Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Meningen med livet på Hemfjällstangen

Gårdagen var en sådan där riktig höjdardag i livet. En sådan där dag man som människa helt plötsligt kommer på att:

”Kanske börjar jag förstå lite mer av det här med meningen med livet!”

Tanken när jag vaknade var att jag skulle köra 5 mil på Vasaloppsspåret. Som träning inför Grönland. I kolhydrat- och tidsåtgång består en Grönlandskorsning av mellan 24-30 Vasalopp. En dag, ett Vasalopp. ”Lyckligtvis” vräkte snön ned vilket innebar då översnöade spår och svårare åkning. Och jag var trött på att bara mala på kilometer efter kilometer som jag gjort sedan den 8 december, timme ut och timme in, som träning på preparerade spår. Också viktig Grönlands träning eftersom monotoni är en stor del av färden, bara en enda platt platå utan någonting att blicka i horisonten. Men då kom jag på, Hemfjällstangen!

Jag kokade upp vatten för två Thermosar, satte korta stighudar på Åsnes skidorna och packade en liten spännande pulka som den mycket hygglige Lennart på Jemtländer skickat. Tanken är den som extrapulka på en eventuell Sydpolsfärd. Den är också perfekt för dagsutflykter kan jag säga!

Snön vräkte ned så det tog sin tid att hitta och ta sig fram till parkeringen vid fjället. Hemfjällstangen är en liten pärla fjäll som passar som dagsutflykt.3 mil från Bu där jag bor. Det första jag gjorde var att direkt lämnade den kryssade leden. Att följa en markerad led är som att åka på preparerade elljusförsedda spår. Jag ser det ungefär som samhället som helhet, folk bara följer invanda, bekväma, säkra spår och vill helst inte lämna det tryggheten av vad de känner till.

Det första jag började tänka på när jag skidade genom den oerhört vackra fjällnära skogen, med granar tyngda av snö, var den stora frågan:

”Vad är frihet? Egentligen?”

När jag tänker frihet, menar jag inte politisk frihet, åsiktsfrihet, utan mer personlig frihet. Meditation har fått mig att förstå mer hur hjärnan fungerar och att vi ägnar så oerhört mycket tid att våra liv med tankar, ältande och funderingar som aldrig någonsin händer. Varför det är så menar vetenskapen just nu har att göra med evolutionen och att vi människor behövde få hjärnan att fungera så för att vara redo för olika faror som kunde hända. Om vi inte hade denna framsynthet, så kunde exempelvis ett lejon ta oss som mat direkt utan att vi fattat att de jagar oss. Därför har vi sådana här oroande tankar som är till lite hjälp i den värld vi lever i nu. Så där i djupsnön började jag inse att frihet är att kunna fatta att detta ältande bara är…flyktiga tankar, inget mer.

Det är ju det som är så underbart med att åldras, att helt plötsligt infinner sig visheten att bättre första detta. Det är ett viktigt steg mot personlig frihet. Och det har också fört med sig att jag tror att när man når en viss ålder, förmodligen över 60 år om man tar sig dit, så börjar man förstå att kanske är tanken att människan skall ägna sin ålderdom åt spirituell verksamhet och dra sig tillbaka från det som vi nu vet inte skapar lycka, nämligen en massa saker, statusjakt och att ständigt fylla sin ”bucket-list”. Kanske i stället rensa hinken!

Så gick tankarna tills jag nådde upp på den arktiska öknen, fri från träd. Och blåsten sög all energi ur mig. Jag försökte fylla på förråden med chokladdryck och soppa, men fingrarna tog för mycket stryk. Den arktiska öknen är brutal och omgående tvingar in besökaren i total self-awareness som det heter idag. Alltså kort sagt, leva i nuet.

Det är en underbar känsla att lämna den utsatta arktiska platån och skida ned i den fjällnära skogen med sina krokiga träd och ståtliga granar. Det är som en oas.

Efter en timme i skogen och djupsnön, såg jag ett slädhundekipage köra förbi och ledmarkeringarna dök upp. På avstånd hörde jag, och luktade mig till, bråkiga skotrar. En familj kom skidande i full fart för att hitta tillbaka till bilen eller stugan innan mörkrets inbrott. Jag korsade leden och åkte ut på en vacker myr och följde den tillbaka till parkeringen. En riktig höjdardag jag önskar alla människor att få uppleva! Bryt mönster!

Och nu undrar alla:

”Och hur funkade Pullpacen?”

Kanon!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

20 år sedan Sibirien Expedition. Nasha och Dimas stuga

Ett besök till Nasha och Dimas stuga 

Det är annandag jul, 26 december 2004, och vi befinner oss i vår lilla etta här i Srednekolymsk. Det är bara -32°C ute, men en liten iskall sydväst vind gör ett besök utomhus ganska friskt ändå. Fullt tillräckligt för att ge en lätt förfrysning. Om man inte passar sig. 

20 år sedan Expedition Sibirien

Det är den 19:e December, det är bara drygt -45°C ute och vi gömmer oss inne i lägenheten här i Srednekolymsk. Vi kommer att bo här i 6 veckor. Ingen vind, det snöar lite och folk skäller på varandra i korridoren utanför lägenheten. 

Då har vi kommit lite till ro. Vid ankomsten hyllades vi märkvärdigt nog som hjältar och ingen här riktigt tror på oss, att vi faktiskt skidat hit från grannsamhället Zyryanka 40 mil sydväst härom. Och de kan bara inte tro att vi sover ute i tält utan att ha en kamin! Det till trots, är alla helt fantastiskt trevliga och spontant pratar som om vi hade känt varandra hela livet. Folk är så här. En av dem, en lirare vi aldrig sett förut, dök upp i lägenheten igår, var kvar här en halv dag och pratade om mest om jakt och fiske. Och om hans traumatiska upplevelse denna sommar, när hans båt slog runt i en våldsam ström och han blev av med både den och en helt ny fyrtakts båtmotor av märket Mercury! Och han glömde nästan av att nämna att det tog honom fyra dagar att gå tillbaka genom en tät skog till Srednekolymsk! 

Lyckan att få planera en ny Expedition

Ärligt talat finns det få saker i livet som gör mig lika exalterad, fokuserad, positiv, driven, hoppfull och lycklig som att planera en ny expedition. Nuförtiden är jag särskilt förtjust i den fysiska förberedelsen som krävs. Efter 38 år i den här branschen är jag ganska säker på att jag har den mentala aspekten under kontroll. Men förberedelserna för den fysiska delen, särskilt när man har passerat 60, är oerhört viktiga.

Jag har precis avslutat några långa dagar av djupgående forskning kring hur man bäst förbereder sig för några av världens högsta berg och för att påbörja en period av alpinism och bergsbestigning. Jag har alltid känt en vördnad för bergen, som om de ropar på mig – en kallelse från vildmarken, bergen. Och jag har alltid tänkt att innan jag slutar leva, ska jag tillbringa några år med att lära mig bergsbestigningskonsten och tillbringa tid bland bergen. Nu är tiden inne.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg