Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition Sarek; Höstvandring med Sundip Chatterjee, del 3

Sträckan lägret till renvaktarsugan vid Sluggajåhkka var visserligen inte stig hela vägen, men oftast, förutom någon del underbart lågt och torrt vide. Vi tog en lång lunch vid stugan, som gav skydd i en tilltagande frisk vind. Solen dök upp av och till och utsikten över Slugga var skön att skåda.

 

Från stugan höll vi höjd i stort sett hela vägen till sjön 802, där vi slog läger med Slugga som väktare i söder. Det var en mycket vacker tur genom ett varierat bloglandskap uppbrutet av och till av lite vide och vi behövde inte ens vada över Sluggajåhkka, som var en sådan oro för Sundip på vägen fram till vårt mål, vi tog bara ett hopp från en stor hälla till andra sidan. Det kan konstateras att desto längre ned, ju större chans till ett enkelt vad. Dock inte alltid.

Åter igen vill jag säga, med tanke på mina 25 år som resenär världen över, att Sarek är så oerhört vackert. I synnerhet i höstskrud när vädret dessutom bjuder på de mest fantastiska molnformationer! Likaså är det förhållandevis lättgått, men ändå utmanande och alltid uppfriskande. vattnet kan än drickas så vitt jag förstör överallt och ännu är det inte alltför nedtrampat, så det är en höjdare som måste bevaras. Och det är fortfarande fritt och okontrollerat av myndigheter till höger och vänster. Det är ytterligare en vinnare. Sarek är verkligen en höjdare på jordens karta gällande nationalparker!

Från tjärnen 802 gick vi rakt på tjärnen 642, av och till stig, absolut sista biten och vadet var urenkelt. Vi slog läger på andra sidan för att torka allt blött och nästa dag tog vi tre bussen till Gällivare från Sourva dammens stopp.

"Jag vill tillbaka snart igen!" utbrast Sundip när vi steg på.

Var så säker att det skall bli av! Helst en vintertur...

Vill ni se hela serien bilder, titta här! Mer proffsigt här!


Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-10-09 19:25   äventyrssugen
Fina bilder. Trevlig läsning. Tackar.
 
Svar 2011-10-09 20:30   explorermikaelstrandberg
Tack för det Erik!
 
2011-10-11 10:08   Thomas Traneving
Vackra bilder från sarek i höstskrud! /H
 
2011-10-11 12:34   Minnatur
Mycket fina bilder... Hur var dojorna inuti??
 
Svar 2011-10-12 06:10   explorermikaelstrandberg
Bruna, läder...ganska våta...;-)
 

Läs mer i bloggen

20 år sedan Expedition Sibirien: renskötare

Det är den 14 januari  2004 idag, -40°C, halvgrått och det är bara 5 grader i lägenheten. Våra högljudda och bråkiga grannar under oss har grälat hela natten igen, vilket de gör var tredje dag, men till följd av att de knackade på vår dörr igår och gav oss fyra frysta fiskar (schirr, den vita laxen) att göra straganina av, så skall vi inte klaga! 

”Vad vi saknar mest?” undrade babusjkan tankfullt, ”ja, det är nog naturen. Att kunna vara ute och fiska och jaga i det fria. Det saknar vi allra mest.”

Hälsan

Jag har fått en del frågor om mitt hälsotillstånd efter att många sett Livräddare i Arktis på SVT Play. Det här hände för drygt 2½ år sedan. De första tre månaderna var tuffa. Hjärnskakningen gjorde att jag inte kunde göra någonting mer än att gå ut och knalla Malmös gator dag och natt, sitta på balkongen och kika ut på Malmö kanal och folk och fä som knallade förbi. Jag hade svårt att sova och tänka. Vänner och döttrar hjälpte till mycket i återhämtning, så jag hade en vardag när allt gick ut på att se efter döttrarna. Jag var dessutom extra fet efter att ha lagt på mig +10 kg för Grönlandsturen. Läkarna hade fått mig att förstå att det kunde ta år att återhämta sig fullt. Svårast var nog att jag inte kunde jobba, eftersom dator och mobil inte funkade med hjärnskakning, utan gjorde det värre. När det var som svårast fick jag ett mejl från min mycket gode vän Dogan Tilic som undrade om vi, dvs döttrarna och jag, kunde komma till Izmir regionen och cykla. Och göra reklam för deras Eurovelo 8 rutt. Jag tänkte, jag tar den chansen och hoppas allt går bra. Ett bra beslut. Det blev en fantastisk tur och alla de värsta symptomen försvann. Men så fort jag kom hem och satte mig för att börja klippa film framför datorn, kom illamåendet, yrseln och huvudvärken tillbaka. Oförmågan att kunna jobba med det jag måste, skapade stor stress.

Mitt i allt detta, träffade jag Hannah. Vilket förde med sig att fick annat att tänka på än jobbet och papparollen. Men när jag besökte henne i en liten by i Pyrenéerna i mars 2023 drabbades jag av en liten stroke. Det var en följd av stressen och hjärnskakningen. Jag förstod att jag ganska dramatiskt måste förändra min livsstil. Annars skulle jordelivet snart vara över. Inspirerad av Hannah och hennes livsstil präglad av yoga, träning och framförallt meditation, så började jag meditera. Som 18-åring hade jag åkt till Indien med tankar om att bli buddistmunk -det blev inte så!- men buddismen har legat där och av och till gjort sig närvarande. Men nu kändes det som det var dags. Och just meditation är en grundpelare inom buddismen. Så jag började meditera.

Nu på SVT Play: Livräddare i Arktis

Nu går det en serie på SVT Play som heter Livräddare i Arktis. Efter drygt 45 minuter av del 1, Fast på Isen, https://www.svtplay.se/video/edPgb1E/livraddare-i-arktis/1-fast-pa-isen, så handlar det om när jag fick evakueras från isen 2022. En personlig och ekonomisk katastrof.

Men jag återvände i augusti 2024 och då gick det bra.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg