Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Åter meditation

Första gången jag försökte mig på meditation var i Indien år 1981.
 
Bilden här är tagen av min gode vän Lars Wanfors. På ett billigt hotell i norra Thailand. Ett sådant där hotell där det fanns hål i väggarna och man kunde kika in i grann rummen där det stönades mycket. Jag vägde strax över 45 kg.
 
Ett av huvudmålen med den resan var att eventuellt bli munk. Jag var inte den ende resenären i Indien som var intresserad av detta. Det var högvis av mer eller mindre förvirrade västerlänningar med lite pengar, höga förhoppningar av ett mer spirituellt liv och för flertalet blev det mest en spännande resa. Som för mig. Jag var redan såld på resandet, men under det här året bestämde jag mig för att mitt liv skulle bli att skriva och berätta. Men jag var på det klara att det inte räckte med att vara en "vanlig" resenär för att få folk att läsa det jag skrev. Men vad?
 
Jag gav upp min munk idéer, med det alla tankar om 1 månads vattenfasta, meditation och ett enkelt liv utan ägodelar. Likväl fann jag livsriktning. I Katmandu träffade jag en irländare som hade cyklat dit från sin gröna ö. Där föddes min idé om att långfärdscykling var vägen för att nå "framgång".
 
Jag hade redan innan denna resa insett att det är viktigt att vara i fysisk form också. I Vansbro hade Medborgarhuset öppnat ett gym och det passade mig perfekt på alla sätt och vis. Som ni ser på fotot här har jag en T-shirt av en kroppsbyggare som hette Andreas Cahling och var för sin tid. Han var någonting så udda som en vegetarian.
 
Då, den tiden under början av 80-talet så var spiritualism, veganer, meditation och yoga sett med allra största misstänksamhet av det västerländska samhället.
 
Idag är förändring på gång. Helt enkelt för att det behövs. Livet är för inrutat, stressigt och alla skall vara perfekta. Här hemma. 40 år senare har jag börjat meditera igen. Mycket till följd av att jag inspireras av Hannah. En guldklimp i mitt liv. Jag försökte redan år 2015 återskapa mina munk idéer för att det var en tuff tid i livet och jag behövde riktning och lugn. Men den munken jag träffade, tyckte att det var bättre jag hittade en bra terapeut. Han hade rätt. Nu blev det inte så, livet rullade på och Grönland hände.
 
Nu mediterar jag igen. Det gör skillnad. Mer fokuserad, lugnare och mer nöjd med livet. Det är dessutom en del i min plan att leva maximalt och länge! Rätt diet, rätt träning, rätt sömn och meditation!
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

20 år sedan Sibirien Expedition. Nasha och Dimas stuga

Ett besök till Nasha och Dimas stuga 

Det är annandag jul, 26 december 2004, och vi befinner oss i vår lilla etta här i Srednekolymsk. Det är bara -32°C ute, men en liten iskall sydväst vind gör ett besök utomhus ganska friskt ändå. Fullt tillräckligt för att ge en lätt förfrysning. Om man inte passar sig. 

20 år sedan Expedition Sibirien

Det är den 19:e December, det är bara drygt -45°C ute och vi gömmer oss inne i lägenheten här i Srednekolymsk. Vi kommer att bo här i 6 veckor. Ingen vind, det snöar lite och folk skäller på varandra i korridoren utanför lägenheten. 

Då har vi kommit lite till ro. Vid ankomsten hyllades vi märkvärdigt nog som hjältar och ingen här riktigt tror på oss, att vi faktiskt skidat hit från grannsamhället Zyryanka 40 mil sydväst härom. Och de kan bara inte tro att vi sover ute i tält utan att ha en kamin! Det till trots, är alla helt fantastiskt trevliga och spontant pratar som om vi hade känt varandra hela livet. Folk är så här. En av dem, en lirare vi aldrig sett förut, dök upp i lägenheten igår, var kvar här en halv dag och pratade om mest om jakt och fiske. Och om hans traumatiska upplevelse denna sommar, när hans båt slog runt i en våldsam ström och han blev av med både den och en helt ny fyrtakts båtmotor av märket Mercury! Och han glömde nästan av att nämna att det tog honom fyra dagar att gå tillbaka genom en tät skog till Srednekolymsk! 

Lyckan att få planera en ny Expedition

Ärligt talat finns det få saker i livet som gör mig lika exalterad, fokuserad, positiv, driven, hoppfull och lycklig som att planera en ny expedition. Nuförtiden är jag särskilt förtjust i den fysiska förberedelsen som krävs. Efter 38 år i den här branschen är jag ganska säker på att jag har den mentala aspekten under kontroll. Men förberedelserna för den fysiska delen, särskilt när man har passerat 60, är oerhört viktiga.

Jag har precis avslutat några långa dagar av djupgående forskning kring hur man bäst förbereder sig för några av världens högsta berg och för att påbörja en period av alpinism och bergsbestigning. Jag har alltid känt en vördnad för bergen, som om de ropar på mig – en kallelse från vildmarken, bergen. Och jag har alltid tänkt att innan jag slutar leva, ska jag tillbringa några år med att lära mig bergsbestigningskonsten och tillbringa tid bland bergen. Nu är tiden inne.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg