Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition - ylle eller konstmaterial?

Fråga:

"Jag ser du är sponsrad av Termo. Jag undrar, vad är bäst ylle eller konstfibrer?"

Egentligen är det en personlig sak. Endera verkar det som om man föredrar ylle. Eller konstmaterial som syntet. Jag kan i alla fall säga att jag under dessa 25 år av tufft uteliv provad de flesta. Några observationer:

  • Jag har märkt att underkläder som marknadsförs av märken som i första hand riktar in sig på extrem sport, typ tävlingsåkarepå skidor, inte alls är gjorde för vanligt folk i skogen, som är ute under längre tider. De är alldeles för kalla. För Expedition passar de inte alls, i alla fall om man inte kommer inomhus varje kväll.
  • Det beror också på hur plaggen tillverkas. Vilka maskiner. Vissa märken tllverkas på ett sätt som gör det svårt att göra alltför stora förändringar och förbättringar.
  • När det gäller ylle eller syntet, så är det till viss del en smaksak. Jag tycker ylle kliar av och till. 

För mig är underkläder med de allra viktigaste prylarna på all utflykter, Expeditioner i både varma och kalla områden. För min kommande ökenexpedition, när den nu blir av, så håller jag i samarbete med Termo att leta fram passande underkläder som passar i öknen. De är lika viktiga där. Och när det gäller underkläder så ser jag följande saker som helt avgörande:

  • Plaggen skall både isolera och hjälpa till att justera kroppsvärmen.
  • De skall knappast ha någon vikt
  • Det måste vara av bästa kvalité, så de billigaste på marknaden är bara för kortare utflykter. Inte att lita på när kvalité krävs.
  • Stinkfria och impregnerade på ett vis så man inte tvättar bort den bakteriedödande impregneringen.
  • De skall ju vara bekväma och sitta skönt.
  • Inga skavande sömmar!

Kom gärna med åsikter i detta intressanta ämne!

Vill ni ser mer bilder från Kongo-Kinshasa, kika här!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-03-16 18:26   Håkan Friberg
Med en liten gnutta miljötänk borde väl den bakteriedödande impregneringen få stanna i den kemiska fabriken...?
 
2011-03-16 20:35   explorermikaelstrandberg
Point taken!
 
2011-03-16 21:28   Vandrare
Jag har använt många ställ som varit bra, men jag har 2 favortiter:
Devolds expeditionsställ i 95% ull. Tjockt, sitter slappt och skönt och håller (tillskilnad från ren ull som jag alltid får hål i.)
Patagonias mellantjocka. Stinkfritt i syntet, håller, ventilrear och är skönt. fast hur milövänligt det är vet jag inte.
 
2011-03-17 08:37   brigas
ull är alltid skönast närmast kroppen.
De superställ jag har vid träning verkar närmast ha en kyleffekt i sej,måste alltid byta om omgående även om jag inte blivit svettig.
Numera har jag helst aclimas kasslernät i ull som träningsställ,och olika icebreakertröjor,kalsonger annars.
Luktfaktorn avgör också mycket.
 
2011-03-17 09:09   seobserver
Kasslernät funkar men de prövade som höll luktade snabbt.
Av prövade ullställ har de tunna av kamelull varit behagligast på mig men upplevts som stickiga av många.
HHs superställ var inte enbart kylande men började snabbt lukta.
Rosens gamla tunna jägarställ i synt-ull var inte dumma men ullen krympte snabbt varvid storleken snabbt minskad.
Ull regerar men efter 3 v eller längre luktar allt.
Silverjodider borde väl stanna på silvret....
Superull med lite nylon över verkar däremot vara bra.
 
2011-03-18 11:25   Stefan70
Jag trivs bäst i underställ i blandmaterialet polyester/bomull med syntetfibern närmast kroppen. Tex Termo Swed och Fristads. Kliar aldrig och extremt slitstarka.
 

Läs mer i bloggen

Hälsan

Jag har fått en del frågor om mitt hälsotillstånd efter att många sett Livräddare i Arktis på SVT Play. Det här hände för drygt 2½ år sedan. De första tre månaderna var tuffa. Hjärnskakningen gjorde att jag inte kunde göra någonting mer än att gå ut och knalla Malmös gator dag och natt, sitta på balkongen och kika ut på Malmö kanal och folk och fä som knallade förbi. Jag hade svårt att sova och tänka. Vänner och döttrar hjälpte till mycket i återhämtning, så jag hade en vardag när allt gick ut på att se efter döttrarna. Jag var dessutom extra fet efter att ha lagt på mig +10 kg för Grönlandsturen. Läkarna hade fått mig att förstå att det kunde ta år att återhämta sig fullt. Svårast var nog att jag inte kunde jobba, eftersom dator och mobil inte funkade med hjärnskakning, utan gjorde det värre. När det var som svårast fick jag ett mejl från min mycket gode vän Dogan Tilic som undrade om vi, dvs döttrarna och jag, kunde komma till Izmir regionen och cykla. Och göra reklam för deras Eurovelo 8 rutt. Jag tänkte, jag tar den chansen och hoppas allt går bra. Ett bra beslut. Det blev en fantastisk tur och alla de värsta symptomen försvann. Men så fort jag kom hem och satte mig för att börja klippa film framför datorn, kom illamåendet, yrseln och huvudvärken tillbaka. Oförmågan att kunna jobba med det jag måste, skapade stor stress.

Mitt i allt detta, träffade jag Hannah. Vilket förde med sig att fick annat att tänka på än jobbet och papparollen. Men när jag besökte henne i en liten by i Pyrenéerna i mars 2023 drabbades jag av en liten stroke. Det var en följd av stressen och hjärnskakningen. Jag förstod att jag ganska dramatiskt måste förändra min livsstil. Annars skulle jordelivet snart vara över. Inspirerad av Hannah och hennes livsstil präglad av yoga, träning och framförallt meditation, så började jag meditera. Som 18-åring hade jag åkt till Indien med tankar om att bli buddistmunk -det blev inte så!- men buddismen har legat där och av och till gjort sig närvarande. Men nu kändes det som det var dags. Och just meditation är en grundpelare inom buddismen. Så jag började meditera.

Nu på SVT Play: Livräddare i Arktis

Nu går det en serie på SVT Play som heter Livräddare i Arktis. Efter drygt 45 minuter av del 1, Fast på Isen, https://www.svtplay.se/video/edPgb1E/livraddare-i-arktis/1-fast-pa-isen, så handlar det om när jag fick evakueras från isen 2022. En personlig och ekonomisk katastrof.

Men jag återvände i augusti 2024 och då gick det bra.

20 år sedan Sibirien Expeditionen: Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich

Det är den 7:e januari 2004, pjäxor, bindningar och 30 DVD filmer anlände idag med transportflyg från Jakutsk. Underbart! Det är rejält kallt, -49°C, mörkret belägrar samhället och nyårsfesterna i Srednekolymsk fortsätter oförtrutet.  

Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich 


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg