Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Livstankar under däckdrag

"Håller du fortfarande på?" hojtade den medelålders kvinnan och fortsatte: "Jag minns din Sibirien-expedition för länge sedan."

Det var ett märkligt möte. Jag släpade mitt däck uppför en backe, en pittoresk äng i Snogeholms skog, och hon satt på en filt med sin stora familj och drack kaffe, åt kanelbullar och njöt av lugnet. Då dök Mr Weirdo upp, som tjejerna kallar mig, med sitt däck i värmen. Först såg de förbluffade ut, sedan kände kvinnan igen mig. De ville veta mina planer.

"Grönland i augusti. Åtminstone är det planen, men nuförtiden vet man aldrig."

De verkade nöjda med svaret, så jag fortsatte. De flesta jag möter när jag släpar däck ger mig uppmuntrande leenden, rop eller till och med applåder. Andra försöker göra narr av mig, som att fråga var resten av bilen är. Några vill verkligen veta varför. En äldre herre jag träffade för några veckor sedan frågade mig:

"Vad är syftet? Jag menar, de flesta människor i 50-årsåldern ser fram emot pensionen och att bara njuta av livet."

Detta är syftet för mig. Detta är att njuta av livet för mig. Detta är mitt svar.

En anledning till att jag vill korsa Grönlands inlandsis är att undvika att bli för bekväm. Att bo med två andra människor i ett tält i mer än en månad är inte att söka komfort. Inte heller det hårda arbetet. Jag insåg när jag var ute på fjället i april att jag hade blivit alldeles för bekväm. Jag kände mig obekväm med att vara ensam, vara tyst, svettas, frysa och allt annat som ingår i arktiska resor på skidor. Och jag insåg att vara för bekväm inte är bra.

Forskning om livslängd idag visar att hälsa, "lycka" och ett längre liv innebär att träna, arbeta oavsett ålder minst sex timmar om dagen, ta trapporna istället för hissen och i grund och botten leva ett liv som inte är så bekvämt. Detta är lätt att se bland vänner som har passerat 70 och som inte tränar regelbundet och har ett tydligt syfte i livet. De åldras snabbt.

Så jag kommer att fortsätta släpa.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Jag besteg Kilimanjaro för 25 år sedan, nu är det dags igen

25 år. Ett kvartssekel har passerat sedan jag senast stod på toppen av Kilimanjaro. Bestigningen ingick i en åttamånaders vandring genom Massajland år 2000. Jag var långt ifrån i toppform – på alla tänkbara sätt – men jag var välsignad med exceptionella följeslagare: Leif Skara Karlsson, en av de mest genuint varma människor jag någonsin känt, och Peter Spjut, en gångmaskin, utan tvekan den mest uthålliga vandraren jag någonsin sett i aktion.

39 år i samma bransch

39 år. Så länge har jag lyckats behålla det här jobbet. Osannolikt egentligen. Men det hade inte gått utan alla de fantastiska människor jag mött längs vägen som ställt upp i vått och torrt. Och många gånger varit helt avgörande för att jag skulle kunna fortsätta.


Bilden nedan är tagen den 28 februari 1986 i mammas lägenhet i Dala-Järna. Jag hade vaknat på morgonen sittandes framför TV:n och ordentligt chockad över en nyhet som skulle förändra hela landet, statsminister Olof Palme hade blivit mördad. Samma dag som jag skulle transporteras till Stockholm av min älskade bror, och flyga till Santiago de Chile för att påbörja cykelturen från Chile till Alaska.
Min förhoppning då var att jag efter äventyret skulle kunna försörja mig på det jag hade genomfört. Föreläsningar, tidningsartiklar och böcker. Så blev det. Jag fick t.o.m. vara med i riksradio och på TV, i reseprogrammet Packat Och Klart. Här kan ni se inslaget med intervjuaren Rolf-Egil Bergström, https://vimeo.com/20589771

Vuxen ansvar

"Jag klarar det, pappa."


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg