Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition - Att vara reseledare

Jag kom just tillbaka till Sverige från den 1:a Äventyrsfilmfestivalen i Killarney på Irland och tänkte jag först skulle skriva om de 5 bästa dokumentärerna jag sett från äventyr och expeditionsvärlden, men när jag började tänka efter, så insåg jag att jag egentligen inte kunde plocka ut 5 toppfilmer. Jag såg ju en hel del i Killarney och visst var det flera som var riktigt bra, men då handlade det minst lika mycket om rena djur och människofilmer. Och jag börjar bli så gammal att jag tröttnat på självcentrerade filmer om unga äventyrare som gör ditt och datt och som egentligen inte tillför någonting till det vi redan vet om vår värld. Och här i Sverige har vi dessutom egentligen ingen tradition på att göra riktigt bra äventyrsdokumentärer. Exemplevis så är SVT helt ointresserade av dessa, eftersom de anser, att de sällan har något intressant att förbättra omvärlden med. Och de andra kanalerna, deras dokumentärer beträffande äventyr och äventyrare, är mer som ihopklippta nyhetsinslag och sällan intressanta. Dock vill jag nämna att jag njutit av Lars Monsens nordkalottserie. Mycket bra!

I stället skriver jag om hur det är att vara reseledare, ett jobb jag verkligen älskar. Jag har ju förmånen att jobba med både utrikiska reseföretag och svenska. Det är förhållandevis lika, men dricksen är olika!

Först skall det sägas att det är ett ett mycket krävande jobb. Man skall vara ordentligt påläst, oerhört serviceinriktad, verkligen älska att umgås med olika människor, snabbt lösa problem, alltid vara glad och positiv och verkligen förstå att ens huvuduppgift är att ge resenärerna deras bästa tid i livet. Det är ett 24 timmar om dygnet jobb. Väldigt få bolag använder sig därför av äventyrare och det beror oftast på den självupptagenhet som är en del av det livsvalet. 

Jag verkligen älskar jobbet, eftersom jag får berätta, bygga broar kulturer mellan, försöka öppna ögonen på folk och förhoppningsvis göra deras liv än mer priviligierat, spännande, intressant och väl värt att leva. Efter varje tur är jag lika utmattad som efter en tung och lång expedition. Det krävs mycket koncentration och kraft. Mina två återkommande ställen, som jag just nu brinner mest för är Patagonien och Inkariket med Galapagos. Jag kan aldrig få nog av dessa ställen oavsett hur många gånger jag återvänder till samma platser, hotell och samma människor. 

Klienterna är nästan helt utan undantag, mycket bra. Svenskar är enkla. Intresserade, pålästa, hyggliga och ställer aldrig till bekymmer. De ger nästan aldrig dricks. Jänkarna är mest högljudda, men alltid lika utmanande spännande och ger alltid mycket dricks. Två olika kulturer, men lika faschinerande att ha att göra med.

Att vara reseledare är ett sant privilegium, få förunnat. Jag njuter och skattar mig lycklig för varje sekund jag får tillfälle att ha en grupp på färd. Om nu någon av er läsare vill följa med, kika gärna då på dessa två turer:

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Bestigning av Kilimanjaro, Rongai-leden, del 2

Kilimanjaro-dagboken, del 2


”Jag sov inte alls”, sa MJ när han steg in i mattältet. ”Jag hade diarré hela natten.”
”Jag fick inte heller någon sömn”, sa Richard. ”Och jag mår illa.”
Alla tecken på höjden. Och på att anpassa sig till Afrika. Jag sa:
”Fortsätt att dricka mycket, 2 liter när ni vaknar, 2–3 liter under dagen, och 2 liter vid ankomst. Det kommer göra stor skillnad. Börja ta Immodium och paracetamol direkt. Det kommer också hjälpa mycket.”
Richard verkade inte övertygad. Han har inte kommit så här långt i arbetslivet genom att bara hålla med och inte ifrågasätta. Precis som jag är han lite av en hälsofreak och har många prylar som talar om hur han mår. Eller borde må. Det hjälper inte alltid. Hans prylar visade att han inte mådde bra. Vilket vi alla kunde se. Moses, vår huvud-sherpa, kom in med ännu en pryl. Detta var en ultraproffsig utrustning, så de hade med sig syrgas, en syrgassäck , professionella tält, sovsäckar och så vidare. Han hade en pryl att sätta på fingret för att mäta puls och syremättnad. Richard var inte nöjd med sitt resultat. Vi serverades en enorm frukost som Norm och jag slukade som hungriga lejon vid ett byte. Men att må illa, vara sömnlös och orolig för toabesök gjorde det svårare för MJ och Richard att äta. En tuff start för båda, men jag var säker på att de båda skulle klara hela vägen. De var väldigt beslutsamma, även om jag redan visste att det skulle bli utmaningar på vägen.

Att bestiga Kilimanjaro, Rongai rutten, del 1

Jambo, jambo bwana!
Habari gani? Nzuri sana!
Wageni, mwakaribishwa!
Kilimanjaro? Hakuna matata!

Jag har fortfarande den här sången som dyker upp i mitt huvud många gånger varje dag. Trots att det är mer än en vecka sedan vi anlände till Mweka Gate, sista gången hela teamet sjöng den tillsammans. Jag rankar denna vandring upp till Afrikas tak som en av de bästa upplevelserna i mitt liv. Det var verkligen en resa. En sådan där resa där man älskar varje meter och varje minut av dagen. Varför, kanske du undrar?

Jag besteg Kilimanjaro för 25 år sedan, nu är det dags igen

25 år. Ett kvartssekel har passerat sedan jag senast stod på toppen av Kilimanjaro. Bestigningen ingick i en åttamånaders vandring genom Massajland år 2000. Jag var långt ifrån i toppform – på alla tänkbara sätt – men jag var välsignad med exceptionella följeslagare: Leif Skara Karlsson, en av de mest genuint varma människor jag någonsin känt, och Peter Spjut, en gångmaskin, utan tvekan den mest uthålliga vandraren jag någonsin sett i aktion.


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg