Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition Skelettkusten, hur genomför man en Expedition och vad som krävs

Min gamle Sibirien partner Johan Ivarsson har nu traskat de första fyra dagarna av de 16-17 som krävs för att avklara den norra delen av Skelettkusten. Johan är en av de två guiderna och gruppen består av ytterligare 8 personer. En film är på gång, att sändas i National Geographics register av olika överdramatiska äventyr med konflikter i centrum. Äntligen säger jag! Jag menar, att Johan kommer iväg!

Johan är enligt mig en av de största -än- löftena inom denna bransch som finns på jordklotet. Han är duktig på allt. Faktiskt. Och under de år som gått sedan Sibirien har han växt än mer och det känns underbart att jag fick in honom på denna färd. Följ honom här!

Vad är det då som gör Johan så perfekt?

Det är ju vissa egenheter man måste ha, såsom envishet, ett visst mod, lätt tränad kropp, stort intresse för världen utanför, vildmarksintresse och viljan att alltid lära sig nya saker. Men viktigt, tycker jag, är ens sociala kunskaper, medmänsklighet och vilja att finnas till för alla. Det har Johan.

Och det här med att hjälpa andra komma iväg på Expedition är en av de verksamheter jag håller på med nu. Jag har startat upp denna verksamhet. Ett sätt att överleva samt att finnas till för andra. Det finns egentligen ingenting som är så inspirerande som att försöka hjälpa andra genomföra sina drömmar.

Jag fick ett mejl igår om hur gör man för att skida till Nordpolen? Hur mycket kostar det? Läs denna artikel på engelska av Matt George och angående sponsorer av Tom Allen. Det ger perspektiv!

Vilket är ett avbrott från att ägna en stor del av tiden att följa händelserna i Mellan Östern. Tänk vilka förändringar på gång; MEN som vanligt, ingen tänker efter vad kommer sedan? Se på Egypten, där militären nu har makten....inte bra alls!

En annan av mina vänner som är på gång är Ripley Davenport som skall korsa Mongoliet med en grupp.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Bestigning av Kilimanjaro, Rongai-leden, del 2

Kilimanjaro-dagboken, del 2


”Jag sov inte alls”, sa MJ när han steg in i mattältet. ”Jag hade diarré hela natten.”
”Jag fick inte heller någon sömn”, sa Richard. ”Och jag mår illa.”
Alla tecken på höjden. Och på att anpassa sig till Afrika. Jag sa:
”Fortsätt att dricka mycket, 2 liter när ni vaknar, 2–3 liter under dagen, och 2 liter vid ankomst. Det kommer göra stor skillnad. Börja ta Immodium och paracetamol direkt. Det kommer också hjälpa mycket.”
Richard verkade inte övertygad. Han har inte kommit så här långt i arbetslivet genom att bara hålla med och inte ifrågasätta. Precis som jag är han lite av en hälsofreak och har många prylar som talar om hur han mår. Eller borde må. Det hjälper inte alltid. Hans prylar visade att han inte mådde bra. Vilket vi alla kunde se. Moses, vår huvud-sherpa, kom in med ännu en pryl. Detta var en ultraproffsig utrustning, så de hade med sig syrgas, en syrgassäck , professionella tält, sovsäckar och så vidare. Han hade en pryl att sätta på fingret för att mäta puls och syremättnad. Richard var inte nöjd med sitt resultat. Vi serverades en enorm frukost som Norm och jag slukade som hungriga lejon vid ett byte. Men att må illa, vara sömnlös och orolig för toabesök gjorde det svårare för MJ och Richard att äta. En tuff start för båda, men jag var säker på att de båda skulle klara hela vägen. De var väldigt beslutsamma, även om jag redan visste att det skulle bli utmaningar på vägen.

Att bestiga Kilimanjaro, Rongai rutten, del 1

Jambo, jambo bwana!
Habari gani? Nzuri sana!
Wageni, mwakaribishwa!
Kilimanjaro? Hakuna matata!

Jag har fortfarande den här sången som dyker upp i mitt huvud många gånger varje dag. Trots att det är mer än en vecka sedan vi anlände till Mweka Gate, sista gången hela teamet sjöng den tillsammans. Jag rankar denna vandring upp till Afrikas tak som en av de bästa upplevelserna i mitt liv. Det var verkligen en resa. En sådan där resa där man älskar varje meter och varje minut av dagen. Varför, kanske du undrar?

Jag besteg Kilimanjaro för 25 år sedan, nu är det dags igen

25 år. Ett kvartssekel har passerat sedan jag senast stod på toppen av Kilimanjaro. Bestigningen ingick i en åttamånaders vandring genom Massajland år 2000. Jag var långt ifrån i toppform – på alla tänkbara sätt – men jag var välsignad med exceptionella följeslagare: Leif Skara Karlsson, en av de mest genuint varma människor jag någonsin känt, och Peter Spjut, en gångmaskin, utan tvekan den mest uthålliga vandraren jag någonsin sett i aktion.


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg