Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition - mitt fotograferande

Den senaste tiden har jag fått sanslöst många email angående vad jag har för kamera och hur jag lägger upp mitt fotande. Det gör mig mycket glad att få sådana frågor, för det tyder på att bilderna kanske väcker någons känslor och inspirerar någon att lägga ned lite extra tid på fotgraferandet på resan. Jag har skrivit en artikel tidigare beträffande fotande på resan , men tänkte berätta lite om mitt fotande.  

Jag har en Nikon D-80 med ett gammalt 35-75 mm objektiv som jag haft sedan 1997. Jag har flera stativ, blixtar och ett 75-300 mm objektiv, lika gammalt, men jag använder vare sig blixtar, stativ eller långt objektiv. Mest för att jag är för slö och spontan för att dra med mig hela utrustningen utan under Sibirienturen där det bara gick att använda en liten Sony P 92-kamera, så gillade jag just att bara kunna ta fram den när det passande, utan att behöva planera, ta fram ur ryggsäck eller pulka, montera...så nu passar detta mer mitt sätt att vara. Extremt spontan och helt utan planering. Jag gillar heller inte att bearbeta bilderna, mest för att jag inte har tålamodet, mer än att elemäntärt styra upp dem en gnutta och jag vill att alla bilder verkligen skall motsvara hur verkligheten är. Den är alltid bra nog tycker jag.

Däremot vill jag självklart att folk skall kika på mina bilder, så med hjälp av att följa redaktör Christer Lindhs otaliga twittrar, mycket bra sådana (han fick mig att finna Spotify och mycket annat, denne mästare) , så hittade jag en fotosajt jag gillade. De andra jag haft bilderna på, Google och Flickr, är ju verkligen inte bra tycker jag, men denna, den höjer verkligen fotona! Så jag vill dela med mig av de bilder jag lagt upp där.

http://mikaelstrandberg.500px.com/

Mina foton är de som ger mig mest jobb just nu. Så det går att vara slarvig, spontan, slö och tekniskt ointresserad. men det är nog betydligt bättre att vara perfektionist. Kanske.

Ja, nog om detta....förresten fick jag detta mejl just nu, ett av ett hundratals jag börjar få från läsare varje vecka, men detta måste väl vara ett skämt? Adressen är så anonym den kan vara...

Hej.

  Hej, jag planerar på att ge mig ut i vildmarken, ca. 1 månads kajak/vandrande; och jag vill ställa en personlig fråga till dig eftersom
 du har erfarenhet och kan hjälpa mig. Jag är fysiskt fulltränad men är rädd för en enda sak; att sexlusten kommer få kroppen/sinnet ur
 balans och börja spela ett spratt, och till slut övertyga mig om att återvända. Vad gör man med sexlusten under tiden, går den bort av
sig själv eller måste man tillfredställa dess begär? Måste man ha med sig porr? Eller gör själva utmattningen den obefintlig. Uppskattar
 diit svar. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-08-16 23:47   Thomas Traneving
Ha ha ha ..... Roligt mail. Överväger du ett svar ;)
=)
/H
 
2011-08-17 05:02   explorermikaelstrandberg
Jag svarade faktiskt, just in case, det inte var ett skämt, med typ, det är individuellt....
 
2011-08-17 12:15   seobserver
Ler med hela ansiktet! Det finns ingen hejd på frågandet./J
 
2011-08-17 16:28   explorermikaelstrandberg
ok, jag hittade svaret jag gav, döm själva om det är ett värdigt svar....

En omöjlig fråga. Det är så individuellt.

Viktigast att ge sig iväg så får du se.

Lycka till!

M
 

Läs mer i bloggen

Hälsan

Jag har fått en del frågor om mitt hälsotillstånd efter att många sett Livräddare i Arktis på SVT Play. Det här hände för drygt 2½ år sedan. De första tre månaderna var tuffa. Hjärnskakningen gjorde att jag inte kunde göra någonting mer än att gå ut och knalla Malmös gator dag och natt, sitta på balkongen och kika ut på Malmö kanal och folk och fä som knallade förbi. Jag hade svårt att sova och tänka. Vänner och döttrar hjälpte till mycket i återhämtning, så jag hade en vardag när allt gick ut på att se efter döttrarna. Jag var dessutom extra fet efter att ha lagt på mig +10 kg för Grönlandsturen. Läkarna hade fått mig att förstå att det kunde ta år att återhämta sig fullt. Svårast var nog att jag inte kunde jobba, eftersom dator och mobil inte funkade med hjärnskakning, utan gjorde det värre. När det var som svårast fick jag ett mejl från min mycket gode vän Dogan Tilic som undrade om vi, dvs döttrarna och jag, kunde komma till Izmir regionen och cykla. Och göra reklam för deras Eurovelo 8 rutt. Jag tänkte, jag tar den chansen och hoppas allt går bra. Ett bra beslut. Det blev en fantastisk tur och alla de värsta symptomen försvann. Men så fort jag kom hem och satte mig för att börja klippa film framför datorn, kom illamåendet, yrseln och huvudvärken tillbaka. Oförmågan att kunna jobba med det jag måste, skapade stor stress.

Mitt i allt detta, träffade jag Hannah. Vilket förde med sig att fick annat att tänka på än jobbet och papparollen. Men när jag besökte henne i en liten by i Pyrenéerna i mars 2023 drabbades jag av en liten stroke. Det var en följd av stressen och hjärnskakningen. Jag förstod att jag ganska dramatiskt måste förändra min livsstil. Annars skulle jordelivet snart vara över. Inspirerad av Hannah och hennes livsstil präglad av yoga, träning och framförallt meditation, så började jag meditera. Som 18-åring hade jag åkt till Indien med tankar om att bli buddistmunk -det blev inte så!- men buddismen har legat där och av och till gjort sig närvarande. Men nu kändes det som det var dags. Och just meditation är en grundpelare inom buddismen. Så jag började meditera.

Nu på SVT Play: Livräddare i Arktis

Nu går det en serie på SVT Play som heter Livräddare i Arktis. Efter drygt 45 minuter av del 1, Fast på Isen, https://www.svtplay.se/video/edPgb1E/livraddare-i-arktis/1-fast-pa-isen, så handlar det om när jag fick evakueras från isen 2022. En personlig och ekonomisk katastrof.

Men jag återvände i augusti 2024 och då gick det bra.

20 år sedan Sibirien Expeditionen: Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich

Det är den 7:e januari 2004, pjäxor, bindningar och 30 DVD filmer anlände idag med transportflyg från Jakutsk. Underbart! Det är rejält kallt, -49°C, mörkret belägrar samhället och nyårsfesterna i Srednekolymsk fortsätter oförtrutet.  

Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich 


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg