Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Meningen med livet på Hemfjällstangen

Gårdagen var en sådan där riktig höjdardag i livet. En sådan där dag man som människa helt plötsligt kommer på att:

”Kanske börjar jag förstå lite mer av det här med meningen med livet!”

Tanken när jag vaknade var att jag skulle köra 5 mil på Vasaloppsspåret. Som träning inför Grönland. I kolhydrat- och tidsåtgång består en Grönlandskorsning av mellan 24-30 Vasalopp. En dag, ett Vasalopp. ”Lyckligtvis” vräkte snön ned vilket innebar då översnöade spår och svårare åkning. Och jag var trött på att bara mala på kilometer efter kilometer som jag gjort sedan den 8 december, timme ut och timme in, som träning på preparerade spår. Också viktig Grönlands träning eftersom monotoni är en stor del av färden, bara en enda platt platå utan någonting att blicka i horisonten. Men då kom jag på, Hemfjällstangen!

Jag kokade upp vatten för två Thermosar, satte korta stighudar på Åsnes skidorna och packade en liten spännande pulka som den mycket hygglige Lennart på Jemtländer skickat. Tanken är den som extrapulka på en eventuell Sydpolsfärd. Den är också perfekt för dagsutflykter kan jag säga!

Snön vräkte ned så det tog sin tid att hitta och ta sig fram till parkeringen vid fjället. Hemfjällstangen är en liten pärla fjäll som passar som dagsutflykt.3 mil från Bu där jag bor. Det första jag gjorde var att direkt lämnade den kryssade leden. Att följa en markerad led är som att åka på preparerade elljusförsedda spår. Jag ser det ungefär som samhället som helhet, folk bara följer invanda, bekväma, säkra spår och vill helst inte lämna det tryggheten av vad de känner till.

Det första jag började tänka på när jag skidade genom den oerhört vackra fjällnära skogen, med granar tyngda av snö, var den stora frågan:

”Vad är frihet? Egentligen?”

När jag tänker frihet, menar jag inte politisk frihet, åsiktsfrihet, utan mer personlig frihet. Meditation har fått mig att förstå mer hur hjärnan fungerar och att vi ägnar så oerhört mycket tid att våra liv med tankar, ältande och funderingar som aldrig någonsin händer. Varför det är så menar vetenskapen just nu har att göra med evolutionen och att vi människor behövde få hjärnan att fungera så för att vara redo för olika faror som kunde hända. Om vi inte hade denna framsynthet, så kunde exempelvis ett lejon ta oss som mat direkt utan att vi fattat att de jagar oss. Därför har vi sådana här oroande tankar som är till lite hjälp i den värld vi lever i nu. Så där i djupsnön började jag inse att frihet är att kunna fatta att detta ältande bara är…flyktiga tankar, inget mer.

Det är ju det som är så underbart med att åldras, att helt plötsligt infinner sig visheten att bättre första detta. Det är ett viktigt steg mot personlig frihet. Och det har också fört med sig att jag tror att när man når en viss ålder, förmodligen över 60 år om man tar sig dit, så börjar man förstå att kanske är tanken att människan skall ägna sin ålderdom åt spirituell verksamhet och dra sig tillbaka från det som vi nu vet inte skapar lycka, nämligen en massa saker, statusjakt och att ständigt fylla sin ”bucket-list”. Kanske i stället rensa hinken!

Så gick tankarna tills jag nådde upp på den arktiska öknen, fri från träd. Och blåsten sög all energi ur mig. Jag försökte fylla på förråden med chokladdryck och soppa, men fingrarna tog för mycket stryk. Den arktiska öknen är brutal och omgående tvingar in besökaren i total self-awareness som det heter idag. Alltså kort sagt, leva i nuet.

Det är en underbar känsla att lämna den utsatta arktiska platån och skida ned i den fjällnära skogen med sina krokiga träd och ståtliga granar. Det är som en oas.

Efter en timme i skogen och djupsnön, såg jag ett slädhundekipage köra förbi och ledmarkeringarna dök upp. På avstånd hörde jag, och luktade mig till, bråkiga skotrar. En familj kom skidande i full fart för att hitta tillbaka till bilen eller stugan innan mörkrets inbrott. Jag korsade leden och åkte ut på en vacker myr och följde den tillbaka till parkeringen. En riktig höjdardag jag önskar alla människor att få uppleva! Bryt mönster!

Och nu undrar alla:

”Och hur funkade Pullpacen?”

Kanon!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Glad att vara far till mina döttrar

"Tjejerna har sådan tur som har dig".
Så skriver många. Tvärtom, så är det tur att jag har dem. Jag lär mig av dem varje dag. I synnerhet i dessa tonårstider, där musik och kompisar tar mycket plats. Då är de helt vanliga tonåringar. Jag skriver så, helt vanliga, för verkligheten är att de tillbringat snart 300 nätter i tält sedan de föddes. Den gångna natten, ytterligare en. Och de har redan genomfört flera äventyr. Och det enda som jag kan se skiljer dem från deras kompisar, kanske, det är att jag ser att varje gång det blir tufft och svårigheter, så byter de direkt kostym. De blir mer koncentrerade, allvarliga och de hjälper verkligen till att ta tag i problem och gnäller vid dessa tillfällen aldrig. Annars ja.
De har två dagarna ute på fjället blev lite mer utmanande än väntat. Jag kollade väderleken, yes, rejält blåsigt med enstaka stormvindar upp till 19m/s. Yes, lite halvkallt, -5 och lägre med upp till -14 med kylnings effekt. Men jag tänkte, det klarar jag utan handskar och vi alla tre utan ett ombyte av kläder. På grund av brist på utrymme, små ryggsäckar för damerna, så tog vi de lättaste sovsäckarna, som ändå skall klara -25 grader. Jag tog med mig en tunn vindjacka. Väl på plats så förklarade tjejerna och de glömt handskarna och Dana hade t.o.m. glömt sin tjocka goretex jacka. Ja, jackan nämnde hon först på kvällen. Så här är jag med en tunn brynja och en mellan jacka med huva. Det är allt. Dana ungefär lika. Men jag vet hon är tuff. Eva hon har alltid tagit allt med ett stort lugn oavsett. Så länge hon har musik med sig.
Efter 7 km med mörkret på väg in, slog vi läger intill en frusen tjärn. Vinden var iskall, så snabbt in i tältet. 15 m/s, Dana hjälpte mig sätta upp tältet, Eva höll kontroll på de övriga livsviktiga grejerna så de inte blåste bort. Jag drog igång köket. Isen var så pass tjock att vi fick leta vattenhål och vattnet var lite rostfärgat, men det är ju tjärn vatten. Väl inne i tältet, märkte vi att vi tagit fel liggunderlag åt Dana, ett med punka. Mitt fel. Så blev det att dela två madrasser över den nu iskalla natten. Inne i säckarna märkte vi att, det här blir nog en kall natt. Men de minns från cyklingen att ibland är det så. Inget gnäll. Jag sov av och till. De också. Det var kallt, men inte besvärande kallt. Min Oura ring, som mätt min sömn och hälsa i 4.5 t.o.m. nämnde att det var min bästa sömn sedan jag kom hem från Grönland. Jag vet att det är en fördel att alltid vara lite för kall och inte bekvämt varmt. Hälsomässigt.
Klart det var rejält obekvämt att dela madrasser. men absolut inget gnäll. Och vi visste vi lär köra allt snabbt och dra nyttja av kökets värme. Snabbt i med mat, packa, ut i den kylslagna vinden och på med säckarna och dra. Vi valde vägen uppför för att få igång värmen. Tjejerna körde med mina strumpor som vantar. Lite halvkallt i kängorna de först 15 minuterna, men det gick.
Resten av färden snackade vi om ditt och datt på det bästa av vis, som när tjejerna ser sin förälder pappan som en jämlike man kan dela allt med. En fin tid.
Jag, att "utsätta" ungarna för detta sedan de föddes, är det bästa jag gjort. Dt har gjort dem lugna, de vet att de har en extra kraft, och tåliga. Utan gnäll.
Jag rekommenderar föräldrar att göra detta så ofta det går!

Korsningen av Grönlands Inlandsis är klar


Efter 32 dagar och 65 mil steg vi av isen och satte på oss ryggsäckarna och började gå. En dag senare fastnade vi vid en flodövergång och tvingades bli evakuerade med helikopter två dagar senare. Så vi korsade isen, men nådde aldrig havet. Så Lars Wallgren ich hans 2 kanrater är så vitt jag förstår de enda svenskar som helt korsat Grönland från hav till hav. Men jag är nöjd med att ha klarat isen.

Hur man kan följa Grönlandsturen...eventuellt


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg