Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Södra Indien: En pärla

Det är flera anledningar att jag aldrig återvänt till Indien sedan jag sist trampade mig genom detta vidunderliga rike. Jag måste erkänna det var en mycket tuff tid, när jag då cyklade från Calcutta (Kolkata idag) tillAmritsar via New Dehli. Oerhört med folk och uppmärkamhet, massor med okontrollerbar trafik och alltid någon typ av byråkratisk tidsdödare. Och när jag denna gång krånglade med allt byråkratiskt med visumet (allt mitt eget fel, skickade en gammal passkopia), så kände jag, nä, jag har nog fått nog av Indien. Så landade jag i Chennai (Madras) och jag insåg direkt att mycket hade hänt sedan sist och att det är en stor skillnad på norra Indien och södra.

"Det beror på att norra Indien alltid utsats för aggression från alltifrån perser till britter, så det har gjort att folk är mer aggressiva, påträngande, business minded och luriga."

Så förklarade chefen för en av landets stora hotellkedjor när jag påpekade min fundering. Och det ligger säkert mycket i det. För verkligheten är den att södra Indien, i det här fallet staterna Tamil Nadu och Kerala. Här spottas för det första inte den här illaluktande pannötsslem historien överallt, allt är mer välordnat och rent, osannolikt rent faktiskt med tanke på folkmängden och folk tar livet så lugnt och sansat och ordet påträngande finns inte. Helt underbara människor!

Resan startade i Chennai och första dagen hamnade vi vid tempelkomplexet Mahabalipuram som jag längtat efter att få besöka sedan jag flörsta gången besökte Indien i början på 1980-talet. Mycket har hänt sedan dess och även om det var väl besöket, så hade jag haft större förväntningar. Dock imponerade stensnideriet så klart! men templen som sådana var mindre än jag fått för mig.

Det var först när vi kom till det stora tempelkomplexet i Thanjavur den drömmen blev förverkligad. Detta måste ses! Och allt går så lugnt till väga, mest för att det knappast fanns en turit i området och till följd av hur sansade folk är här. De är nyfikna, men oerhört trevliga och inte alls krävande som jag minns i norr. 

Vi besökte många olika tempelkomplex, men Thanjavur är det enda som jag anser är i världsklass och efter ett besök i Maduari flög vi till Cochin på västkusten och tropikerna igen. Och Cochin (Kochi) är ju en verkligen laidback plats med mycket intressant att se rent historiskt, alltfrån portugiserna till britternas tid här. Idag växer trakten snabbt och höga hus finns överallt. och trafiken är ju enorm och för mig då, som mest såg taxis, lastbilar och standradbilar när jag passerade, överväldigades av allt nytt på vägarna. Men kor och annat spännande är för det mesta borta.

Men det finns inga tråkiga ögonblick i denna del av Indien heller. Men, om jag stod inför min första Indien resa, skulle jag omgående välja att start i söder  stället för som alla gör, i norr. På så vis blir Indien att måste för alltid! 10dagar var alldeles för lite!

Se bilderna här:

Portfolio

Bildspel

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-03-07 22:22   OBD
Många fina bilder!
Tack för att du delar med dig.
 
Svar 2016-03-08 08:25   explorermikaelstrandberg
Tack för det, Bertil!
 
2016-03-18 08:27   Trottoarbonden
Har alltid velat besöka Indien och var halvt på väg dit tidigt 90-tal. Tyvärr drabbades stora delar av Indien och den delen av världen då av någon magepidemi med inställda flighter m.m. så det blev inget.

Nu fick jag blodad tand, tack för detta :-)

/Ove
 
Svar 2016-03-18 09:27   explorermikaelstrandberg
Det var ju helt underbart att höra! Och välj då attbörja i söder!!!
 

Läs mer i bloggen

Jag besteg Kilimanjaro för 25 år sedan, nu är det dags igen

25 år. Ett kvartssekel har passerat sedan jag senast stod på toppen av Kilimanjaro. Bestigningen ingick i en åttamånaders vandring genom Massajland år 2000. Jag var långt ifrån i toppform – på alla tänkbara sätt – men jag var välsignad med exceptionella följeslagare: Leif Skara Karlsson, en av de mest genuint varma människor jag någonsin känt, och Peter Spjut, en gångmaskin, utan tvekan den mest uthålliga vandraren jag någonsin sett i aktion.

39 år i samma bransch

39 år. Så länge har jag lyckats behålla det här jobbet. Osannolikt egentligen. Men det hade inte gått utan alla de fantastiska människor jag mött längs vägen som ställt upp i vått och torrt. Och många gånger varit helt avgörande för att jag skulle kunna fortsätta.


Bilden nedan är tagen den 28 februari 1986 i mammas lägenhet i Dala-Järna. Jag hade vaknat på morgonen sittandes framför TV:n och ordentligt chockad över en nyhet som skulle förändra hela landet, statsminister Olof Palme hade blivit mördad. Samma dag som jag skulle transporteras till Stockholm av min älskade bror, och flyga till Santiago de Chile för att påbörja cykelturen från Chile till Alaska.
Min förhoppning då var att jag efter äventyret skulle kunna försörja mig på det jag hade genomfört. Föreläsningar, tidningsartiklar och böcker. Så blev det. Jag fick t.o.m. vara med i riksradio och på TV, i reseprogrammet Packat Och Klart. Här kan ni se inslaget med intervjuaren Rolf-Egil Bergström, https://vimeo.com/20589771

Vuxen ansvar

"Jag klarar det, pappa."


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg