Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

9 tips hur man blir upptäcktsresande på heltid

Äventyr och upptäcktsresor är idag mer populärt än någonsin. De som hävdar att det bara är havets botten och rymden som återstår att utforska har fel. Världen är fortfarande inte utforskat och kommer aldrig att bli det. Inte heller blev världen upptäckt av tidiga upptäckare som Ibn Battuta och Livingstone. De färdades alltid på av de boende i trakten välkända leder och stigar. Men vad de gjorde var att föra med sig information tillbaka, må den ha varit vetenskaplig eller ej, och skapade på så vis en nyfikenhet som inspirerade andra att bege sig iväg på upptäcktsfärd. Just det är vad som definierar en upptäcktsresande idag.

En upptäcktsresande är någon som ofta gör en farlig, svår och unik färd till länder i Långtbortistan av den enkla anledningen att föra med sig information tillbaka i utbildningssyfte. Anledningen kan vara av personlig karaktär för att utmana sig själv, lika mycket som den kan vara helt vilseledandande, men drivkraften är i första hand nyfikenhet och en stark vilja att göra skillnad.

Oavsett dessa fakta, så är verkligheten att mer än någonsin i historien vill människor idag bli upptäcktsresande på heltid.  Jag får årligen hundratals med email, både från unga och gamla, som ber mig förklara vad som krävs för att det skall bli verklighet. Jag berättar direkt, utan omsvep, om gällande verklighet. Man måste ha de förutsättningar som krävs. Jag förklarar att det här är inte ett ett liv för alla. I ärlighetens namn, så tror jag att det bara är ett liv för ett fåtal. Men tror ni, förklarar jag, att ni har vad som krävs, så kan de här nio råden vara till er hjälp.

  1. Man måste tro att man har vad som krävs och ge sig i kast med saker som andra försöker förklara att är vansinnigt, korkat, omöjligt eller helt enkelt en vanföreställning. Tvärtom är det ett kvitto på att man är på rätt väg när detta händer!
  1. Man måste ha en plan, en idé som skiljer sig från flertalet andra. Få föds med en utstakad väg i livet, så man måste skapa sig en egen färdväg. Det gör man genom intensiva, djuplodande och studier genom att läsa, prata med folk och forska.
  1. Det krävs också att man har en viss läggning för att sälja in sin vision till andra. En extrem passion för sin idé hjälper! Dock behöver folk förstå vad idén är. Att presentera idén för potentiella sponsorer, media och andra är idag mycket viktigt och det måste göras på rätt sätt.
  1. Det är viktigt att förstå att man inte behöver vara en perfekt människa för att lyckas. Var den du är och kasta bort de där självhjälp böckerna. Det är bättre att vara ett original än en kopia. De flesta explorers är mer eller mindre galna, men aldrig tråkiga. Att vara positiv i läggningen hjälper, men det är inte en förutsättning för att lyckas.
  1. Det är viktigt att förbereda sig som en professionell atlet. Minst 15 timmars träning per vecka, minst ett år innan det är dags att genomföra den tänkta färden. Jag tränar minst ett par timmar varje dag, 52 år gammal, och alltsedan jag var 16 år när mina första idéer började klarna, så har jag tusentals träningstimmar i ryggen och mer än 2500 nätter i tält. Och jag har läst lika många böcker.
  1. Lika viktigt är att fokusera sig helt på projektet, lägga allt annat åt sidan, och följa sitt hjärta och den utvalda idén. Om man lever i en relation, måste man ha en förstående partner. Det samma gäller om man har barn. Oroa er inte för vad andra tycker, oftast är de bara avundsjuka för att de inte har modet att göra detsamma.

  1. Undvik negativa människor. Går det inte, låtsas lyssna, men låt det negativa gå in i ett öra och ut genom det andra. Omge er med människor som är positiva och som tror på idén. Det är inte helt lätt gällande familjen, men annars, varför kasta bort tid på människor som är negativa?
  1. Förbered, förbered, förbered.
  1. Sista rådet, glöm allt ovan och bara ge er iväg och genomför idén!
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-10-23 23:38   fowwe
Trots att jag inte har för avsikt att bli upptäcktsresande på heltid så måste jag säga att det finns något med det som lockar. Att du valt att fokusera på just "upptäckts"-inställningen tycker jag är mycket mer sympatiskt än alla de resor som görs för att sätta nya, originella rekord. Nog kan rekordartade prestationer vara intressant i viss utsträckning men en hel del känns ganska krystat. Men att resa för att lära sig mer och upptäcka något man själv (och kanske andra) inte visste tidigare, det är stort.

Dina råd är mycket tänkvärda. Men jag jag tycker råden 1 - 8 är så bra att jag inte riktigt kan förstå råd nummer 9 ;-).
 

Läs mer i bloggen

the Icecap crossing

Efter 32 dagar på isen – dragandes en pulka 8–10 timmar om dagen, kämpandes mot allt från regn och klibbsnö till -20°C-stormar – klev jag äntligen av Grönlands iskappa. Denna resa sträckte sig över 650 kilometer, med start nära Tasiilaq på östkusten och slut på västsidan. Längs vägen tog vårt lilla team sig över djupa sprickor, trotsade whiteouts och utforskade till och med en övergiven radarstation från Kalla kriget (DYE3).

20 år sedan Kolyma Expedition:Vilken skillnad

Vilken skillnad!

20 år sedan Expedition Sibirien: renskötare

Det är den 14 januari  2004 idag, -40°C, halvgrått och det är bara 5 grader i lägenheten. Våra högljudda och bråkiga grannar under oss har grälat hela natten igen, vilket de gör var tredje dag, men till följd av att de knackade på vår dörr igår och gav oss fyra frysta fiskar (schirr, den vita laxen) att göra straganina av, så skall vi inte klaga! 

”Vad vi saknar mest?” undrade babusjkan tankfullt, ”ja, det är nog naturen. Att kunna vara ute och fiska och jaga i det fria. Det saknar vi allra mest.”


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg