Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Livstankar under Snogeholmsrundan

“Brööööööl!!!”
 
Vi hörde galten ryta i mörkret. Som en lejonhanne. Inte långt från tältet alls. Dana undrade vad det var. Ett vildsvin svarade jag. Helt ofarligt. Elden sprakade försiktigt när vi gick in i tältet. Jag hade lagt på den sista veden, bara så att det skulle spraka lite och ge oss något mer att lyssna på medan vi somnade in.
 
Jag har haft sömnproblem sedan det nya året. För mycket spännande på gång. Men så fort jag kommer ut i tältet sover jag 8 djupa timmar. Tjejerna 10-12 timmar. Därute är vardagens bekymmer borta. Friskt, hälsosamt och rofyllt. Alltmer börjar jag längta tillbaka till det här mer enkla livet. Jag tror det också är därför jag gillar långlöpning så mycket. Det behövs egentligen ingenting mer än apostlahästarna.
 
Så fort det började ljusna gick jag upp. Jag vill direkt starta på min nya favorit tur. Snogeholmsrundan. Jag var så laddad att jag inte värmde upp. Vilket är så korkat. Eftersom jag tillbringat månader med att hitta rätt uppvärmning för att undvika skador. Men småfåglarna hade börjat kvittra, gässen kväka med tunga vingslag flyga runt. Och jag hann knappt börja förrän jag passerade en grupp rådjur som ryckigt observerade min framfart. Snogeholms rundan måste vara en av Skånes vackraste turer. Så oerhört varierad natur. Åkermark, sjö, hyggen, lövskog, barrskog och trollskog. Allt i ett. Upp och ner. Aldrig tråkigt.
 
Efter 15 km fick jag känningar i ljumskar och knä. Allt till följd av min slöhet att hoppa över uppvärmning. I denna ålder går det inte! Så de sista tre kilometerna fick jag knalla och gå av och till. Men jag njut i den friska vinden och solskenet. Jag såg rådjuren igen. Och jag tänkte på situationen som råder. Coronaviruset. Den här osynliga faran.
 
Inledningsvis kände jag en sorts panik. Att det goda livet nu helt plötsligt var över. Dags att börja överleva igen på nästan ingenting. Och jag kände, att låt mig få skiten, så jag får ta itu med det. Både tjejerna och jag. Sömnen var kass. Bara mardrömmar och varje gång jag vaknade upp…denna hopplöshet.
 
Men då gjorde jag en löptur, min andra Snogeholmsrunda på 18 km. Samma som denna Påskdag. En uppvisning i frihet, enkelhet och den starka känslan, att det här måste vi bevara. Kanske kan situationen som nu råder och som kanske slutar med stora svårigheter för de flesta i världen, möjligtvis kan vi nu fatta det här med klimatförändringarna?
 
Vi ser ju att om vi alla vill, händer grejer. Och för den då, som jag har sett hur klimatet har förändrats dramatiskt i vissa områden, kanske kan vi nu förstå att detta bara är en försmak? Av det som kommer att hända om vi inget gör?
 
Jag vet. Jag säger detta till mig själv i första hand. Jag har som flertalet undvikit att göra för stora förändringar i mitt liv. Jag är fortfarande kass på sopsortering. Jag har till och med skaffat mig en bil!
 
Men löpturerna och naturens skönhet får mig att vakna till. Så sakta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Jag besteg Kilimanjaro för 25 år sedan, nu är det dags igen

25 år. Ett kvartssekel har passerat sedan jag senast stod på toppen av Kilimanjaro. Bestigningen ingick i en åttamånaders vandring genom Massajland år 2000. Jag var långt ifrån i toppform – på alla tänkbara sätt – men jag var välsignad med exceptionella följeslagare: Leif Skara Karlsson, en av de mest genuint varma människor jag någonsin känt, och Peter Spjut, en gångmaskin, utan tvekan den mest uthålliga vandraren jag någonsin sett i aktion.

39 år i samma bransch

39 år. Så länge har jag lyckats behålla det här jobbet. Osannolikt egentligen. Men det hade inte gått utan alla de fantastiska människor jag mött längs vägen som ställt upp i vått och torrt. Och många gånger varit helt avgörande för att jag skulle kunna fortsätta.


Bilden nedan är tagen den 28 februari 1986 i mammas lägenhet i Dala-Järna. Jag hade vaknat på morgonen sittandes framför TV:n och ordentligt chockad över en nyhet som skulle förändra hela landet, statsminister Olof Palme hade blivit mördad. Samma dag som jag skulle transporteras till Stockholm av min älskade bror, och flyga till Santiago de Chile för att påbörja cykelturen från Chile till Alaska.
Min förhoppning då var att jag efter äventyret skulle kunna försörja mig på det jag hade genomfört. Föreläsningar, tidningsartiklar och böcker. Så blev det. Jag fick t.o.m. vara med i riksradio och på TV, i reseprogrammet Packat Och Klart. Här kan ni se inslaget med intervjuaren Rolf-Egil Bergström, https://vimeo.com/20589771

Vuxen ansvar

"Jag klarar det, pappa."


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg