Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition Östafrika; Safari i Masai Mara; Ett återbesök

Jag har nyss stigit innanför dörren efter två veckor i Östafrika. Jag ler med hela ansiktet. Det är gåvan man får med sig från världens äldsta kontinent där leendet föddes, Östafrika. Så fort jag landar på JK Airport känns det hemtamt. Det trots att det är 12 år sedan jag var här sist. Då knallande genom Kenya och Tanzania för att göra en film om en vandring i Massajland. Jag märker direkt att Nairobi förändrats till det bättre. Helt klart har en växande medelklass anlänt, för överallt syns fina bilar, nya affärer, jag ser inga unga män som förut gick omkring i horder på gatorna i jakt efter jobb eller sysselsättning. Det är rent och överallt byggs det. Främst av kineser. Jag är här på vad min mycket gode vän Jeff Willner kallar en Expedition för Gentlemän, så efter en natt i Nairobi så flyger vi till hans camp Kensington Mara West, placerad högt uppe på Oloololo Escarpment och som erbjuder en fantastisk utsikt över vad jag tycker är världens bästa nationalpark - Masai Mara.

En av nattvakterna är Joseph Olekitmebe från il-siria klanen som jag aldrig stötte på under vandringen år 2000, mest för att de fanns i västar Massajland och vi gick nordväst. Däremot kände han till att min gamle massajpartner som jag känner som Lekinjot Olotira, men turister som Moses från Talek, hade startat en egen turistorganisation, där han och hans fru, en av dem, var chaufförer. Jag kände inte ens igen Talek, hans by, när vi passerade genom på en game drive och därför träffades vi aldrig. Jag pratade med den andra av mina massajpartners år 2000 Oleleuka, han il-loitaioch Lekinjot il-purko, och han skulle komma till campen jag bodde på, men han dök aldrig upp. Mest för att jag glömde hans telefonnummer hemma. Alla har mobil i Kenya. Jag hörde dock ryktesvägen att han satsar på en politisk karriär och det behövs, för massajerna är fortfarande marginaliserade av de ledande klanerna i Kenya.

 

 Jag gjorde min första safari Masai Mara 1990 under cykelturen från Nordkaptill Sydkap. Då var de en lång resa från Nairobi på urusla vägar och jag delade tält med 6 andra. Safarin skedde i endera en Landrover eller en matatu, en sorts minibuss, och det var svårt att få bra foton, men likväl var det en höjdpunkt i livet. När jag gjorde massajturen 10 år senare bodde jag på ett läger i Talek, vars namn jag glömt, men det var lyxigt och fint och vi gjorde utflykter med Landrover 110:or. Idag är det Landcrusiers som gäller och allt har blivit bättre för att fotografera. Och lägren lyxigare. Men Masai Mara består som världens bästa!

 

 Varför tycker jag Masai Mara är bäst? Jo, för det har allt man önskar av en safari. De usla vägarna i parken gör fortfarande att det känns som om man är ute i vildmarken och allt kan hända, man behöver inte åka några långa sträckor för att se allt vilt, inklusive de s.k Big 5, och omgivningen är spektakulär samt att ekosystemet fortfarande fungerar perfekt. Det är en "enkel" park. Höjdpunkten denna gång var ballongfärden över den västra delen och trots att den stora årliga migrationen var över, så var piloten så fantastiskt att vi kom mycket nära alla djur. Bland annat såg jag ett norshörningspar på exakt samma plats som för 12 år tidigare!

 Se bildspelet från hela turen här!

Och som vanligt finns mer ingående rapporter på www.mikaelstrandberg.com!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-11-21 14:46   Thomas Traneving
Att göra en vandring i Massajland står med på min lista att göra innan jag måste börja använda rullator ;).
Tack för inlägget!
/H
 
Svar 2012-11-26 19:57   explorermikaelstrandberg
En helt klart skälig inställning tilllivet.....
 
2012-11-21 15:09   brigas
två veckor på en enkel tältcamp i området var en fin upplevelse.Verkligt nära allehanda djur. Såg "alla djur" förutom noshörning och leopard,men sonen min gick till vårt tält och hämtade ritgrejer,kom tillbaka och sa att han då såg en leopard. Vi vandrade också en hel del till fots. Så mycket trevligare än en senare mer tillrättalagd kort lodge-vistelse i Serengeti.
 
Svar 2012-11-26 20:10   explorermikaelstrandberg
Tack för att du delar med dig!
 

Läs mer i bloggen

Glad att vara far till mina döttrar

"Tjejerna har sådan tur som har dig".
Så skriver många. Tvärtom, så är det tur att jag har dem. Jag lär mig av dem varje dag. I synnerhet i dessa tonårstider, där musik och kompisar tar mycket plats. Då är de helt vanliga tonåringar. Jag skriver så, helt vanliga, för verkligheten är att de tillbringat snart 300 nätter i tält sedan de föddes. Den gångna natten, ytterligare en. Och de har redan genomfört flera äventyr. Och det enda som jag kan se skiljer dem från deras kompisar, kanske, det är att jag ser att varje gång det blir tufft och svårigheter, så byter de direkt kostym. De blir mer koncentrerade, allvarliga och de hjälper verkligen till att ta tag i problem och gnäller vid dessa tillfällen aldrig. Annars ja.
De har två dagarna ute på fjället blev lite mer utmanande än väntat. Jag kollade väderleken, yes, rejält blåsigt med enstaka stormvindar upp till 19m/s. Yes, lite halvkallt, -5 och lägre med upp till -14 med kylnings effekt. Men jag tänkte, det klarar jag utan handskar och vi alla tre utan ett ombyte av kläder. På grund av brist på utrymme, små ryggsäckar för damerna, så tog vi de lättaste sovsäckarna, som ändå skall klara -25 grader. Jag tog med mig en tunn vindjacka. Väl på plats så förklarade tjejerna och de glömt handskarna och Dana hade t.o.m. glömt sin tjocka goretex jacka. Ja, jackan nämnde hon först på kvällen. Så här är jag med en tunn brynja och en mellan jacka med huva. Det är allt. Dana ungefär lika. Men jag vet hon är tuff. Eva hon har alltid tagit allt med ett stort lugn oavsett. Så länge hon har musik med sig.
Efter 7 km med mörkret på väg in, slog vi läger intill en frusen tjärn. Vinden var iskall, så snabbt in i tältet. 15 m/s, Dana hjälpte mig sätta upp tältet, Eva höll kontroll på de övriga livsviktiga grejerna så de inte blåste bort. Jag drog igång köket. Isen var så pass tjock att vi fick leta vattenhål och vattnet var lite rostfärgat, men det är ju tjärn vatten. Väl inne i tältet, märkte vi att vi tagit fel liggunderlag åt Dana, ett med punka. Mitt fel. Så blev det att dela två madrasser över den nu iskalla natten. Inne i säckarna märkte vi att, det här blir nog en kall natt. Men de minns från cyklingen att ibland är det så. Inget gnäll. Jag sov av och till. De också. Det var kallt, men inte besvärande kallt. Min Oura ring, som mätt min sömn och hälsa i 4.5 t.o.m. nämnde att det var min bästa sömn sedan jag kom hem från Grönland. Jag vet att det är en fördel att alltid vara lite för kall och inte bekvämt varmt. Hälsomässigt.
Klart det var rejält obekvämt att dela madrasser. men absolut inget gnäll. Och vi visste vi lär köra allt snabbt och dra nyttja av kökets värme. Snabbt i med mat, packa, ut i den kylslagna vinden och på med säckarna och dra. Vi valde vägen uppför för att få igång värmen. Tjejerna körde med mina strumpor som vantar. Lite halvkallt i kängorna de först 15 minuterna, men det gick.
Resten av färden snackade vi om ditt och datt på det bästa av vis, som när tjejerna ser sin förälder pappan som en jämlike man kan dela allt med. En fin tid.
Jag, att "utsätta" ungarna för detta sedan de föddes, är det bästa jag gjort. Dt har gjort dem lugna, de vet att de har en extra kraft, och tåliga. Utan gnäll.
Jag rekommenderar föräldrar att göra detta så ofta det går!

Korsningen av Grönlands Inlandsis är klar


Efter 32 dagar och 65 mil steg vi av isen och satte på oss ryggsäckarna och började gå. En dag senare fastnade vi vid en flodövergång och tvingades bli evakuerade med helikopter två dagar senare. Så vi korsade isen, men nådde aldrig havet. Så Lars Wallgren ich hans 2 kanrater är så vitt jag förstår de enda svenskar som helt korsat Grönland från hav till hav. Men jag är nöjd med att ha klarat isen.

Hur man kan följa Grönlandsturen...eventuellt


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg