Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition Östafrika; Safari i Masai Mara; Ett återbesök

Jag har nyss stigit innanför dörren efter två veckor i Östafrika. Jag ler med hela ansiktet. Det är gåvan man får med sig från världens äldsta kontinent där leendet föddes, Östafrika. Så fort jag landar på JK Airport känns det hemtamt. Det trots att det är 12 år sedan jag var här sist. Då knallande genom Kenya och Tanzania för att göra en film om en vandring i Massajland. Jag märker direkt att Nairobi förändrats till det bättre. Helt klart har en växande medelklass anlänt, för överallt syns fina bilar, nya affärer, jag ser inga unga män som förut gick omkring i horder på gatorna i jakt efter jobb eller sysselsättning. Det är rent och överallt byggs det. Främst av kineser. Jag är här på vad min mycket gode vän Jeff Willner kallar en Expedition för Gentlemän, så efter en natt i Nairobi så flyger vi till hans camp Kensington Mara West, placerad högt uppe på Oloololo Escarpment och som erbjuder en fantastisk utsikt över vad jag tycker är världens bästa nationalpark - Masai Mara.

En av nattvakterna är Joseph Olekitmebe från il-siria klanen som jag aldrig stötte på under vandringen år 2000, mest för att de fanns i västar Massajland och vi gick nordväst. Däremot kände han till att min gamle massajpartner som jag känner som Lekinjot Olotira, men turister som Moses från Talek, hade startat en egen turistorganisation, där han och hans fru, en av dem, var chaufförer. Jag kände inte ens igen Talek, hans by, när vi passerade genom på en game drive och därför träffades vi aldrig. Jag pratade med den andra av mina massajpartners år 2000 Oleleuka, han il-loitaioch Lekinjot il-purko, och han skulle komma till campen jag bodde på, men han dök aldrig upp. Mest för att jag glömde hans telefonnummer hemma. Alla har mobil i Kenya. Jag hörde dock ryktesvägen att han satsar på en politisk karriär och det behövs, för massajerna är fortfarande marginaliserade av de ledande klanerna i Kenya.

 

 Jag gjorde min första safari Masai Mara 1990 under cykelturen från Nordkaptill Sydkap. Då var de en lång resa från Nairobi på urusla vägar och jag delade tält med 6 andra. Safarin skedde i endera en Landrover eller en matatu, en sorts minibuss, och det var svårt att få bra foton, men likväl var det en höjdpunkt i livet. När jag gjorde massajturen 10 år senare bodde jag på ett läger i Talek, vars namn jag glömt, men det var lyxigt och fint och vi gjorde utflykter med Landrover 110:or. Idag är det Landcrusiers som gäller och allt har blivit bättre för att fotografera. Och lägren lyxigare. Men Masai Mara består som världens bästa!

 

 Varför tycker jag Masai Mara är bäst? Jo, för det har allt man önskar av en safari. De usla vägarna i parken gör fortfarande att det känns som om man är ute i vildmarken och allt kan hända, man behöver inte åka några långa sträckor för att se allt vilt, inklusive de s.k Big 5, och omgivningen är spektakulär samt att ekosystemet fortfarande fungerar perfekt. Det är en "enkel" park. Höjdpunkten denna gång var ballongfärden över den västra delen och trots att den stora årliga migrationen var över, så var piloten så fantastiskt att vi kom mycket nära alla djur. Bland annat såg jag ett norshörningspar på exakt samma plats som för 12 år tidigare!

 Se bildspelet från hela turen här!

Och som vanligt finns mer ingående rapporter på www.mikaelstrandberg.com!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-11-21 14:46   Thomas Traneving
Att göra en vandring i Massajland står med på min lista att göra innan jag måste börja använda rullator ;).
Tack för inlägget!
/H
 
Svar 2012-11-26 19:57   explorermikaelstrandberg
En helt klart skälig inställning tilllivet.....
 
2012-11-21 15:09   brigas
två veckor på en enkel tältcamp i området var en fin upplevelse.Verkligt nära allehanda djur. Såg "alla djur" förutom noshörning och leopard,men sonen min gick till vårt tält och hämtade ritgrejer,kom tillbaka och sa att han då såg en leopard. Vi vandrade också en hel del till fots. Så mycket trevligare än en senare mer tillrättalagd kort lodge-vistelse i Serengeti.
 
Svar 2012-11-26 20:10   explorermikaelstrandberg
Tack för att du delar med dig!
 

Läs mer i bloggen

20 år sedan Sibirien Expedition. Nasha och Dimas stuga

Ett besök till Nasha och Dimas stuga 

Det är annandag jul, 26 december 2004, och vi befinner oss i vår lilla etta här i Srednekolymsk. Det är bara -32°C ute, men en liten iskall sydväst vind gör ett besök utomhus ganska friskt ändå. Fullt tillräckligt för att ge en lätt förfrysning. Om man inte passar sig. 

20 år sedan Expedition Sibirien

Det är den 19:e December, det är bara drygt -45°C ute och vi gömmer oss inne i lägenheten här i Srednekolymsk. Vi kommer att bo här i 6 veckor. Ingen vind, det snöar lite och folk skäller på varandra i korridoren utanför lägenheten. 

Då har vi kommit lite till ro. Vid ankomsten hyllades vi märkvärdigt nog som hjältar och ingen här riktigt tror på oss, att vi faktiskt skidat hit från grannsamhället Zyryanka 40 mil sydväst härom. Och de kan bara inte tro att vi sover ute i tält utan att ha en kamin! Det till trots, är alla helt fantastiskt trevliga och spontant pratar som om vi hade känt varandra hela livet. Folk är så här. En av dem, en lirare vi aldrig sett förut, dök upp i lägenheten igår, var kvar här en halv dag och pratade om mest om jakt och fiske. Och om hans traumatiska upplevelse denna sommar, när hans båt slog runt i en våldsam ström och han blev av med både den och en helt ny fyrtakts båtmotor av märket Mercury! Och han glömde nästan av att nämna att det tog honom fyra dagar att gå tillbaka genom en tät skog till Srednekolymsk! 

Lyckan att få planera en ny Expedition

Ärligt talat finns det få saker i livet som gör mig lika exalterad, fokuserad, positiv, driven, hoppfull och lycklig som att planera en ny expedition. Nuförtiden är jag särskilt förtjust i den fysiska förberedelsen som krävs. Efter 38 år i den här branschen är jag ganska säker på att jag har den mentala aspekten under kontroll. Men förberedelserna för den fysiska delen, särskilt när man har passerat 60, är oerhört viktiga.

Jag har precis avslutat några långa dagar av djupgående forskning kring hur man bäst förbereder sig för några av världens högsta berg och för att påbörja en period av alpinism och bergsbestigning. Jag har alltid känt en vördnad för bergen, som om de ropar på mig – en kallelse från vildmarken, bergen. Och jag har alltid tänkt att innan jag slutar leva, ska jag tillbringa några år med att lära mig bergsbestigningskonsten och tillbringa tid bland bergen. Nu är tiden inne.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg