Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition Jemen Med Kamel; Hettan

"Ni är inte de första som passerat här med kamel" , berättar Salim Al Mahri en morgon och tillägger; "Det är inte länge sedan en engelsman och hans två beduin följeslagare passerade."

"Nähä...." svara jag lätt chockad och undrar; "När då?"

"Ja, det är nog en 30 år sedan" , svarar min gode vän Salim.

Förmodligen var det den legendariske Wilfried Thesiger och hans två Rashid kompanjoner som passerade år 1947 på väg tillbaka till Salalah från Mukalla. Eller så var det Bertram Thomas som passerade samma område året innan. Vi passerar klassiska marker. De två legendarerna Thomas och Thesiger beskrev bägge i sina böcker hur oerhört modiga, välkomnande, starka och generösa beduinerna var. Detsamma gäller idag. Var vi än kommer, så bjuds vi alltid på vatten, kamelmjölk, mat för oss och Kensington kamelen.

"Det här kommer att vara toppnyheter i tio års tid" , förklarar Salim en annan morgon, vi pratar alltid bäst tidig morgon eller sen eftermiddag och fortsätter; "Jag kommer att bli en legend. Och kensington som kommer att leva kvar i hundratals år."

"Vi då?" undrar Tanya och Salim ler; "Jodå, de kommer säkert ihåg er också."

Beduinerna ser sig själva som det utvalda folket och det finns de historiker som menar att de var de allra första människorna att bosätta sig på den arabiska halvön. De vill göra saker och ting på sitt sätt, så som de alltid gjort det. Och skall man njuta av upplevelsen med dessa fantastiska, men extremt envisa människor, så är det bästa att låta naturen att bestämma vardagen. Och beduinerna. Det enda vi bestämmer är hastigheten på vårt vandrande och hur långt. Jag vill att vi gör 5-6 km i timmen för att nå minst 20 kilometer per dag. Det är bara det att eftersom vi valt att passera en av världens hetaste öknar under den allra hetaste delen på året, på sommaren, så går det bara att vistas utanför någon sorts skugga, bara fram till runt halv nio och därefter får man försöka överleva tills runt 4 på eftermiddagen.

När det var som varmast, i början av vår färd, så låg dagstemperaturerna runt 50 grader. Den stora skillnaden påatt färdas under sommarne är att även nattemperaturen ligger runt 30. Det vill säga några decimeter ovan marken. För problemet är att därnere på marken, där man då ligger, så är marktemperaturen fortfarande runt 35, vilket gör sömn svårt. I snitt sov vi 4 timmar per natt. Vi gick upp 4 och kom iväg i sex tiden. Men svårast var det mitt på dagen.


Endera satt vi under ett träd eller i ett beduintält. Bägge var lika extremt varma. Bara att andas är en kamp, strupen är torr, kärv och det gör ont i halsen. Ljuset är så starkt att man måste blunda för att inte skada ögonen och bli blind. Svetten bryter ut även om man sitter stilla och tillför man inte kroppen 1.5 liter vatten i timmen, för att kompensera vätskeförlusten, drabbas man på bara några få timmar av solsting och kroppskramper, som leder till grym död. Värst av allt är att det knappt går att tänka. Det är omöjligt att ta beslut. Inte så konstigt med tanke på att hjärnan slutar fungera när den nått 45 grader.

Jag trodde efter 3 dagar att det här kommer vi aldrig att klara av. I synnerhet inte Tanya, som i mina ögon, inte har någon Expeditionsträning alls. Men hon är ju i sig ett unikum och helt klart en av de absolut bästa kamrater på färd jag haft. Alltid lekfull, glad, klok, positiv och hennes insikt om Jemen och araber är stort. Hennes översättningar perfekta. Jag är lyckligt lottad. Två superkamrater på de två sista Expeditionerna!

Men om det är något jag lärt mig genom alla år av upp och ned liv, så är det just att ha tålamod när det är som värst och helt enkelt bara stå ut.  Och till slut vänder det. Likaså denna gång och det kom att bli en av de viktigaste och en av de bästa Expeditioner jag gjort.

Se bilderna från resan här!

Lite mer läsning, artiklar:

Yemen Times

The Adventure Blog

Yemen Observer

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-07-24 08:08   brigas
vilka levnadsvillkor,och där har de föredragit att leva under så lång tid.det måste gå att anpassa sig nå alldeles enormt.
 
Svar 2012-07-24 11:28   explorermikaelstrandberg
Minst 8000 års anpassning och som de själva säger, de känner ju inte ill ngågot annat.....men visst verkade de lida lika mycket som vi....
 
2012-07-29 19:26   fowwe
Verkligen en märklig och ovanlig expedition. Jag hoppas att det planeras att bli någon dokumentärfilm om detta. (Du har kanske nämnt om det tidigare.)
För övrigt har jag en kollega på jobbet som är från Turkiet. Mycket trevlig man. Även där har de extrema temperaturer i dessa tider. Och i vintras var det närmast arktisk vinter.
 
Svar 2012-07-30 12:13   explorermikaelstrandberg
Tack Hans! Arbetet med dokumentären börjar nu! Jag har ju gjort en pilot som du kan se här på https://vimeo.com/42444228 och jag skrev just nu den sista rapporten på engelska http://www.mikaelstrandberg.com/2012/07/30/expedition-yemen-by-camel-meeting-al-qaeda-in-rumah/
 

Läs mer i bloggen

20 år sedan Sibirien Expedition. Nasha och Dimas stuga

Ett besök till Nasha och Dimas stuga 

Det är annandag jul, 26 december 2004, och vi befinner oss i vår lilla etta här i Srednekolymsk. Det är bara -32°C ute, men en liten iskall sydväst vind gör ett besök utomhus ganska friskt ändå. Fullt tillräckligt för att ge en lätt förfrysning. Om man inte passar sig. 

20 år sedan Expedition Sibirien

Det är den 19:e December, det är bara drygt -45°C ute och vi gömmer oss inne i lägenheten här i Srednekolymsk. Vi kommer att bo här i 6 veckor. Ingen vind, det snöar lite och folk skäller på varandra i korridoren utanför lägenheten. 

Då har vi kommit lite till ro. Vid ankomsten hyllades vi märkvärdigt nog som hjältar och ingen här riktigt tror på oss, att vi faktiskt skidat hit från grannsamhället Zyryanka 40 mil sydväst härom. Och de kan bara inte tro att vi sover ute i tält utan att ha en kamin! Det till trots, är alla helt fantastiskt trevliga och spontant pratar som om vi hade känt varandra hela livet. Folk är så här. En av dem, en lirare vi aldrig sett förut, dök upp i lägenheten igår, var kvar här en halv dag och pratade om mest om jakt och fiske. Och om hans traumatiska upplevelse denna sommar, när hans båt slog runt i en våldsam ström och han blev av med både den och en helt ny fyrtakts båtmotor av märket Mercury! Och han glömde nästan av att nämna att det tog honom fyra dagar att gå tillbaka genom en tät skog till Srednekolymsk! 

Lyckan att få planera en ny Expedition

Ärligt talat finns det få saker i livet som gör mig lika exalterad, fokuserad, positiv, driven, hoppfull och lycklig som att planera en ny expedition. Nuförtiden är jag särskilt förtjust i den fysiska förberedelsen som krävs. Efter 38 år i den här branschen är jag ganska säker på att jag har den mentala aspekten under kontroll. Men förberedelserna för den fysiska delen, särskilt när man har passerat 60, är oerhört viktiga.

Jag har precis avslutat några långa dagar av djupgående forskning kring hur man bäst förbereder sig för några av världens högsta berg och för att påbörja en period av alpinism och bergsbestigning. Jag har alltid känt en vördnad för bergen, som om de ropar på mig – en kallelse från vildmarken, bergen. Och jag har alltid tänkt att innan jag slutar leva, ska jag tillbringa några år med att lära mig bergsbestigningskonsten och tillbringa tid bland bergen. Nu är tiden inne.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg