Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Corona tider: Skogen hjälper

Jag kände skillnaden direkt.
 
Så fort jag kom in i skogen, var det som jag steg in i en sval källa. Framför mig fanns vad som verkade ett duntäcke av ramslök. Det luktade lite lätt vitlök av dessa undersköna blommor jag förut aldrig sett. Stigen ormade sig iväg bort upp mot vad som såg ut som en bergsrygg att springa på. En alle av grönska. Luften var lite fuktig, tidig morgon. Det var en gigantisk skillnad här inne, jämfört med därute.
 
Alltsedan coronans inträde i vardagen har jag uppskattat livet mer. Det som jag förut tog för givet, känns nu som en ynnest. Som att vara ute i skogen. Idag känns skogen som helt avgörande för hälsan. Så fort jag kommer in i skogen känner jag mig mer nöjd med livet, gladare, får mer perspektiv och tänker bättre. Det känns verkligen som om kroppen får en snabb behandling och blir starkare. Nästan som om den har en sorts inre kommunikation och samtal med skogen och dess plantor.
 
Det jag nämner nu, att plantor och träd kan samtala med varandra och med människor har ju i modern tid setts som nys. Flum. Men nu har forskningen kommit så långt att det till och med går att bevisa att det är så. Jag har de sista dagarna läst en mycket bra bok av Clemens G Arvay som heter The Biophilia Effect. Här nämns bland annat mina gamla favoriter Erich Fromm och Edward O Wilson. De har bägge skrivit och forskat i ämnet sedan 50-talet. Det är alltså inte bara en känsla.
 
Och en annan fördel coronan för med sig är ju att forskningen sätts i centrum igen. Såsom den bör. Men den skall ju också ifrågasättas, vilket svensk media är sämre på. Och det är mycket mindre av tveksam alternativ media som når ut. Hoppas det håller i sig.
 
Denna upplevelse fick jag idag på morgonen när jag sprang från Verkasjön till en skvätt bortom Agusa. Och tillbaka. 21.1 km. En rektur inför att springa hela Österlenscirkelns 34 km. Det är å ena sidan så mycket lättare att springa i skogen. Känns mindre på kroppen. Tror man tills efteråt när det verkar överallt. Men tiden går så fort, för det är så vackert och varierat hela tiden. Backigt. Jag går uppför och tar hjälp av den muskel som skiljer oss människor från våra släktingar, gluteus maximus. Ett klartecken på att människan är gjord för löpning!
 
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2020-05-26 14:11   freedomspirit
🍃🌲👍🌲🍃
 
2020-05-26 14:11   freedomspirit
🍃🌲👍🌲🍃
 
2020-05-26 20:28   eribur
Den som inte provat skogen eller annan natur som avstressare har något att uppleva. Det blockas bara bort helt naturligt:)
 

Läs mer i bloggen

Hälsan

Jag har fått en del frågor om mitt hälsotillstånd efter att många sett Livräddare i Arktis på SVT Play. Det här hände för drygt 2½ år sedan. De första tre månaderna var tuffa. Hjärnskakningen gjorde att jag inte kunde göra någonting mer än att gå ut och knalla Malmös gator dag och natt, sitta på balkongen och kika ut på Malmö kanal och folk och fä som knallade förbi. Jag hade svårt att sova och tänka. Vänner och döttrar hjälpte till mycket i återhämtning, så jag hade en vardag när allt gick ut på att se efter döttrarna. Jag var dessutom extra fet efter att ha lagt på mig +10 kg för Grönlandsturen. Läkarna hade fått mig att förstå att det kunde ta år att återhämta sig fullt. Svårast var nog att jag inte kunde jobba, eftersom dator och mobil inte funkade med hjärnskakning, utan gjorde det värre. När det var som svårast fick jag ett mejl från min mycket gode vän Dogan Tilic som undrade om vi, dvs döttrarna och jag, kunde komma till Izmir regionen och cykla. Och göra reklam för deras Eurovelo 8 rutt. Jag tänkte, jag tar den chansen och hoppas allt går bra. Ett bra beslut. Det blev en fantastisk tur och alla de värsta symptomen försvann. Men så fort jag kom hem och satte mig för att börja klippa film framför datorn, kom illamåendet, yrseln och huvudvärken tillbaka. Oförmågan att kunna jobba med det jag måste, skapade stor stress.

Mitt i allt detta, träffade jag Hannah. Vilket förde med sig att fick annat att tänka på än jobbet och papparollen. Men när jag besökte henne i en liten by i Pyrenéerna i mars 2023 drabbades jag av en liten stroke. Det var en följd av stressen och hjärnskakningen. Jag förstod att jag ganska dramatiskt måste förändra min livsstil. Annars skulle jordelivet snart vara över. Inspirerad av Hannah och hennes livsstil präglad av yoga, träning och framförallt meditation, så började jag meditera. Som 18-åring hade jag åkt till Indien med tankar om att bli buddistmunk -det blev inte så!- men buddismen har legat där och av och till gjort sig närvarande. Men nu kändes det som det var dags. Och just meditation är en grundpelare inom buddismen. Så jag började meditera.

Nu på SVT Play: Livräddare i Arktis

Nu går det en serie på SVT Play som heter Livräddare i Arktis. Efter drygt 45 minuter av del 1, Fast på Isen, https://www.svtplay.se/video/edPgb1E/livraddare-i-arktis/1-fast-pa-isen, så handlar det om när jag fick evakueras från isen 2022. En personlig och ekonomisk katastrof.

Men jag återvände i augusti 2024 och då gick det bra.

20 år sedan Sibirien Expeditionen: Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich

Det är den 7:e januari 2004, pjäxor, bindningar och 30 DVD filmer anlände idag med transportflyg från Jakutsk. Underbart! Det är rejält kallt, -49°C, mörkret belägrar samhället och nyårsfesterna i Srednekolymsk fortsätter oförtrutet.  

Samtal angående KGB och Stalins gulager med Nikolai Vadimovich 


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg