Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Morgontankar i Lima gällande Grönlands Expeditionen

Det jag ser fram emot mest med att bege mig till inlandsisen på Grönland, det är att försöka göra mig fri -ja, jag blir ”tvingad” till det- från behovet att kolla mobilen, kolla på Internet, kolla på TV, läsa böcker, lyssna på poddar, överjobba med film eller hålla mig konstant upptagen av grejer som inte är så viktiga. Såsom vi i stort sett alla gör, för att hålla oss sysselsatta och undvika att tillbringa tid med oss själva. Tänk att det skall vara så svårt att vara ensam med sig själv!


Nu när jag är här i tystnaden i Lima, förstår jag att det inte hjälper att bo i stad. Även om Malmö och området jag bor är lugnt, så är det alltid något ljud 24 timmar om dygnet. Oftast dag och natt någon som beställt mat från Wolt eller Foodora, eller en bil som kör förbi i maxhastighet eller någon som rastar hunden. Eller grannen som druckit för mycket i sin ensamhet och ringer hem till Polen och gråter. Staden är ju så.


Morgonen är guld värd. Förutom lite fågelkvitter, bäckens brus, så är det helt tyst när jag vaknar. Jag har ungefär samma rutin som i Malmö. Jag öppnar dörren här, sätter ut en stol och sätter mig bara och njuter. Inte för många tankar. Jag sitter där lugn och nöjd i alla fall en halvtimme innan jag går in och sätter på kaffet. Jag återvänder ut, läser lite kloka ord, just nu Thich Naht Hanh, skriver i dagboken och mediterar en tio minuter. Så sitter jag ytterligare en tid och dricker mitt kaffe. Sedan tränger oron att vara helt för sig själv på och jag börjar med en massa göromål.


De två första dagarna här i Västerdalarna och Limedsforsen har varit guld värda. Tjejerna har ju inga måsten heller, ingen skola, ingen fotboll, inga kompisar. De är uppe till tidig morgon och gör sina grejer. Vi tillbringar eftermiddagen och kvällarna tillsammans. I fredags köpte vi en grill och grillade. Det tog en hel eftermiddag och kväll, men vi satt ute i den underbar kvällsluften och njöt. Igår åkte vi till Hässjön och försökte fiska. Som vanligt blev det inget. Det är svårt att fiska från land. Men så oerhört vackert. I stället åt vi sill, tyta och potatis till middag. Underbart!


Det är så lugnt och stillsamt här att vi har en besökande fjolårsälg, en -om han inte skjuts under älgjakten- kommer att bli en ståtlig tjur. Vi kallar honom Frank. Tjejerna har sett honom så ofta nu, de reagerar inte ens när han dyker upp på kvällskanten. Inatt sov han här utanför. Jag minns hans mamma och syrra tillbringade många dagar här under tidig vintern. Nu är det bara Frank kvar då.


Förmiddagarna är helt och hållet träning. Jag försöker upptäcka nya platser när jag drar däck. Igår följde jag stigar, övervuxna, genom skog, över bäckar och myrar, storslagen utsikt och skog, men de satans bromsarna är tuffa! Kliat hela natten….
Alla paradis har sina jävlar.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Glad att vara far till mina döttrar

"Tjejerna har sådan tur som har dig".
Så skriver många. Tvärtom, så är det tur att jag har dem. Jag lär mig av dem varje dag. I synnerhet i dessa tonårstider, där musik och kompisar tar mycket plats. Då är de helt vanliga tonåringar. Jag skriver så, helt vanliga, för verkligheten är att de tillbringat snart 300 nätter i tält sedan de föddes. Den gångna natten, ytterligare en. Och de har redan genomfört flera äventyr. Och det enda som jag kan se skiljer dem från deras kompisar, kanske, det är att jag ser att varje gång det blir tufft och svårigheter, så byter de direkt kostym. De blir mer koncentrerade, allvarliga och de hjälper verkligen till att ta tag i problem och gnäller vid dessa tillfällen aldrig. Annars ja.
De har två dagarna ute på fjället blev lite mer utmanande än väntat. Jag kollade väderleken, yes, rejält blåsigt med enstaka stormvindar upp till 19m/s. Yes, lite halvkallt, -5 och lägre med upp till -14 med kylnings effekt. Men jag tänkte, det klarar jag utan handskar och vi alla tre utan ett ombyte av kläder. På grund av brist på utrymme, små ryggsäckar för damerna, så tog vi de lättaste sovsäckarna, som ändå skall klara -25 grader. Jag tog med mig en tunn vindjacka. Väl på plats så förklarade tjejerna och de glömt handskarna och Dana hade t.o.m. glömt sin tjocka goretex jacka. Ja, jackan nämnde hon först på kvällen. Så här är jag med en tunn brynja och en mellan jacka med huva. Det är allt. Dana ungefär lika. Men jag vet hon är tuff. Eva hon har alltid tagit allt med ett stort lugn oavsett. Så länge hon har musik med sig.
Efter 7 km med mörkret på väg in, slog vi läger intill en frusen tjärn. Vinden var iskall, så snabbt in i tältet. 15 m/s, Dana hjälpte mig sätta upp tältet, Eva höll kontroll på de övriga livsviktiga grejerna så de inte blåste bort. Jag drog igång köket. Isen var så pass tjock att vi fick leta vattenhål och vattnet var lite rostfärgat, men det är ju tjärn vatten. Väl inne i tältet, märkte vi att vi tagit fel liggunderlag åt Dana, ett med punka. Mitt fel. Så blev det att dela två madrasser över den nu iskalla natten. Inne i säckarna märkte vi att, det här blir nog en kall natt. Men de minns från cyklingen att ibland är det så. Inget gnäll. Jag sov av och till. De också. Det var kallt, men inte besvärande kallt. Min Oura ring, som mätt min sömn och hälsa i 4.5 t.o.m. nämnde att det var min bästa sömn sedan jag kom hem från Grönland. Jag vet att det är en fördel att alltid vara lite för kall och inte bekvämt varmt. Hälsomässigt.
Klart det var rejält obekvämt att dela madrasser. men absolut inget gnäll. Och vi visste vi lär köra allt snabbt och dra nyttja av kökets värme. Snabbt i med mat, packa, ut i den kylslagna vinden och på med säckarna och dra. Vi valde vägen uppför för att få igång värmen. Tjejerna körde med mina strumpor som vantar. Lite halvkallt i kängorna de först 15 minuterna, men det gick.
Resten av färden snackade vi om ditt och datt på det bästa av vis, som när tjejerna ser sin förälder pappan som en jämlike man kan dela allt med. En fin tid.
Jag, att "utsätta" ungarna för detta sedan de föddes, är det bästa jag gjort. Dt har gjort dem lugna, de vet att de har en extra kraft, och tåliga. Utan gnäll.
Jag rekommenderar föräldrar att göra detta så ofta det går!

Korsningen av Grönlands Inlandsis är klar


Efter 32 dagar och 65 mil steg vi av isen och satte på oss ryggsäckarna och började gå. En dag senare fastnade vi vid en flodövergång och tvingades bli evakuerade med helikopter två dagar senare. Så vi korsade isen, men nådde aldrig havet. Så Lars Wallgren ich hans 2 kanrater är så vitt jag förstår de enda svenskar som helt korsat Grönland från hav till hav. Men jag är nöjd med att ha klarat isen.

Hur man kan följa Grönlandsturen...eventuellt


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg