Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Recension: Friluftsmat

Jag minns med en viss skräck Blå Bands tunga och solida förpackningar med utemat på mina första vinterturer i Sarek i början av 1990-talet. De hade en rätt, köttfärssås med makaroner som smakade bra, men mag- och halsbrännecirkusen efteråt var i det närmaste helt osannolik. De satsade mycket på kolhydrater och kalorier. Lyckligtvis finns det fördel med utveckling! Med åren har torrfödan blivit mycket bättre. Efter Blå Band så kom det en hel del olika varianter och egentligen var dte först när nosrka Turmat och Real kom, som det fanns många olika rätter och smaker att välja på och som man verkligen såg fram emot att äta. Jag har provat en hel del varianter där mellan, men inget hitta som varit bättre. Anita Forsell hade en gång i tiden en serie rätter som inte kändes lika tunga utan lättare för hela kroppssystemet och jag har väntat på en ny variant av hennes torkade mat, men inget sett förrän nu!

Jag äter inte kött mer, men fisk och ägg en gång i veckan. Mer när det inte finns annat. Jag har ännu några fysiskt mycket tuffa färder framför mig och funderar mycket på det här med kost nu för tiden. Kroppsligt sett har jag inte mått bättre någonsin. Jag känner mig ren, stark och frisk. Men jag ser att jag inte har samma styrka i gymmet, sedan jag tappade 16 kg och slutade med kött och framförallt mina oerhörda mängder mjölkprodukter per dag. Så jag har funderat på hur jag skall klara månader på torrmat och ha kraft nog att klara av det jag vill göra. I samband med mina tankar kom en förfrågan från företaget Friluftsmat i Uppsala om jag kunde tänka mig prova och resencera deras friluftsmat. Utmärk tajming!

Så igår, dagen före julafton, åkte jag ut till ett vindskydd i det som finns av skog i Skåne och ett vindskydd för at vi alla skulle kunna testa deras icke köttprodukter. Det var frukost, lunch och middag för två personer i en dag. För oss räckte det för hela familjen i nästan två dagar. Det var gröt med nötter, musli, potatis, morötter, rödbetor, grönsakssoppa, Ratatouille, bondomelett och äggröra. Här var den då, den lättare maten men med tillräckligt med kalorier och kolhydrater för långa turer, men som hade en naturlig smak av riktig mat! För mig är idag företaget bakom lika viktigt som innehållet. Exempelvis skulle jag aldrig sälja en film till National Geographic TV eftersom det ägs av FOX Media (Rupert Murdoch imperiet), det går emot allt jag tror på.  Så jag frågade Tobias på Friluftsmat hur de kom till och idén bakom:

   Vår VD (Ywon) är veterinär i grunden, och då hon för fyra år sen testade fram bättre mat för sällskapsdjur började hon använda sig av bl.a äggpulver eftersom det innehåller så många viktiga näringsämnen. Och helt plötsligt började det komma förfrågningar från friluftsmänniskor som ville köpa det. Så då startades Friluftsmat, och sen dess har vi utvecklat produkter efter aktiva människors behov.

   Det som driver oss är att vi vill erbjuda människor i naturen bättre mat, samtidigt som de får en ny aktivitet - matlagning.
Produktsortimentet utvecklas konstant för att man ska slippa äta samma frystorkade färdigrätter varje gång man är på utflykt.

   Vi tillverkar inte råvarorna själva, utan köper in stora kvantiteter lufttorkat som används till att kombinera produkter. Mycket av det vi köper in är närproducerat och ekologiskt. Inom kort blir företaget Äkta vara-certifierat, vilket innebär att produkterna inte innehåller några tillsatser.
Även laktos- och glutenfria produkter är under utveckling.

    vi testade maten under en dag i vindskydd i ett evigt strilande regn och den skånska vinden som sjöng i grantopparna och ungarna har efter ett år i svenska dagis blivit bortskämda på olika vis, exempelvis med evigt lagad mat och att all mat inte för se konstig ut, vilket torkad tomat gör, å det vägrade äta någonting annat än äggröra och bondomelett. Vilket de tyckte smakade exakt lika osm i skolan och på dagis! Vi vuxna gillade alla möjligheter som fanns att kombinera rättarna och extra maten som torkade tomater, kiwis med mera. Höjdaren var äggrätterna och Ratatouillen med allt smakade mycket bra och kroppen kändes lätt och fin efteråt, vilket är mycket viktigt. Så jag tror att äntligen har det dykt upp ett alternativ som känns mer naturligt och smakar bättre än det som finns på marknaden just nu.

   I övrigt är förpackningar och pris standard vad som finns på marknaden idag, men smaken och lättheten efteråt gör stor skillnad!

*Övriga tester jag gjort kan ni läsa om här!

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Hälsan

Jag har fått en del frågor om mitt hälsotillstånd efter att många sett Livräddare i Arktis på SVT Play. Det här hände för drygt 2½ år sedan. De första tre månaderna var tuffa. Hjärnskakningen gjorde att jag inte kunde göra någonting mer än att gå ut och knalla Malmös gator dag och natt, sitta på balkongen och kika ut på Malmö kanal och folk och fä som knallade förbi. Jag hade svårt att sova och tänka. Vänner och döttrar hjälpte till mycket i återhämtning, så jag hade en vardag när allt gick ut på att se efter döttrarna. Jag var dessutom extra fet efter att ha lagt på mig +10 kg för Grönlandsturen. Läkarna hade fått mig att förstå att det kunde ta år att återhämta sig fullt. Svårast var nog att jag inte kunde jobba, eftersom dator och mobil inte funkade med hjärnskakning, utan gjorde det värre. När det var som svårast fick jag ett mejl från min mycket gode vän Dogan Tilic som undrade om vi, dvs döttrarna och jag, kunde komma till Izmir regionen och cykla. Och göra reklam för deras Eurovelo 8 rutt. Jag tänkte, jag tar den chansen och hoppas allt går bra. Ett bra beslut. Det blev en fantastisk tur och alla de värsta symptomen försvann. Men så fort jag kom hem och satte mig för att börja klippa film framför datorn, kom illamåendet, yrseln och huvudvärken tillbaka. Oförmågan att kunna jobba med det jag måste, skapade stor stress.

Mitt i allt detta, träffade jag Hannah. Vilket förde med sig att fick annat att tänka på än jobbet och papparollen. Men när jag besökte henne i en liten by i Pyrenéerna i mars 2023 drabbades jag av en liten stroke. Det var en följd av stressen och hjärnskakningen. Jag förstod att jag ganska dramatiskt måste förändra min livsstil. Annars skulle jordelivet snart vara över. Inspirerad av Hannah och hennes livsstil präglad av yoga, träning och framförallt meditation, så började jag meditera. Som 18-åring hade jag åkt till Indien med tankar om att bli buddistmunk -det blev inte så!- men buddismen har legat där och av och till gjort sig närvarande. Men nu kändes det som det var dags. Och just meditation är en grundpelare inom buddismen. Så jag började meditera.

Nu på SVT Play: Livräddare i Arktis

Nu går det en serie på SVT Play som heter Livräddare i Arktis. Efter drygt 45 minuter av del 1, Fast på Isen, https://www.svtplay.se/video/edPgb1E/livraddare-i-arktis/1-fast-pa-isen, så handlar det om när jag fick evakueras från isen 2022. En personlig och ekonomisk katastrof.

Men jag återvände i augusti 2024 och då gick det bra.

20 år sedan Sibirien Expeditionen: Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich

Det är den 7:e januari 2004, pjäxor, bindningar och 30 DVD filmer anlände idag med transportflyg från Jakutsk. Underbart! Det är rejält kallt, -49°C, mörkret belägrar samhället och nyårsfesterna i Srednekolymsk fortsätter oförtrutet.  

Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich 


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg