Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition Östafrika; Lake Turkana och den händiga människan

Massajerna från il-loitai och il-purko klanerna tyckte aldrig att samburu folket tillhörde samma stam. Allt sedan dess har jag drömt om att möta både samburu och turkana-folket. Jag var helt oförberedd på mötet, för min gode vän Jeff fick för sig att vi skulle flyga till Laikipia via Turkana sjön och se hur utvecklingen gått i Sibiloi National park. Så det var först när den legendariska krokodil - och utflödet till Nilen sjö dök upp under oss som jag började fatta vart vi var på väg. Landning i vad som tycktes rena öknen. Det var torrt, hett och en varm vind mötte oss när vi steg ur och en parkvakt från Borana-folket, som en gång i tiden var fiender till samburus. Ack de har fortfarande sådana dramatiska anletsdrag, detta ökenfolk!

 

Eftersom vi blott hade 2 timmar på oss, så valde vi att åka till den förstenade skogen i stället för Koobi Fora, dit jag drömde mig, eftersom det var här som vi först fann spår efter homo habilis, den händige människan. I stället hamnade vi uppe på en klippa, som bjöd på en hänförande utsikt över denna omgivning, vars plats bevarat både förstenade träd och spår efter vår händige släkting. Detta besök var för mig hela resans höjdpunkt, eftersom ett av mina hobby projekt är människans ursprung. Den här känslan av att tillhöra detta område, är rent afrikanskt och är helt klart en liten DNA-markering. Sällan upplever jag ett område med en sådan lycka och frid som vissa platser i Afrika!

 

Efter två timmars underbar tur, präglad av nya idéer, så flög vi tillbaka söderöver mot Laikipia som jag heller inte besökt förut. Ett frodigt område strax i närheten av Aberdare kedjan och med utsikt över Mount Kenya. Vårt mål var nu Loisaba Wilderness Lodge, en privat park driven av några välbeställda italienare och jänkare. Loisaba skilde sig en hel del från Masai Mara. Främst genom att det var så backigt, buskigt och områdets vilt bara dök upp utan förvarning, som man alltid får i öppna Mara. Parken är känt för oryx antiloperna, Grevys sebra och nätgiraffen. Vilka vi såg både från häst och fordon. Allting är så sanslöst vackert, så mest sitter man häpen och funderar på hur priviligierad man är som får chansen att uppleva detta!

 

Under tiden jag var i Afrika fortsatte jag få en massa förfrågningar om att bli Facebook-vän och jag kan tyvärr inte ta emot mer vänner, hur gärna jag än vill, så jag har satt upp den här sidan som ni kan gilla och på så vis följa de rapporter jag lägger in. Här finns alla nyheter. 

Se foton från hela resan här!

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-12-04 13:45   äventyrssugen
Väldigt intressant område du besökt. Du har säkert massor av upplevelser och fina bilder därifrån. Men jag måste säga att det här blogginlägget var ett av de rörigaste och dåligast redigerade som jag läst här på utsidan. Lite synd, du kan ju bättre;-)
 
Svar 2012-12-05 08:33   explorermikaelstrandberg
Jag håller med dig, Erik! För mycket jobb just nu och alldeles för många barnsjukdomar......skall försöka undvika detta framöver!
 

Läs mer i bloggen

20 år sedan Sibirien Expedition. Nasha och Dimas stuga

Ett besök till Nasha och Dimas stuga 

Det är annandag jul, 26 december 2004, och vi befinner oss i vår lilla etta här i Srednekolymsk. Det är bara -32°C ute, men en liten iskall sydväst vind gör ett besök utomhus ganska friskt ändå. Fullt tillräckligt för att ge en lätt förfrysning. Om man inte passar sig. 

20 år sedan Expedition Sibirien

Det är den 19:e December, det är bara drygt -45°C ute och vi gömmer oss inne i lägenheten här i Srednekolymsk. Vi kommer att bo här i 6 veckor. Ingen vind, det snöar lite och folk skäller på varandra i korridoren utanför lägenheten. 

Då har vi kommit lite till ro. Vid ankomsten hyllades vi märkvärdigt nog som hjältar och ingen här riktigt tror på oss, att vi faktiskt skidat hit från grannsamhället Zyryanka 40 mil sydväst härom. Och de kan bara inte tro att vi sover ute i tält utan att ha en kamin! Det till trots, är alla helt fantastiskt trevliga och spontant pratar som om vi hade känt varandra hela livet. Folk är så här. En av dem, en lirare vi aldrig sett förut, dök upp i lägenheten igår, var kvar här en halv dag och pratade om mest om jakt och fiske. Och om hans traumatiska upplevelse denna sommar, när hans båt slog runt i en våldsam ström och han blev av med både den och en helt ny fyrtakts båtmotor av märket Mercury! Och han glömde nästan av att nämna att det tog honom fyra dagar att gå tillbaka genom en tät skog till Srednekolymsk! 

Lyckan att få planera en ny Expedition

Ärligt talat finns det få saker i livet som gör mig lika exalterad, fokuserad, positiv, driven, hoppfull och lycklig som att planera en ny expedition. Nuförtiden är jag särskilt förtjust i den fysiska förberedelsen som krävs. Efter 38 år i den här branschen är jag ganska säker på att jag har den mentala aspekten under kontroll. Men förberedelserna för den fysiska delen, särskilt när man har passerat 60, är oerhört viktiga.

Jag har precis avslutat några långa dagar av djupgående forskning kring hur man bäst förbereder sig för några av världens högsta berg och för att påbörja en period av alpinism och bergsbestigning. Jag har alltid känt en vördnad för bergen, som om de ropar på mig – en kallelse från vildmarken, bergen. Och jag har alltid tänkt att innan jag slutar leva, ska jag tillbringa några år med att lära mig bergsbestigningskonsten och tillbringa tid bland bergen. Nu är tiden inne.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg