Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Livstankar under däckdrag

"Håller du fortfarande på?" hojtade den medelålders kvinnan och fortsatte: "Jag minns din Sibirien-expedition för länge sedan."

Det var ett märkligt möte. Jag släpade mitt däck uppför en backe, en pittoresk äng i Snogeholms skog, och hon satt på en filt med sin stora familj och drack kaffe, åt kanelbullar och njöt av lugnet. Då dök Mr Weirdo upp, som tjejerna kallar mig, med sitt däck i värmen. Först såg de förbluffade ut, sedan kände kvinnan igen mig. De ville veta mina planer.

"Grönland i augusti. Åtminstone är det planen, men nuförtiden vet man aldrig."

De verkade nöjda med svaret, så jag fortsatte. De flesta jag möter när jag släpar däck ger mig uppmuntrande leenden, rop eller till och med applåder. Andra försöker göra narr av mig, som att fråga var resten av bilen är. Några vill verkligen veta varför. En äldre herre jag träffade för några veckor sedan frågade mig:

"Vad är syftet? Jag menar, de flesta människor i 50-årsåldern ser fram emot pensionen och att bara njuta av livet."

Detta är syftet för mig. Detta är att njuta av livet för mig. Detta är mitt svar.

En anledning till att jag vill korsa Grönlands inlandsis är att undvika att bli för bekväm. Att bo med två andra människor i ett tält i mer än en månad är inte att söka komfort. Inte heller det hårda arbetet. Jag insåg när jag var ute på fjället i april att jag hade blivit alldeles för bekväm. Jag kände mig obekväm med att vara ensam, vara tyst, svettas, frysa och allt annat som ingår i arktiska resor på skidor. Och jag insåg att vara för bekväm inte är bra.

Forskning om livslängd idag visar att hälsa, "lycka" och ett längre liv innebär att träna, arbeta oavsett ålder minst sex timmar om dagen, ta trapporna istället för hissen och i grund och botten leva ett liv som inte är så bekvämt. Detta är lätt att se bland vänner som har passerat 70 och som inte tränar regelbundet och har ett tydligt syfte i livet. De åldras snabbt.

Så jag kommer att fortsätta släpa.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

20 år sedan Sibirien Expedition. Nasha och Dimas stuga

Ett besök till Nasha och Dimas stuga 

Det är annandag jul, 26 december 2004, och vi befinner oss i vår lilla etta här i Srednekolymsk. Det är bara -32°C ute, men en liten iskall sydväst vind gör ett besök utomhus ganska friskt ändå. Fullt tillräckligt för att ge en lätt förfrysning. Om man inte passar sig. 

20 år sedan Expedition Sibirien

Det är den 19:e December, det är bara drygt -45°C ute och vi gömmer oss inne i lägenheten här i Srednekolymsk. Vi kommer att bo här i 6 veckor. Ingen vind, det snöar lite och folk skäller på varandra i korridoren utanför lägenheten. 

Då har vi kommit lite till ro. Vid ankomsten hyllades vi märkvärdigt nog som hjältar och ingen här riktigt tror på oss, att vi faktiskt skidat hit från grannsamhället Zyryanka 40 mil sydväst härom. Och de kan bara inte tro att vi sover ute i tält utan att ha en kamin! Det till trots, är alla helt fantastiskt trevliga och spontant pratar som om vi hade känt varandra hela livet. Folk är så här. En av dem, en lirare vi aldrig sett förut, dök upp i lägenheten igår, var kvar här en halv dag och pratade om mest om jakt och fiske. Och om hans traumatiska upplevelse denna sommar, när hans båt slog runt i en våldsam ström och han blev av med både den och en helt ny fyrtakts båtmotor av märket Mercury! Och han glömde nästan av att nämna att det tog honom fyra dagar att gå tillbaka genom en tät skog till Srednekolymsk! 

Lyckan att få planera en ny Expedition

Ärligt talat finns det få saker i livet som gör mig lika exalterad, fokuserad, positiv, driven, hoppfull och lycklig som att planera en ny expedition. Nuförtiden är jag särskilt förtjust i den fysiska förberedelsen som krävs. Efter 38 år i den här branschen är jag ganska säker på att jag har den mentala aspekten under kontroll. Men förberedelserna för den fysiska delen, särskilt när man har passerat 60, är oerhört viktiga.

Jag har precis avslutat några långa dagar av djupgående forskning kring hur man bäst förbereder sig för några av världens högsta berg och för att påbörja en period av alpinism och bergsbestigning. Jag har alltid känt en vördnad för bergen, som om de ropar på mig – en kallelse från vildmarken, bergen. Och jag har alltid tänkt att innan jag slutar leva, ska jag tillbringa några år med att lära mig bergsbestigningskonsten och tillbringa tid bland bergen. Nu är tiden inne.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg