Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition Jemen Med kamel; Inledningen och Anledningen

   Jag har länge haft ett genuint stort intresse för arabvärlden, islam och muslimer. Det har självklart gjort att jag de senaste åren märkt det ökade motstånd som växer fort i mitt eget samhälle Sverige och den övriga västvärlden. Det är med stor förvåning som jag följt den okunskap och missförstånd som råder, både här hemma och i arabvärlden beträffande vår värld. Så i början av 2007 började jag planera för en färd per kamel genom hela den arabiska världen med start i Oman och med slut i Mauretanien. Jag tillbringade mer eller mindre två år i Mellan östern med att skapa de möjligheter som krävdes och när allt var mer eller mindre klart, så blev jag pappa. Så jag fick lägga idén på hyllan och tala om för alla sponsorer och medhjälpare att förmodligen blir det aldrig av. Så inträffade den arabiska våren, vilket skulle ha satt stopp för mina planer i vilket fall som helst. Av alla arabländer så gillade jag allra mest Jemen. Detta ursprungsland för araberna, som i mångt och mycket fortfarande känns antikt och extremt spännande. Jag träffade min fru Pamela i Jemen och vår dotters andra namn är Belquis, det arabiska namnet för vår civilisations första kvinnliga ledare, drottningen av Sheba (Marib), och hustruns studier har allt att göra med Mellan Östern och Jemen, så vi följde mycket noga den utveckling till det mycket sämre som skedde med start februari 2011. Ett internt krig mellan tre stridstuppar. Presidenten Ali Abdullah Saleh, hans forna högra hand, general Ali Mohsen och så ledaren för den största stammen, hashid, Sadiq Al Ahmar och hans familj.

   Deras destruktiva maktkamp hamnade alltmer i den globala medians ögon och helt plötsligt kunde vi följa utvecklingen beskriven genom ett antal så kallade stringers i all media, till och med den svenska. Med ytterst få undantag var det som sagt unga och oerfarna stringers i behov av framgång som rapporterade. Bara eländes elände. Ju mer drama, desto bättre säljer det. Och med få undantag, (en av dessa är den svenska stringern Tanya Holm, som verkligen kan Jemen) märktes det direkt att de hade noll koll på hur Jemen fungerar och att det bara matade läsarna med oro runt Al Qaeda, muslimsk fundamentalism och arabisk ondska. Få av dem kan arabiska, få lever nära folk och oftast bara pratar de med andra stringers och förmedlar på så vis bara andra hands information. Vi kände att vi måste göra något, eftersom vi ständigt kommunicerade med våra jemenitiska vänner. Så en dag tog vi beslutet att hela familjen skulle åka dit, inklusive vår 15 månader gamla dotter, för att vi skulle kunna försöka ändra perspektivet på detta land som vi älskar så mycket. Sagt och gjort.

 

   Den 22:a oktober 2011 flög vi till Sanaa, mitt i, enligt media, det värsta kriget. Nu, en gnutta mer än två månader senare är vi tillbaka i Malmö. Det efter en av de mest fantastiska perioderna i vårt gemensamma liv. Och vi fick rätt. En gnutta Jemen är farligt, som stadsdelen hashaba i Sanaa, resten är som vi känner landet. Brokigt, aldrig tråkigt, obegripligt, fantastiskt och baserat på djupa urgamla traditioner skapade långt före profetens ankomst. Men, låt oss börja med lite drama. Som de värsta stringers. Dagen innan vi landade lät det så här i Sanaa, inspelat av en mycket god vän Siris, om man bodde nära det värst berörda området, Hashaba, klanen Ahmars område:

  

 Vi hamnade nära Tahrir, i det mest president vänliga området, nära parlamentet. Med början nästa vecka kommer mina veckoreportage.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Jag besteg Kilimanjaro för 25 år sedan, nu är det dags igen

25 år. Ett kvartssekel har passerat sedan jag senast stod på toppen av Kilimanjaro. Bestigningen ingick i en åttamånaders vandring genom Massajland år 2000. Jag var långt ifrån i toppform – på alla tänkbara sätt – men jag var välsignad med exceptionella följeslagare: Leif Skara Karlsson, en av de mest genuint varma människor jag någonsin känt, och Peter Spjut, en gångmaskin, utan tvekan den mest uthålliga vandraren jag någonsin sett i aktion.

39 år i samma bransch

39 år. Så länge har jag lyckats behålla det här jobbet. Osannolikt egentligen. Men det hade inte gått utan alla de fantastiska människor jag mött längs vägen som ställt upp i vått och torrt. Och många gånger varit helt avgörande för att jag skulle kunna fortsätta.


Bilden nedan är tagen den 28 februari 1986 i mammas lägenhet i Dala-Järna. Jag hade vaknat på morgonen sittandes framför TV:n och ordentligt chockad över en nyhet som skulle förändra hela landet, statsminister Olof Palme hade blivit mördad. Samma dag som jag skulle transporteras till Stockholm av min älskade bror, och flyga till Santiago de Chile för att påbörja cykelturen från Chile till Alaska.
Min förhoppning då var att jag efter äventyret skulle kunna försörja mig på det jag hade genomfört. Föreläsningar, tidningsartiklar och böcker. Så blev det. Jag fick t.o.m. vara med i riksradio och på TV, i reseprogrammet Packat Och Klart. Här kan ni se inslaget med intervjuaren Rolf-Egil Bergström, https://vimeo.com/20589771

Vuxen ansvar

"Jag klarar det, pappa."


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg