Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Ett rop på hjälp! Vänner kidnappade i Jemen!


Jag såg filmen här ovan för några dagar sedan och sedan dess har jag känt en enorm gnagande oro inombords. Det är två bekanta från Sanaa, huvudstad i Jemen, Judith och Bou från Holland. Jag visste att de redan den 15 juni hade kidnappats utanför sitt hus och förts bort. När jag först hörde, var min första tanke, jag hoppas det är någon av klanfederationerna som ligger bakom och inte Al Qaeda. Skillnaden är liv och död. Gällande klanerna, så har de i 100 tals år använt sig av kidnappning för att oftast göra sin röst hörd för en svag och döv regering som glömt att de finns till. Det har också gjort att det trots alla kidnappningar funnits en viss förståelse för stammarnas kidnappningar, mycket beroende på att ingen dödats och när jag först anlände till Jemen år 2009 skämtades det om att det var inte hela världen om man blev kidnappad. Det innebär fritt husrum, en kulturell upplevelse och god mat. 

Det har hänt saker sedan den tiden. Al Qaeda och förgreningar med dessa har växt och börjat använda sig av samma metod, med den skillnaden att får de inte som de vill, dödas gisslan. Jag har också märkt att även stammarna hårdnat till. Folk som blivit kidnappade av dem de sista åren har lämnat dem levande, men skadade för livet. Kanske beror denna förändring på konkurrensen, kanske på att nya unga kommer fram där de gamla sedvänjorna inte har samma värde och kanske för att klanmedlemmarnas förutsättningar blivit hårdare och sämre. Men jag är ordentligt rädd!

I det hela taget skall det sägas att Judith och Bou verkligen älskar Jemen och jemeniterna och deras arbete har gjort skillnad till hur världen ser på Jemen idag. Mer positivt i mina ögon. Jag kände när jag vaknade idag, jag börjar varje dag med att kolla om det hänt något positivt, att jag bara måste försöka låta folk få veta detta, få se om det kan leda till någonting gott. En sådan sak kan vara att gå hit och skriva under denna skrivelse. 

Jag kan bara inte föreställa mig den oro Judith och Bou upplever, och deras föräldrar, släkt och vänner. Jag vet hur det är att uppleva möjligheten att det kan hända, men när det väl skett, hemskt, hemskt. Ja, jag saknar ord, men kan bara hoppas på det bästa.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Post Expedition Blues

Det är länge sedan jag hade en riktigt svår omgång av post-expeditionsblues. Jag tror att den senaste gången jag led av det var efter en resa genom Jemen med en kamel och min dåvarande äventyrspartner, Tanja Holm. Det var 2013, för 12 år sedan. I alla fall fram tills nu, efter Kilimanjarobestigningen.

Min värsta upplevelse av detta var när jag kom tillbaka till Sverige efter ett av de bästa åren i mitt liv, Sibirien, 2004–05. Jag minns att jag satt lutad mot en vägg en vårvarm dag i norra Sverige, med solen i ansiktet. Fåglarna sjöng, men luften var fortfarande frisk, och på ytan såg det ut som om livet inte kunde vara bättre. Men jag kände mig helt tom inuti, som om jag hade genomgått en enorm förlust i livet och allt kändes meningslöst. Det var så illa att jag tänkte: Om jag dör nu, så är det okej. Jag har upplevt allt vad livet handlar om – vad nu? Det var så svårt, post-expeditionstraumat, att mitt liv föll samman helt.

Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

Kilimanjaro-dagboken, del 3


”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro mig, de där tabletterna är magiska. Ingen huvudvärk, ingen feber, inga problem. De är så bra att jag vill bli försäljningsagent för dem i Kanada!”

Bestigning av Kilimanjaro, Rongai-leden, del 2

Kilimanjaro-dagboken, del 2


”Jag sov inte alls”, sa MJ när han steg in i mattältet. ”Jag hade diarré hela natten.”
”Jag fick inte heller någon sömn”, sa Richard. ”Och jag mår illa.”
Alla tecken på höjden. Och på att anpassa sig till Afrika. Jag sa:
”Fortsätt att dricka mycket, 2 liter när ni vaknar, 2–3 liter under dagen, och 2 liter vid ankomst. Det kommer göra stor skillnad. Börja ta Immodium och paracetamol direkt. Det kommer också hjälpa mycket.”
Richard verkade inte övertygad. Han har inte kommit så här långt i arbetslivet genom att bara hålla med och inte ifrågasätta. Precis som jag är han lite av en hälsofreak och har många prylar som talar om hur han mår. Eller borde må. Det hjälper inte alltid. Hans prylar visade att han inte mådde bra. Vilket vi alla kunde se. Moses, vår huvud-sherpa, kom in med ännu en pryl. Detta var en ultraproffsig utrustning, så de hade med sig syrgas, en syrgassäck , professionella tält, sovsäckar och så vidare. Han hade en pryl att sätta på fingret för att mäta puls och syremättnad. Richard var inte nöjd med sitt resultat. Vi serverades en enorm frukost som Norm och jag slukade som hungriga lejon vid ett byte. Men att må illa, vara sömnlös och orolig för toabesök gjorde det svårare för MJ och Richard att äta. En tuff start för båda, men jag var säker på att de båda skulle klara hela vägen. De var väldigt beslutsamma, även om jag redan visste att det skulle bli utmaningar på vägen.


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg