Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Sibirien; Oymyakon - världens kallast bebodda ställe

"Jag vill bara tal om att jag betvivlar de temperaturer du nämnt att du upplevde längs Kolyma" , påpekade Jegor Makarov nästan direkt efter det vi introducerats för varandra: "Det blir aldrig lika kallt där som i Oymyakon och Jakutien."

Jag förklarade att vi hade en termometer som slutade vi 50 minus och att vi bara kunde lita på vad folk hade berättat för oss under vår, Johan Ivarssons och min Kolyma expedition år 2005-06. Jegor grymtade lite som svar. Han är kanske Jakutiens mest kände explorer och hans färder och hans dokumentation om folk och hästar i norr, saknar motstycke idag.

 "Du kommer att få se att Oymyakon är kallare." påpekade han efter en stund.

 Jegor skulle komma att bli en mycket god vän, men vid detta ögonblick, så räckte det med att jag inte kom från dessa trakter. Jag var ännu en vit europe som trodde han visste hur det var att frysa och överleva. Jakuterna är starkt nationalistiska, efter att ha förvägrats både sin kultur och sitt språk under kommunisttiden. och det var verkligen en bra åsikt, för det hade nu gått nästan 7 år sedan den färden och jag hade sedan dess inte ens varit inom rimlig närhet av dessa temperaturer. Så visst hade jag en del oro när vi lämnade Jakutsk för den 13 timmar långa vägen till det som anses vara världens kallast bebodda ställe, Oymyakon. 

Det kändes helt underbart att vara tillbaka i Jakutien, Sibirien och denna kyla. Det är något fridfullt, rent och harmoniskt med dessa tre komponenter. Jag måste erkänna att jag njöt av varje minut på bilfärden. Det var som att pricka av allt jag mindes från min första Sibirientid. Röken om stod rakt upp, jakuthästar överallt, täta byar med isblock utanför husväggarna, små affär, stora rör ovanför marken, eftersom tjälen är permanent och några enstaka människor klädda itjocka mörka kläder. Vi passerade förbi övergivna guldletarsamhällen och desto närmare Oymyakon vi kom, desto bergigare och skönare blev vinterlandskapet.

Målet var ett litet renskötarläger placerat i en liten skogsglänta, omgiven av äldre runda berg täckta av skog. Vi hamnade direkt i en balagan i nattmörkret och isen hade en framträdande roll på insidan av väggarna, men det passade mig fint. Sovsäcken var varm och det var inomhus. Jag hade trott att det skulle bli en tid i tält.Temperaturen var -53 grader. Det här var familjen Alexandrovas läger och hennes söner Misja och kesja var de som skulle ta ut oss på en låg färd genom taigan med minst 25 renar. 

Läs mer här

Se bildspelet från besöket här!

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Hälsan

Jag har fått en del frågor om mitt hälsotillstånd efter att många sett Livräddare i Arktis på SVT Play. Det här hände för drygt 2½ år sedan. De första tre månaderna var tuffa. Hjärnskakningen gjorde att jag inte kunde göra någonting mer än att gå ut och knalla Malmös gator dag och natt, sitta på balkongen och kika ut på Malmö kanal och folk och fä som knallade förbi. Jag hade svårt att sova och tänka. Vänner och döttrar hjälpte till mycket i återhämtning, så jag hade en vardag när allt gick ut på att se efter döttrarna. Jag var dessutom extra fet efter att ha lagt på mig +10 kg för Grönlandsturen. Läkarna hade fått mig att förstå att det kunde ta år att återhämta sig fullt. Svårast var nog att jag inte kunde jobba, eftersom dator och mobil inte funkade med hjärnskakning, utan gjorde det värre. När det var som svårast fick jag ett mejl från min mycket gode vän Dogan Tilic som undrade om vi, dvs döttrarna och jag, kunde komma till Izmir regionen och cykla. Och göra reklam för deras Eurovelo 8 rutt. Jag tänkte, jag tar den chansen och hoppas allt går bra. Ett bra beslut. Det blev en fantastisk tur och alla de värsta symptomen försvann. Men så fort jag kom hem och satte mig för att börja klippa film framför datorn, kom illamåendet, yrseln och huvudvärken tillbaka. Oförmågan att kunna jobba med det jag måste, skapade stor stress.

Mitt i allt detta, träffade jag Hannah. Vilket förde med sig att fick annat att tänka på än jobbet och papparollen. Men när jag besökte henne i en liten by i Pyrenéerna i mars 2023 drabbades jag av en liten stroke. Det var en följd av stressen och hjärnskakningen. Jag förstod att jag ganska dramatiskt måste förändra min livsstil. Annars skulle jordelivet snart vara över. Inspirerad av Hannah och hennes livsstil präglad av yoga, träning och framförallt meditation, så började jag meditera. Som 18-åring hade jag åkt till Indien med tankar om att bli buddistmunk -det blev inte så!- men buddismen har legat där och av och till gjort sig närvarande. Men nu kändes det som det var dags. Och just meditation är en grundpelare inom buddismen. Så jag började meditera.

Nu på SVT Play: Livräddare i Arktis

Nu går det en serie på SVT Play som heter Livräddare i Arktis. Efter drygt 45 minuter av del 1, Fast på Isen, https://www.svtplay.se/video/edPgb1E/livraddare-i-arktis/1-fast-pa-isen, så handlar det om när jag fick evakueras från isen 2022. En personlig och ekonomisk katastrof.

Men jag återvände i augusti 2024 och då gick det bra.

20 år sedan Sibirien Expeditionen: Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich

Det är den 7:e januari 2004, pjäxor, bindningar och 30 DVD filmer anlände idag med transportflyg från Jakutsk. Underbart! Det är rejält kallt, -49°C, mörkret belägrar samhället och nyårsfesterna i Srednekolymsk fortsätter oförtrutet.  

Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich 


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg