Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Gudarna Måste Vara Tokiga: Funderingar Från Eyasi Sjön

Ända sedan den dag jag första gången såg filmen Gudarna måste vara tokiga så har jag funderat på om det fortfarande finns människor på jorden som är förhållandevis opåverkade av vår moderna tillvaro. Det har fått mig att tillbringa tid med massejerna i Östafrika, evenska renskötare i Sibirien och häromveckan så fick jag möjligheten, i människans vagga i Tanzania, att besöka Hadza folket.

Jag besökte en samling av dessa unika, klick talande människor, strax intill Eyasi sjön. De bor bara ett stenkast från Ngorongoro kratern som förmodligen är en av de mest besökta platserna på jorden och för mig var det en riktig höjdpunkt i livet.

De tillhör den här unika gruppen jägar- och samlarfolk, drygt 1000 unika individer kvar, som lever på ett sätt som flertalet av oss bara har kvar i generna. Drygt en tredje del av dem lever på samma sätt som deras förfäder gjorde för 10 000 år sedan och lever i olika jakt- och samlargrupper. Männen jagar allt från antiloper, harar och gaseller. Ibland större djur. Men de äter inte hyena och ormar. De jagar med giftpilar och båge. Kvinnorna samlar olika rötter, precis som i filmen Gudarna måste vara Tokiga. Och att lyssna till deras klick språk är en upplevelse jag alltid bär med mig.

Jag försöker alltid se det klart övervägande positiva i allt. Likaså under detta besök hos dessa mjuka och råa människoindivider. Visserligen är det en del i ett sorts nytt ekoturism tänkande, men jag förstår att vår närvaro, hur vi än gör, innebär drastisk förändring. Allt sedan Hadza folket blivit en del av den östafrikanska turistmassvandringen, så har alkohol ställt till ordentliga problem även här. Som överallt annorstädes jorden över. Jag ser inget av det under besöket, men har fått det berättat för mig av flera. Ingen överraskning heller. Turisternas pengar hjälper till, nu när den moderna tillvaron är det enda som funkar i framtiden. Vare sig vi vill eller inte.

Jag märkte till min store glädje att de fortfarande vet hur man överlever på i stort sett ingenting. Exempelvis bär de hela tiden med sig en tändstock. Det vill säga en lång stock som glöder i ena änden och som de bara placerar på marken och startar en eld. De bjuder på rötter (smakar och känns som sockerrör) och antilop. Till skillnad från andra förut fritt levande människor så hoppas de vi skall köpa bågar och pilar eller halsband gjorda av kvinnorna. Men de framhäver inte detta. Inte än.

Photocopyright. Magret Tong

Jag känner mig priviligierad att jag fick besöka dem innan de sväljs hela in i det moderna afrikanska samhället. Men än finns det några små möjligheter att möta människor som lever kvar i en värld de flesta av oss tror har försvunnit. Om än med vissa moderna modifikationer. Som mobiltelefonen, som är oerhört viktig för överlevnad i Afrika.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

20 år sedan Sibirien Expedition. Nasha och Dimas stuga

Ett besök till Nasha och Dimas stuga 

Det är annandag jul, 26 december 2004, och vi befinner oss i vår lilla etta här i Srednekolymsk. Det är bara -32°C ute, men en liten iskall sydväst vind gör ett besök utomhus ganska friskt ändå. Fullt tillräckligt för att ge en lätt förfrysning. Om man inte passar sig. 

20 år sedan Expedition Sibirien

Det är den 19:e December, det är bara drygt -45°C ute och vi gömmer oss inne i lägenheten här i Srednekolymsk. Vi kommer att bo här i 6 veckor. Ingen vind, det snöar lite och folk skäller på varandra i korridoren utanför lägenheten. 

Då har vi kommit lite till ro. Vid ankomsten hyllades vi märkvärdigt nog som hjältar och ingen här riktigt tror på oss, att vi faktiskt skidat hit från grannsamhället Zyryanka 40 mil sydväst härom. Och de kan bara inte tro att vi sover ute i tält utan att ha en kamin! Det till trots, är alla helt fantastiskt trevliga och spontant pratar som om vi hade känt varandra hela livet. Folk är så här. En av dem, en lirare vi aldrig sett förut, dök upp i lägenheten igår, var kvar här en halv dag och pratade om mest om jakt och fiske. Och om hans traumatiska upplevelse denna sommar, när hans båt slog runt i en våldsam ström och han blev av med både den och en helt ny fyrtakts båtmotor av märket Mercury! Och han glömde nästan av att nämna att det tog honom fyra dagar att gå tillbaka genom en tät skog till Srednekolymsk! 

Lyckan att få planera en ny Expedition

Ärligt talat finns det få saker i livet som gör mig lika exalterad, fokuserad, positiv, driven, hoppfull och lycklig som att planera en ny expedition. Nuförtiden är jag särskilt förtjust i den fysiska förberedelsen som krävs. Efter 38 år i den här branschen är jag ganska säker på att jag har den mentala aspekten under kontroll. Men förberedelserna för den fysiska delen, särskilt när man har passerat 60, är oerhört viktiga.

Jag har precis avslutat några långa dagar av djupgående forskning kring hur man bäst förbereder sig för några av världens högsta berg och för att påbörja en period av alpinism och bergsbestigning. Jag har alltid känt en vördnad för bergen, som om de ropar på mig – en kallelse från vildmarken, bergen. Och jag har alltid tänkt att innan jag slutar leva, ska jag tillbringa några år med att lära mig bergsbestigningskonsten och tillbringa tid bland bergen. Nu är tiden inne.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg