Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Film Festivaler: Hur det funkar

Livet handlar ju mycket om att lära sig nya saker i livet. En sådan ny lärdom för min egen del är det här med film festivaler. Ja, hela den internationella dokumentär branschen. Det är ingen lätt sak. Och det är egentligen ett ytterst fåtal svenskar som lyckats etablera sig inom denna konkurrens kraftiga bransch. En sådan är Nima Film som drivs av vad jag ser som en del av min familj, Nima Sarvestani och Maryam Ebrahimi. Deras film No Burqas Behind Bars är en av de bästa i världen just nu och en Oscar ligger nog inte alltför långt bort i framtiden. Helt fantastiskt, men inte alls oväntat. Så bra är de. Ja, framför allt är de oerhörd hyggliga människor. De har verkligen räddat mitt liv på mer än ett sätt!

Copyright Anders Nordgren

Självklart är det så att de var mig mycket behjälpliga hur jag skall gå till väga. Och kontakter i denna bransch är som i de allra flesta, enda möjligheten. Att slå sig in och få en möjlighet utan kontakter är i det närmaste omöjligt. Ja, kanske inte i festival branschen, men i TV delen. De är två helt skilda områden. Att få sin film visad i festivaler och i TV i annat land. För det sist nämnda krävs att man har hjälp av en distributör. Som i regel också driver på festival delen.

Copyright Sharon E Roberts

Jag har haft äran att få vara med i några festivaler än så länge. En film har ju ett par-tre produktionsår på sig. Främst av dessa rankar jag den i San Francisco, the Arab Film Festival, och Lilla Film Festivalen i Båstad som startades av Bo Widerberg och där min mycket gode vän Lars Säfström drog lasset för att få med den! Vid dessa två är konkurrensen ruggig och filmen måste vara bra. Ta den i San Francisco, där var flera av producenterna och filmarna Oscarsnominerade. Bara att få vara en av de 50 bästa Arab filmerna är ju hedrande.

Copyright Sharon E Roberts

Tyvärr kunde jag inte närvara själv i San Francisco eftersom jag är hemma mest med döttrarna, men mina goda vänner Tom och Tina Sjögren, Sverige mest underskattade, men internationellt största äventyrsnamn, gjorde mig äran att representera mig och alla som medverkade i att tillverka Jemenfilmen. Inte heller kunde en av mina bästa vänner Tanya Holm åka, som varit bäst lämpad, för Tom och Tinas kunskaper i Jemen är kanske inte deras främsta egenskaper. Men de tog alla frågor och svarade bland annat  att jag fortfarande var tjock….

Jag ser mig verkligen som en nybörjare i det hela och hoppas att jag kan göra bättre från mig med Englandsdokumentären som är under redigering. Jag har i alla fall lärt mig en hel del, viktigast av allt, kontakter är ett måste. De platser jag hade kontakter på ett eller annat sätt, där har filmen kommit med. Där jag bara skickat in den, inte alls. Men so far, England, Australien, Kanada och USA.  Äventyrsfestivaler är minst viktiga och mest värdefulla är de som rör ämnet människor och förhållanden i olika länder. Dessa sport- och äventyrsfilmer ser jag mest som egotrippade och svåra att se. Med några få undantag. Men jag tackar inte nej om festivalen är stor nog, för jag vill ju att folk skall se den. Filmen.

Jag älskar verkligen att få lära mig något nytt och försöka se hur långt man kan komma. Men utan hjälp från andra människor går det inte. Så tack till alla ni som hjälp mig med er generositet, kunskap och människovärme! Ingen nämnd, ingen glömd.

Här har ni adressen till Jemen filmens hemsida, något som är oerhört viktigt att ha per film man gör.

Håll er uppdaterade här.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

the Icecap crossing

Efter 32 dagar på isen – dragandes en pulka 8–10 timmar om dagen, kämpandes mot allt från regn och klibbsnö till -20°C-stormar – klev jag äntligen av Grönlands iskappa. Denna resa sträckte sig över 650 kilometer, med start nära Tasiilaq på östkusten och slut på västsidan. Längs vägen tog vårt lilla team sig över djupa sprickor, trotsade whiteouts och utforskade till och med en övergiven radarstation från Kalla kriget (DYE3).

20 år sedan Kolyma Expedition:Vilken skillnad

Vilken skillnad!

20 år sedan Expedition Sibirien: renskötare

Det är den 14 januari  2004 idag, -40°C, halvgrått och det är bara 5 grader i lägenheten. Våra högljudda och bråkiga grannar under oss har grälat hela natten igen, vilket de gör var tredje dag, men till följd av att de knackade på vår dörr igår och gav oss fyra frysta fiskar (schirr, den vita laxen) att göra straganina av, så skall vi inte klaga! 

”Vad vi saknar mest?” undrade babusjkan tankfullt, ”ja, det är nog naturen. Att kunna vara ute och fiska och jaga i det fria. Det saknar vi allra mest.”


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg