Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition - och hur man fotar äventyret

"Hur viktigt är det att lägga ned tid på att dokumentera sin färder och äventyr? På mina Expeditioner, så orkar jag inte att göra allt fysiskt jobb och dessutom koncentrera mig på att ta bra foton. Kan du ge några råd."

Frågan kom från en inte alltför okänd brittisk äventyrare. Som säkert skulle få mycket mer uppmärksamhet om hon lade ned mer tid på att lära sig fotografera. Tveklöst är det så att bra foton gör en avgörande insats gällande hur uppmärksammad en färd blir, så det är en oerhört viktig del. Nu är det ju dock så att endera har man ögat för bra foton eller inte, ändock kan vem som helst lära sig grunderna och en utbildning är av godo. Och det är inte kameran som avgör hur bra ett foto blir, utan fotografen. Många äventyrare som har det gott ställt och inte kan fotografera, hyr in professionella sådana för att dokumentera sina färder. De har förstått värdet. 

Jag är på gott och ont, sjävlärd på allting utom arabiska. Men i allt har jag hittat eller haft turen att träffa någon som hjälp mig. Och gällande foto så träffade jag tidigt i mina äventyrliga drömmar vildmarksfotografen Gösta tysk, med Alaska och Kanada som specialitet och han sade direkt:

Tänk bara att du behöver en förgrund, ett talande mellansnitt och en bakgrund, då har du kommit en bit på väg.

Och det är ett bra råd. Idag finns det ju så fantastiskt många bra fotografer världen över, inklusive Sverige där vi har ikoner som Claes Grundsten, Mattias Klum och Staffan Widstrand som väl till viss del täcker ämnet äventyr, så det krävs det där lilla extra för att verkligen få uppmärksamhet. Vilket man kan få genom träning och genom att välja ett unikt ställe. Jag har aldrig lagt ned någon större kraft på fotograferingen eller filmningen utan klarat mig på att berättelsen som sådan passat och bilder/film kunnat illustrera detta. 

Så en sorts sammanfattning och mina råd till denne mycket speciella dam är de dessa:

  • Gå en grundkurs för elementärt fotograferande och bildseende
  • Välj en kamera inledningsvis under förberedelserna, om det går idag, där det inte går att bearbeta bilderna i Photoshop.
  • Välj en unik plats att berätta om.
  • Välj ett kärnämne, exemplevis människor eller natur, eller kanske bägge.
  • Gå på biblioteket och låna böcker av mästarna på området och studera deras bilder.
  • Och framförallt, fota och fota och fota och spara inte på "film". 
  • Be något proffs kolla och kommentera.

Kommentera gärna. Och om ni vill döda lite tid kan ju kika på detta galleri av mina egna bilder.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-03-31 16:25   Bulingen
Jag var väldigt noga med komposition, skärpa, och sådant tidigare i livet.
Nu tycker jag att det är viktigare att verkligen fota/dokumentera, än att det måste vara tekniskt fulländat!
 

Läs mer i bloggen

Hälsan

Jag har fått en del frågor om mitt hälsotillstånd efter att många sett Livräddare i Arktis på SVT Play. Det här hände för drygt 2½ år sedan. De första tre månaderna var tuffa. Hjärnskakningen gjorde att jag inte kunde göra någonting mer än att gå ut och knalla Malmös gator dag och natt, sitta på balkongen och kika ut på Malmö kanal och folk och fä som knallade förbi. Jag hade svårt att sova och tänka. Vänner och döttrar hjälpte till mycket i återhämtning, så jag hade en vardag när allt gick ut på att se efter döttrarna. Jag var dessutom extra fet efter att ha lagt på mig +10 kg för Grönlandsturen. Läkarna hade fått mig att förstå att det kunde ta år att återhämta sig fullt. Svårast var nog att jag inte kunde jobba, eftersom dator och mobil inte funkade med hjärnskakning, utan gjorde det värre. När det var som svårast fick jag ett mejl från min mycket gode vän Dogan Tilic som undrade om vi, dvs döttrarna och jag, kunde komma till Izmir regionen och cykla. Och göra reklam för deras Eurovelo 8 rutt. Jag tänkte, jag tar den chansen och hoppas allt går bra. Ett bra beslut. Det blev en fantastisk tur och alla de värsta symptomen försvann. Men så fort jag kom hem och satte mig för att börja klippa film framför datorn, kom illamåendet, yrseln och huvudvärken tillbaka. Oförmågan att kunna jobba med det jag måste, skapade stor stress.

Mitt i allt detta, träffade jag Hannah. Vilket förde med sig att fick annat att tänka på än jobbet och papparollen. Men när jag besökte henne i en liten by i Pyrenéerna i mars 2023 drabbades jag av en liten stroke. Det var en följd av stressen och hjärnskakningen. Jag förstod att jag ganska dramatiskt måste förändra min livsstil. Annars skulle jordelivet snart vara över. Inspirerad av Hannah och hennes livsstil präglad av yoga, träning och framförallt meditation, så började jag meditera. Som 18-åring hade jag åkt till Indien med tankar om att bli buddistmunk -det blev inte så!- men buddismen har legat där och av och till gjort sig närvarande. Men nu kändes det som det var dags. Och just meditation är en grundpelare inom buddismen. Så jag började meditera.

Nu på SVT Play: Livräddare i Arktis

Nu går det en serie på SVT Play som heter Livräddare i Arktis. Efter drygt 45 minuter av del 1, Fast på Isen, https://www.svtplay.se/video/edPgb1E/livraddare-i-arktis/1-fast-pa-isen, så handlar det om när jag fick evakueras från isen 2022. En personlig och ekonomisk katastrof.

Men jag återvände i augusti 2024 och då gick det bra.

20 år sedan Sibirien Expeditionen: Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich

Det är den 7:e januari 2004, pjäxor, bindningar och 30 DVD filmer anlände idag med transportflyg från Jakutsk. Underbart! Det är rejält kallt, -49°C, mörkret belägrar samhället och nyårsfesterna i Srednekolymsk fortsätter oförtrutet.  

Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich 


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg