Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition - 23 ovärderliga prylar för äventyr

Explorer Mikael Strandberg listar 23 ovärderliga prylar för äventyr. Läs och jämför med din egen lista. Kanske har du fler bra tips till äventyraren och oss andra.

För Kalaharis bushmän räckte det att ta ett koger fyllt med giftpilar och en pilbåge när man begav sig ut endera i sökan på vilt eller nytt ställe som skulle passa att bo på under en tid. För dagens utemännsikor så krävs lite mer grejer, för att känna sig bekväm på en veckolång tur. Så jag har gjort en lista med 23 ovärderliga prylar att ta med sig! Ja, vad man förmodligen behöver...

1. Sovsäck

Syntet eller dun beroende på klimat.

2. Liggunderlag

På långtur, ett ridge rest och en Therma.

3. Tält

Geodesiskt, tunnel eller annat beroende på säsong och klimat.

4. Kök

Minns att de flesta tredje världsländer inte har T-noja. Så bensin är alltid säkrast.

5. Rätt kläder.

Glöm jeansen och de tajta kläderna. Understället viktigast, titta på Termo som jag anser är världsledande idag.

6. Vandrarskor

Svenska fjäll skiljer sig en hel del, på grund av sin stenighet, från andra områden i världen, så rätt vandrarsko måste ha täckt tå.

7. Hatt

Bredbrättad att föredra i varmare länder.

8. Kompass

Ett måste. Ta inte med GPS:en. Eller komplettera med kompass. Jag tror det viktigast av allt för någon som verkligen vill njuta av omgivningen, lär er karta och kompass på riktigt!

9. Kartor

Skaffa de nyaste och mest detaljerade. Åtminstone minst 1:200 000.

10. Ryggsäck

Vet att en bra ryggsäck har att göra med ens längd och att man då väljer rätt storlek på ryggscken.

11. Kniv

Ovärderlig. Ett måste. En riktig kniv med en stor egg.

12. Tändare/tändstickor

Jag tar alltid tändare.

13. Vattenflaska

Nalgene modell med stor öppning och okrossbara.

14. Pannlampa/batterier

Bättre än ficklampa så man kan använda bägge händerna att arbeta med i mörkret. Om man nu måste göra det.

15. Yxa och såg

I säker överleveare i skogstrakter samt för idyll och värme.

16. Solglasögon

Ett måste på höga höjder och i varmare klimat.

17. Litet apotek med smärtstillande, bandage, plåster mm

Vi är lite svagare idag.

18. Silvertejp

Kan användas till allt utom att äta.

19. Pengar

Tyvärr.

20. Pass och viktiga tillstånd

Tyvärr.

21. Tandkräm, tvål och tandborste

Absolut! Svett och usel andedräkt är inte ett nöje för dagens människor.

22. Anteckningsbok och penna

Även som en säkerhetsåtgärd.

23. Kamera

För att ge lite perspekti, se utrustningslistan från Sibirienturen http://www.siberia.nu/utrustning_se.html

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-01-25 11:22   peter1969
Jag saknar ju hängmattan.......

Annars går det väl inte att säga så mycket om listan, det som kan poängteras är att ryggsäcken ska passa din RYGG-längd. Lika långa personer kan ha olika långa ryggar så det gäller att mäta rygglängden rätt för att veta vad som passar.
 
Svar 2011-01-25 14:22   explorermikaelstrandberg
Tack Peter, men du kan man soca bra i hängmatta tro?
 
2011-01-25 11:33   thegedd
Prylar, prylar, prylar....visst behövs dom i vårt moderna/bekväma liv (på gott och ont). Intressant att du tar upp bushmännen i Kalahari. Har precis läst ut Lasse Bergs bok "Gryning över...." för andra gången. Och kan INTE sluta fascineras över dess folk han (försöker) beskriver (våra förfäder). Jag skulle kunna offra MYCKET för bara en dag i dess närvaro, men omöjligt. Tidsmaskiner (ännu en pryl?) finns ej ännu....
 
Svar 2011-01-25 14:22   explorermikaelstrandberg
det är oerhört ledsamt att Lasse inte skriver på engelska. Han skulle då vara en människa med stor internationell renommé. Varför omöjligt, Jesper?
 
2011-01-25 12:30   äventyrssugen
Både yxa, såg och stora kniven....!
Du har då inte följt med i lättpackartrenden märks det:-)
 
Svar 2011-01-25 14:20   explorermikaelstrandberg
Erik, har du försökt å flå en älg med en lättviktskniv? ;-) Tack alla för kommentarerna. DOCK, helt klart är att jag är kvar påmitten av 2000-talet i prylväg....;-)
 
2011-01-25 14:38   peter1969
Om du menar SOVA så sover jag otroligt gott i en hängmatta, sover aldrig lika bra i ett tält. Det är alltid någon liten knöl som stör sömnen när jag ligger på marken, i hängmattan finns det inga knölar, bara massor av John Blund-sömn....
 
2011-01-26 13:29   j_stellan
Jag håller med om listan... Jag skulle ha skippat "15. Yxa och såg". Det är länge sedan jag lämnade sågen och yxan och det funkar lika bra utan. Jag gör inte upp eld när jag är ensam så det finns inget större behov av en yxa eller såg
 
2011-01-27 10:12   seobserver
Saknar filen och brynet men i övrigt verkar vi vara väl samstämnda.
 
2011-01-28 18:59   Karlaugust
Kul att se dig på utsidan. Träffade dig för ett antal år sedan på vildmarksmässan.Då hade du Sigge med dig. Jad hade just läst boken om honon så det var kul att få se honom. Det är länge sedan så jag misstänker att han inte finns kvar på denna jord
 
2011-01-30 22:37   Minnatur
Själv äger jag inte en buskig hjässa vilket gör att jag utöver kläder läger till punkten 5:1 MÖSSOR, en mössa om det är kallt 2 st om det är buskallt... Eller buskalt som man skulle säga om man vore från Göteborg... :-)
 

Läs mer i bloggen

Post Expedition Blues

Det är länge sedan jag hade en riktigt svår omgång av post-expeditionsblues. Jag tror att den senaste gången jag led av det var efter en resa genom Jemen med en kamel och min dåvarande äventyrspartner, Tanja Holm. Det var 2013, för 12 år sedan. I alla fall fram tills nu, efter Kilimanjarobestigningen.

Min värsta upplevelse av detta var när jag kom tillbaka till Sverige efter ett av de bästa åren i mitt liv, Sibirien, 2004–05. Jag minns att jag satt lutad mot en vägg en vårvarm dag i norra Sverige, med solen i ansiktet. Fåglarna sjöng, men luften var fortfarande frisk, och på ytan såg det ut som om livet inte kunde vara bättre. Men jag kände mig helt tom inuti, som om jag hade genomgått en enorm förlust i livet och allt kändes meningslöst. Det var så illa att jag tänkte: Om jag dör nu, så är det okej. Jag har upplevt allt vad livet handlar om – vad nu? Det var så svårt, post-expeditionstraumat, att mitt liv föll samman helt.

Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

Kilimanjaro-dagboken, del 3


”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro mig, de där tabletterna är magiska. Ingen huvudvärk, ingen feber, inga problem. De är så bra att jag vill bli försäljningsagent för dem i Kanada!”

Bestigning av Kilimanjaro, Rongai-leden, del 2

Kilimanjaro-dagboken, del 2


”Jag sov inte alls”, sa MJ när han steg in i mattältet. ”Jag hade diarré hela natten.”
”Jag fick inte heller någon sömn”, sa Richard. ”Och jag mår illa.”
Alla tecken på höjden. Och på att anpassa sig till Afrika. Jag sa:
”Fortsätt att dricka mycket, 2 liter när ni vaknar, 2–3 liter under dagen, och 2 liter vid ankomst. Det kommer göra stor skillnad. Börja ta Immodium och paracetamol direkt. Det kommer också hjälpa mycket.”
Richard verkade inte övertygad. Han har inte kommit så här långt i arbetslivet genom att bara hålla med och inte ifrågasätta. Precis som jag är han lite av en hälsofreak och har många prylar som talar om hur han mår. Eller borde må. Det hjälper inte alltid. Hans prylar visade att han inte mådde bra. Vilket vi alla kunde se. Moses, vår huvud-sherpa, kom in med ännu en pryl. Detta var en ultraproffsig utrustning, så de hade med sig syrgas, en syrgassäck , professionella tält, sovsäckar och så vidare. Han hade en pryl att sätta på fingret för att mäta puls och syremättnad. Richard var inte nöjd med sitt resultat. Vi serverades en enorm frukost som Norm och jag slukade som hungriga lejon vid ett byte. Men att må illa, vara sömnlös och orolig för toabesök gjorde det svårare för MJ och Richard att äta. En tuff start för båda, men jag var säker på att de båda skulle klara hela vägen. De var väldigt beslutsamma, även om jag redan visste att det skulle bli utmaningar på vägen.


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg