mitt råd, lämna den hemma.

 OBS! Mobiltelefon- som en sorts säkerhet. Kan vara bra att ha i en eventuell nödsituation. Har ni en, ta den med er. Problemet är att GSM-nätet bara fungerar på högre höjder, typ toppar. NMT en aning bättre.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-05-10 12:00   Thomas Traneving
Ett visst mått av diskriminering ..... Underkläder- tjejer – ta inte de minsta trosorna ....
Som om det inte finns män som bär string. Nu vet jag inte om de går på tur men ändå
=)
/H
 
2011-05-10 12:20   explorermikaelstrandberg
Point taken! Men, i ärlighetens namn kopierade jag detta en gång i tiden från STF:s utsirtningslista i grövelsjön....
 
2011-05-10 23:23   Öhrnell
Bra och redig lista, och sanslöst vacker ormbunksbild!
 
2011-05-11 07:28   fagerström
Ja vilken dokumentär om Amazon simmaren;-)
Bästa på länge.
Men en annan sak:
Om 70 procent av kroppsvärmen går förlorad via huvudet så måste det ju räcka med en rejäl mössa och ett par fotriktiga skor för hela turen?
Måste ju vara en rejäl myt!
Mvh ola
 
Svar 2011-05-11 10:18   explorermikaelstrandberg
Ja, den teorin har börjat ifrågasättas, dock är det tveklöst så att det är en värmereglerare av klass när det gäller att ta av mössan/hatten, eller sätta på vid behöv. Det är min erfarenhet i alla klimat.
Javisst var filmen bra! kul att du gillade den!
 
2011-05-11 18:05   seobserver
Filmen var ju en rysare och så bra. Det gäller att ha rätt mediakontakter annars blir det inte ens en tumme.

De 70% från skallen gäller ju med normal klädsel. Även ego har haft märkliga kollegor med sandaler och shorts vintertid. Det är f ö inte värre än med kilt, man vänjer sig.
Som ung gick ego vintrarna igenom i knäbyxor med yllestrumpor vintertid och barbent sommartid. Fungerade ok men myggen gillade sommarvarianten.
Tunn ylleskjorta och slipover täcker normalt på överkroppen vintertid, bara man har tränat lite.
Det är ju svårt för de som bor i trelagers plastkläder innan nästa två-tre lager.
Normal skidåkningsdress var ju undisar och snödräkt. Det blev lätt för varmt ändå.

Noterar med glädje att Linds gamla jättutrustning fått stryka på foten.
 
Svar 2011-05-12 18:10   explorermikaelstrandberg
Haha, men vad menas med Lind?
 
2011-05-12 18:50   seobserver
Friluftsfrämjandets gamla utrustningsguru, skrev bla vinter o Sommarutrustning samt gedigna 40 kg utrustningslistor, utan klätter/fiske/fotoutrustning bl a. Stilen som i gamla fjällsäker....
 

Läs mer i bloggen

Spyor på nyårsafton 2025

"Hör du det där?" frågade Hannah mig i mörkret, tände sin pannlampa och började ta på sig den stora dunjackan.
Pink paus. Inte lätt i -22 grader C (-7,5 Fahrenheit). Och inget nöje. Men nödvändigt. Jag hörde samma ljud som Hannah, tittade på min klocka. 00.02. Det var fyrverkerier någonstans. Men långt borta. Då insåg jag det. Det var nyårsfirandet för 2025.

"Gott nytt år, älskling!" sa jag till Hannah.

20 år sedan Expedition Sibirien: Andedyrkan

Det är den 27 januari idag 2004, -40°C och vi har satt på ett långkok med revbensspjäll från vildren, de sista potatisen av de 100 kg vi fick vid ankomsten och det går inte att beskriva den upplevelse det innebär att äta detta avkok! Inga kryddor, inget lagerbladskrafs, bara den naturliga viltsmaken. Himmelskt!

20 år sedan Sibirien Expedition. Nasha och Dimas stuga

Ett besök till Nasha och Dimas stuga 

Det är annandag jul, 26 december 2004, och vi befinner oss i vår lilla etta här i Srednekolymsk. Det är bara -32°C ute, men en liten iskall sydväst vind gör ett besök utomhus ganska friskt ändå. Fullt tillräckligt för att ge en lätt förfrysning. Om man inte passar sig. 


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg