Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Skidåkning, Grönland och Vasaloppet

"Jag har kört över 40 Vasalopp" , förklarade herren som stod vid spåret och tillade: "Jag ville nå 50, men jag fick problem med ryggen."
Jag hade precis vänt vid Mångsbodarna på väg tillbaka till Versjön där bilen stod parkerad. Jag stod och vallade på Blå Swix Extra och han undrade försynt om det skulle funka på isiga spår. Jag förklarade att det inte vara isiga spår från Versjön, bara underbart platta spår över folktomma myrar.
"Var är du ifrån då?" , frågade han, så jag svarade Dala-Järna, men jag är i Lima nu."
"Gunde och Sixten" , svarade han, jag lade till: "Det finns många fler. Jag vet att Lassar-Stig, som var vän till familjen på min mors sida, gjorde över 50 lopp och en massa andra fantastiska rekord."
Lassar-Stig Eriksson
Lassar-Stig dök alltid upp på mina föreläsningar, alltid glad, alltid frisk och alltid full av berättelser från resor världen över, där han genomfört fantastiska prestationer. En riktig god människa på alla nivåer.
En gång i tiden blev jag erbjuden en gratis start av den tidens Vasaloppsgeneral, Rolf Hammar. Tacksam och lite stöddigt svarade jag att jag kör när jag är sjuttio år gammal. Nu är det inte så långt dit. En 9-10 år till är det ju, men jag kan tänka mig att köra sträckan lite tidigare, kanske redan i år som en sorts träning inför Grönlandsisen.
Jag kom fram till det när jag kört och njutit av sträckan från Versjön (tack Erik Simonsson i Lima för förslagit, perfekt som allt annat du föreslår!) till Mångsbodarna. Faktiskt tänkte jag köra hela vägen till Mora där och då. Jag hade pannlampa och mat i packningen och kreditkort på telefonen att bo på hotell. Och skida tillbaka nästa dag. Men så fort jag lämnade Mångsbodarna i extremt dåligt preparerade isiga backar och spår, var jag livrädd att åka omkull och tillföra mer smärta i svanskotan. Jag kan inte sitta nu efter tillbudet i Kläppen redan andra dagen. Jag är livrädd att åka omkull. Så jag svängde tillbaka och stötte på herren från Evertsberg som gjort över 40 lopp, både i plusgrader och ned till -30.
"Vad tror du om att åka Öppet Spår?" frågade jag honom.
Han tyckte det var en bra idé, han hade aldrig gjort det, men man fick åka efter eget huvud. Hoppas det blir ned mot 30, jag trivs bäst då, sade jag och han tog det med Evertsbergsbons stillhet. Och gav följande svar som berättade vad han tyckte:
"En av funktionärerna här kommer från dina trakter, någonstans mellan Järna och Vansbro och han har ett rejält munväder."
"Säkert från Vansbro", svarade jag skämtsamt.
"Ja, lycka till då", avslutade han och nämnde att han väntade på pistmaskinerna i Mångsbodarna. Helt klart var Vasaloppet en stor del av hans liv fortfarande. Vilken legend!
Dala-Järna och Lima, ja, som del av ens bakgrund ställer krav! Förutom Lassar-Stig, legenden, läs här om honom https://www.aftonbladet.se/.../stalfarbroderna-som-vagrar... Hans arv inte att förglömma! Jag läste på nätet efter avslutad färd, sammanlagt 45 km, en halv Vasa, att det första att köra 20 Vasalopp i rad kom från Dala-Järna. Jont Algot Eriksson. Stort. Min barndomskompis Sven-Erik Danielsson vann Vasan två gånger och en an annan barndomskompis, Kristian Willman hamnade ju högt i listan, 12-13 plats. Nästan lika högt kom Illbäcks-Jonas Andersson, Vasalopps speaker och på samma nivå som Lassar-Stig gällande en riktig fin människa. Och maximal Järnabo!
En sak jag fått med mig från uppväxten i Dala-Järna är skidåkningen. Älskar det! Massor med mil framför mig på olika sätt och vis framöver! Som Fritjof Nansen påpekade i en av de bästa äventyr- och Expeditions böcker som skrivits, the First crossing of Greenland:
Skidåkning måste vara det bästa träningssättet av alla. Det kombinerar styrka, vighet, kondition och aktiverar i stort sett hela kroppen.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Glad att vara far till mina döttrar

"Tjejerna har sådan tur som har dig".
Så skriver många. Tvärtom, så är det tur att jag har dem. Jag lär mig av dem varje dag. I synnerhet i dessa tonårstider, där musik och kompisar tar mycket plats. Då är de helt vanliga tonåringar. Jag skriver så, helt vanliga, för verkligheten är att de tillbringat snart 300 nätter i tält sedan de föddes. Den gångna natten, ytterligare en. Och de har redan genomfört flera äventyr. Och det enda som jag kan se skiljer dem från deras kompisar, kanske, det är att jag ser att varje gång det blir tufft och svårigheter, så byter de direkt kostym. De blir mer koncentrerade, allvarliga och de hjälper verkligen till att ta tag i problem och gnäller vid dessa tillfällen aldrig. Annars ja.
De har två dagarna ute på fjället blev lite mer utmanande än väntat. Jag kollade väderleken, yes, rejält blåsigt med enstaka stormvindar upp till 19m/s. Yes, lite halvkallt, -5 och lägre med upp till -14 med kylnings effekt. Men jag tänkte, det klarar jag utan handskar och vi alla tre utan ett ombyte av kläder. På grund av brist på utrymme, små ryggsäckar för damerna, så tog vi de lättaste sovsäckarna, som ändå skall klara -25 grader. Jag tog med mig en tunn vindjacka. Väl på plats så förklarade tjejerna och de glömt handskarna och Dana hade t.o.m. glömt sin tjocka goretex jacka. Ja, jackan nämnde hon först på kvällen. Så här är jag med en tunn brynja och en mellan jacka med huva. Det är allt. Dana ungefär lika. Men jag vet hon är tuff. Eva hon har alltid tagit allt med ett stort lugn oavsett. Så länge hon har musik med sig.
Efter 7 km med mörkret på väg in, slog vi läger intill en frusen tjärn. Vinden var iskall, så snabbt in i tältet. 15 m/s, Dana hjälpte mig sätta upp tältet, Eva höll kontroll på de övriga livsviktiga grejerna så de inte blåste bort. Jag drog igång köket. Isen var så pass tjock att vi fick leta vattenhål och vattnet var lite rostfärgat, men det är ju tjärn vatten. Väl inne i tältet, märkte vi att vi tagit fel liggunderlag åt Dana, ett med punka. Mitt fel. Så blev det att dela två madrasser över den nu iskalla natten. Inne i säckarna märkte vi att, det här blir nog en kall natt. Men de minns från cyklingen att ibland är det så. Inget gnäll. Jag sov av och till. De också. Det var kallt, men inte besvärande kallt. Min Oura ring, som mätt min sömn och hälsa i 4.5 t.o.m. nämnde att det var min bästa sömn sedan jag kom hem från Grönland. Jag vet att det är en fördel att alltid vara lite för kall och inte bekvämt varmt. Hälsomässigt.
Klart det var rejält obekvämt att dela madrasser. men absolut inget gnäll. Och vi visste vi lär köra allt snabbt och dra nyttja av kökets värme. Snabbt i med mat, packa, ut i den kylslagna vinden och på med säckarna och dra. Vi valde vägen uppför för att få igång värmen. Tjejerna körde med mina strumpor som vantar. Lite halvkallt i kängorna de först 15 minuterna, men det gick.
Resten av färden snackade vi om ditt och datt på det bästa av vis, som när tjejerna ser sin förälder pappan som en jämlike man kan dela allt med. En fin tid.
Jag, att "utsätta" ungarna för detta sedan de föddes, är det bästa jag gjort. Dt har gjort dem lugna, de vet att de har en extra kraft, och tåliga. Utan gnäll.
Jag rekommenderar föräldrar att göra detta så ofta det går!

Korsningen av Grönlands Inlandsis är klar


Efter 32 dagar och 65 mil steg vi av isen och satte på oss ryggsäckarna och började gå. En dag senare fastnade vi vid en flodövergång och tvingades bli evakuerade med helikopter två dagar senare. Så vi korsade isen, men nådde aldrig havet. Så Lars Wallgren ich hans 2 kanrater är så vitt jag förstår de enda svenskar som helt korsat Grönland från hav till hav. Men jag är nöjd med att ha klarat isen.

Hur man kan följa Grönlandsturen...eventuellt


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg