Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Skit i vad andra tycker

Det är jag längst till vänster. Bakom min gamle slöjdlärare Ragnar Morling, alltid snäll och uppmuntrande mot mig. Det är skidskola. Min gamle lekkamrat med massor av spektakulära upptåg, aldrig tråkigt i hans umgänge, Per Tongring, som sitter tillsammans med släkting Patrik framför elden. Med stor sannolikhet dricker vi alla choklad. Jag lärde mig aldrig åka skidor. Parvel rännet var alltid en katastrof för min del. Även då var det vallnings problem. Träskidor, farsan lade på tjära. Det gav totalt fäste. Tvärnit redan i starten. Jag minns jag stod och grät i någon backe när alla åkte förbi mig. Men jag kämpade på under upploppet eftersom det var mycket folk där som glatt hejade på alla. Förmodligen var det mest så att jag inte var någon skidåkare. Märkligt nog är ju mycket av min tid nu, skidåkning. Mest att jag går på skidorna. Och drar en pulka. Men med tanke på Vasaloppet, där jag var övertygad att jag lätt skulle köra på en 5-6 timmar, men även där blev frånåkt av folk -bland annat en över 80 år gammal veteran- så har jag alltid varit duktig på att överskatta min förmåga att ta mig fram. Men på samma sätt som under Pavel loppet lade jag mest kraft på upploppet.
Den här förmågan till egen överskattning av min kapacitet var faktiskt till hjälp när det gällde att välja väg i livet. Främst genom att jag inte lyssnade på vare sig föräldrar, lärare, vänner eller någon överhuvudtaget, förutom Gösta Tysk, fotografen som alltid stödde min väg. Jag följde min -låt mig kalla det min inre röst- och jag har aldrig ångrat det. Förutom då och då när det ställt till problem. Jag försöker föra detta vidare till mina tjejer. Men skola, vänner och det eviga krånglet med att man måste passa in i alla sociala sammanhang, det är svårt att stå emot. Jag har turen nu i denna fas i livet när många av mina vänner är just sådana som valt sin egen väg oavsett samhällets krav på att alla skall vara lika. Ett elände. Men så är det att vara människa.
Men det är en bra tid att vara människa. Trots vad man kan tro av all media och alla sociala plattformar, har vi aldrig haft det bättre än nu. Mindre krig, mindre fattigdom världen över och alla blir äldre. Dock har vi nya bekymmer.
När jag såg bilden ovan, var det första jag tänkte på var ett citat från Buddhan. En av buddismens huvudargument för att vara nöjd med livet, är att kunna tycka om sig själv. Och han sade ungefär detta för 2500 år sedan:
"När du mediterar i ämnet kärleksfullhet, så tänk på hur du ser på dina barn. Den kärleken är utan slut. Tänk då när du mediterar att du tar barnet du en gång var i din famn och älska det lika mycket."
Idag är jag ok med vem jag är, men det är bara de sista åren det varit så. Jag tror de flesta inte är nöjda med sig själva när de tänker efter. Det är inte lätt att vara människa. Meditation har hjälpt mig på så många nivåer.
Dock inte vallningen. Ett råd, skit i vad andra tycker.
Foto/Copyright: Ernst Herbertsson
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Glad att vara far till mina döttrar

"Tjejerna har sådan tur som har dig".
Så skriver många. Tvärtom, så är det tur att jag har dem. Jag lär mig av dem varje dag. I synnerhet i dessa tonårstider, där musik och kompisar tar mycket plats. Då är de helt vanliga tonåringar. Jag skriver så, helt vanliga, för verkligheten är att de tillbringat snart 300 nätter i tält sedan de föddes. Den gångna natten, ytterligare en. Och de har redan genomfört flera äventyr. Och det enda som jag kan se skiljer dem från deras kompisar, kanske, det är att jag ser att varje gång det blir tufft och svårigheter, så byter de direkt kostym. De blir mer koncentrerade, allvarliga och de hjälper verkligen till att ta tag i problem och gnäller vid dessa tillfällen aldrig. Annars ja.
De har två dagarna ute på fjället blev lite mer utmanande än väntat. Jag kollade väderleken, yes, rejält blåsigt med enstaka stormvindar upp till 19m/s. Yes, lite halvkallt, -5 och lägre med upp till -14 med kylnings effekt. Men jag tänkte, det klarar jag utan handskar och vi alla tre utan ett ombyte av kläder. På grund av brist på utrymme, små ryggsäckar för damerna, så tog vi de lättaste sovsäckarna, som ändå skall klara -25 grader. Jag tog med mig en tunn vindjacka. Väl på plats så förklarade tjejerna och de glömt handskarna och Dana hade t.o.m. glömt sin tjocka goretex jacka. Ja, jackan nämnde hon först på kvällen. Så här är jag med en tunn brynja och en mellan jacka med huva. Det är allt. Dana ungefär lika. Men jag vet hon är tuff. Eva hon har alltid tagit allt med ett stort lugn oavsett. Så länge hon har musik med sig.
Efter 7 km med mörkret på väg in, slog vi läger intill en frusen tjärn. Vinden var iskall, så snabbt in i tältet. 15 m/s, Dana hjälpte mig sätta upp tältet, Eva höll kontroll på de övriga livsviktiga grejerna så de inte blåste bort. Jag drog igång köket. Isen var så pass tjock att vi fick leta vattenhål och vattnet var lite rostfärgat, men det är ju tjärn vatten. Väl inne i tältet, märkte vi att vi tagit fel liggunderlag åt Dana, ett med punka. Mitt fel. Så blev det att dela två madrasser över den nu iskalla natten. Inne i säckarna märkte vi att, det här blir nog en kall natt. Men de minns från cyklingen att ibland är det så. Inget gnäll. Jag sov av och till. De också. Det var kallt, men inte besvärande kallt. Min Oura ring, som mätt min sömn och hälsa i 4.5 t.o.m. nämnde att det var min bästa sömn sedan jag kom hem från Grönland. Jag vet att det är en fördel att alltid vara lite för kall och inte bekvämt varmt. Hälsomässigt.
Klart det var rejält obekvämt att dela madrasser. men absolut inget gnäll. Och vi visste vi lär köra allt snabbt och dra nyttja av kökets värme. Snabbt i med mat, packa, ut i den kylslagna vinden och på med säckarna och dra. Vi valde vägen uppför för att få igång värmen. Tjejerna körde med mina strumpor som vantar. Lite halvkallt i kängorna de först 15 minuterna, men det gick.
Resten av färden snackade vi om ditt och datt på det bästa av vis, som när tjejerna ser sin förälder pappan som en jämlike man kan dela allt med. En fin tid.
Jag, att "utsätta" ungarna för detta sedan de föddes, är det bästa jag gjort. Dt har gjort dem lugna, de vet att de har en extra kraft, och tåliga. Utan gnäll.
Jag rekommenderar föräldrar att göra detta så ofta det går!

Korsningen av Grönlands Inlandsis är klar


Efter 32 dagar och 65 mil steg vi av isen och satte på oss ryggsäckarna och började gå. En dag senare fastnade vi vid en flodövergång och tvingades bli evakuerade med helikopter två dagar senare. Så vi korsade isen, men nådde aldrig havet. Så Lars Wallgren ich hans 2 kanrater är så vitt jag förstår de enda svenskar som helt korsat Grönland från hav till hav. Men jag är nöjd med att ha klarat isen.

Hur man kan följa Grönlandsturen...eventuellt


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg