Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Inspirerande äventyrlig höstläsning

Jag läste min första E-bok igår natt. Boken hette The Right Stuff -Interviews with Icons of the 1960´s av James M Clash. Jag måste säga att det var en riktig höjdarbok som egentligen alla som vill bli inspirerade att gå utanför den vanliga allfartsvägarna bör läsa. Ja, även alla inom äventyrs- och expeditionsbranschen som skulle behöva perspektiv på vad de gör och sig själva. Det är en bok som jag tycker borde finns med i alla skolors kurslitteratur. Det är en serie intervjuer med ikoner från 1960 talet som Neil Armstrong, Chuck Yeager, Roger Bannister, Ed Hillary med flera och som verkligen är inspirerande och gör att man önskar att man i stället var född 20 år tidigare i stället för i denna tid när gps:er, reklambyråer, satellittelefoner helt utvattnat möjligheterna för någonting vettigt och riktigt. Den här inspirerande boken gjorde att jag vill hjälp till att inspirera er under det tilltagande höstmörkret!

Jag har sedan 1:a januari 2010 bjudit in inspirerande och kloka människor till en gäst blogg jag har och visserligen är den på engelska, men fylld av inspirerande läsning som skall ge läsaren råd, klokhet och inspirera till att våga bryta mönster för att liv utanför ramarna. Här finns alltifrån hur man bestiger Mount Everest till Köttätande Hästar på Sydpolen.

Gästbloggen.



Därutöver har jag en serie intervjuer med framförallt i Storbrittanien mycket kända så kallade explorers. Ett samarbete med The Long Riders Guild. Här finns namn som John Blasford-Schnell, George Pattersson och John Hare.

Voices of Exploration.

Däremot är det en annan sida som har flest läsare, nämligen The Long Walk-serien som har att göra med vad som i Sverige kallades för Flykten från Stalin´s Läger, om 4 gulag fångar som gick hela vägen från ett frysande läger i Jakutien till Indien. En film, The Way Back, gjordes förra året och läsarna är många liksom konspirationsteorierna.

The Long Walk Articles

God Höstläsning!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

20 år sedan Sibirien Expedition. Nasha och Dimas stuga

Ett besök till Nasha och Dimas stuga 

Det är annandag jul, 26 december 2004, och vi befinner oss i vår lilla etta här i Srednekolymsk. Det är bara -32°C ute, men en liten iskall sydväst vind gör ett besök utomhus ganska friskt ändå. Fullt tillräckligt för att ge en lätt förfrysning. Om man inte passar sig. 

20 år sedan Expedition Sibirien

Det är den 19:e December, det är bara drygt -45°C ute och vi gömmer oss inne i lägenheten här i Srednekolymsk. Vi kommer att bo här i 6 veckor. Ingen vind, det snöar lite och folk skäller på varandra i korridoren utanför lägenheten. 

Då har vi kommit lite till ro. Vid ankomsten hyllades vi märkvärdigt nog som hjältar och ingen här riktigt tror på oss, att vi faktiskt skidat hit från grannsamhället Zyryanka 40 mil sydväst härom. Och de kan bara inte tro att vi sover ute i tält utan att ha en kamin! Det till trots, är alla helt fantastiskt trevliga och spontant pratar som om vi hade känt varandra hela livet. Folk är så här. En av dem, en lirare vi aldrig sett förut, dök upp i lägenheten igår, var kvar här en halv dag och pratade om mest om jakt och fiske. Och om hans traumatiska upplevelse denna sommar, när hans båt slog runt i en våldsam ström och han blev av med både den och en helt ny fyrtakts båtmotor av märket Mercury! Och han glömde nästan av att nämna att det tog honom fyra dagar att gå tillbaka genom en tät skog till Srednekolymsk! 

Lyckan att få planera en ny Expedition

Ärligt talat finns det få saker i livet som gör mig lika exalterad, fokuserad, positiv, driven, hoppfull och lycklig som att planera en ny expedition. Nuförtiden är jag särskilt förtjust i den fysiska förberedelsen som krävs. Efter 38 år i den här branschen är jag ganska säker på att jag har den mentala aspekten under kontroll. Men förberedelserna för den fysiska delen, särskilt när man har passerat 60, är oerhört viktiga.

Jag har precis avslutat några långa dagar av djupgående forskning kring hur man bäst förbereder sig för några av världens högsta berg och för att påbörja en period av alpinism och bergsbestigning. Jag har alltid känt en vördnad för bergen, som om de ropar på mig – en kallelse från vildmarken, bergen. Och jag har alltid tänkt att innan jag slutar leva, ska jag tillbringa några år med att lära mig bergsbestigningskonsten och tillbringa tid bland bergen. Nu är tiden inne.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg