Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Explorer Clubs Flagga nummer 60

Att få en sådan här flagga är i alla fall ett tecken på att den projektidé man lämnat in, håller världsklass. Så skall ju allt genomföras också. Men när det gäller Grönland så är det lite speciellt. I danskarnas ögon, och i en hel del grönländska också, är Knud Rasmussens den största. Tillsammans med Peter Freuchen. På explorersidan. Freuchen var till och med chef för Explorers Club i flera år. Eller president som det kallas. Men det finns många grönländska ögon som ser explorern på samma sätt som en dokumentärfilmare, som något katten dragit in utifrån som ingen vill ha att göra med. Så det här blir en utmaning som ni förstår.

Det här är min sjätte flagga från klubben. Här nedan ser ni de övriga.

*Nya artiklar om Grönland finns då här

Den första, Kolyma Expeditionen med Johan Ivarsson, 2004

Den andra flaggan, första Jemen Expedition 2011

Den tredje, 2012, andra Jemen Expeditionen med Tanya Holm.

Den fjärde flaggan, 2013, med Frozen Frontier i Jakutien tillsammans med ett helt gäng vänner.

Den femte flaggan, KARLAG, tillsammans med ett helt gäng vänner. Det hade att göra med överlevande från Stalins fångläger.

Den sjätte, ja, då, den är nästan helt baserad på en vetenskaplig idé uträknad av min partner, Pam, men här ingår hela familjen kan man väl säga. Dock fick inte döttrarna stå med som partners i ansökningen...för unga!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

20 år sedan Sibirien Expedition. Nasha och Dimas stuga

Ett besök till Nasha och Dimas stuga 

Det är annandag jul, 26 december 2004, och vi befinner oss i vår lilla etta här i Srednekolymsk. Det är bara -32°C ute, men en liten iskall sydväst vind gör ett besök utomhus ganska friskt ändå. Fullt tillräckligt för att ge en lätt förfrysning. Om man inte passar sig. 

20 år sedan Expedition Sibirien

Det är den 19:e December, det är bara drygt -45°C ute och vi gömmer oss inne i lägenheten här i Srednekolymsk. Vi kommer att bo här i 6 veckor. Ingen vind, det snöar lite och folk skäller på varandra i korridoren utanför lägenheten. 

Då har vi kommit lite till ro. Vid ankomsten hyllades vi märkvärdigt nog som hjältar och ingen här riktigt tror på oss, att vi faktiskt skidat hit från grannsamhället Zyryanka 40 mil sydväst härom. Och de kan bara inte tro att vi sover ute i tält utan att ha en kamin! Det till trots, är alla helt fantastiskt trevliga och spontant pratar som om vi hade känt varandra hela livet. Folk är så här. En av dem, en lirare vi aldrig sett förut, dök upp i lägenheten igår, var kvar här en halv dag och pratade om mest om jakt och fiske. Och om hans traumatiska upplevelse denna sommar, när hans båt slog runt i en våldsam ström och han blev av med både den och en helt ny fyrtakts båtmotor av märket Mercury! Och han glömde nästan av att nämna att det tog honom fyra dagar att gå tillbaka genom en tät skog till Srednekolymsk! 

Lyckan att få planera en ny Expedition

Ärligt talat finns det få saker i livet som gör mig lika exalterad, fokuserad, positiv, driven, hoppfull och lycklig som att planera en ny expedition. Nuförtiden är jag särskilt förtjust i den fysiska förberedelsen som krävs. Efter 38 år i den här branschen är jag ganska säker på att jag har den mentala aspekten under kontroll. Men förberedelserna för den fysiska delen, särskilt när man har passerat 60, är oerhört viktiga.

Jag har precis avslutat några långa dagar av djupgående forskning kring hur man bäst förbereder sig för några av världens högsta berg och för att påbörja en period av alpinism och bergsbestigning. Jag har alltid känt en vördnad för bergen, som om de ropar på mig – en kallelse från vildmarken, bergen. Och jag har alltid tänkt att innan jag slutar leva, ska jag tillbringa några år med att lära mig bergsbestigningskonsten och tillbringa tid bland bergen. Nu är tiden inne.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg