Naturdagbok för år 2025. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

17.11.

Vilken tajming! Direkt när jag kommer ned hit och sätter mig på bryggan kommer en kungsörn inglidande från Bonäsviken i öster. Det är en ung kungsörn. Dess vita fläckar på vingöversidorna och den långa stjärten med vita indianfjädrar med svart spets samt den lite guldfärgade nacken lyser i solen.  Den går ned lågt över havet, och på sin väg förbi Måsön skrämmer den upp drygt ett tiotal havsörnar, som flyr åt alla håll. Vilken grace! Vilken kraft! Det är det vackraste jag sett i år i fågelväg! Kungsörnen försvinner bort mot Hällöhålet. Det var mäktigt! Vilken tur jag hade! Om man ska se kungsörnar här söderut så är det nu i mitten på november, då de kommer sträckande ned från fjälltrakterna norrut i jakt på föda. Men man ska ändå ha tur om man vill få syn på en. Jag känner mig helt matt efter den upplevelsen! När havsörnarna återhämtat sig börjar de kretsa på över Måsön. Det är bra flygarväder för dem idag; frisk vind från väster. Efter en stund upptäcker jag kungsörnen igen kretsande över Hällö. Den gör en smidig luftvolt och dyker ned på Måsön, där den orsakar kalabalik bland "havsisarna", som sprider ut sig i olika vädersträck. Någon sätter sig i ett träd på örnudden, några andra flaxar omkring över Måsön. Kungsörnen är en mycket mer smidig och dynamisk jägare än den lite större havsörnen. Den kan ta harar och rådjurskid, medan havsörnen äter as, fiskrens och sjöfågel. Kungsörnen går snart till väders igen. På mäktigt V-formade vingar är den i ett huj över Tellskär. Den rör sig snabbt. Dess vita vingundersidor lyser i solen. Den riktigt visar upp sig.  Ett ögonblick senare är den försvunnen bortöver Långösund i norr, medan vi andra sitter med förvåningens finger i häpnadens mun, undrande vad det egentligen var som hände. Några knipor flyger tätt över vattnet ut från Bonäsviken, där de flesta änder sökt lä för vinden. Ett antal trutar flyger planlöst omkring eller ligger som vita klickar långt ute i fjärden. Havsörnarna har fått tillbaka sitt territorium.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Byträsk, Geta, Åland

30.3.

Förr i tiden trodde man att sädesärlan, när den flyttade, åkte snålskjuts på tranans rygg. Då borde den ha kommit för en vecka sedan. Men idag hälsade den mig glatt gomorron när jag gick hit till träsket. Har svårt att minnas att jag tidigare skulle sett den innan april. Sitter här i morgonsolen och kämpar med en timmes sömnskuld orsakad av sommartiden. Dimmorna dansar över den lugna vattenytan, och den vanliga mixen änder simmar i norra ändan. Den första taltrasten sjunger från andra stranden, ett par tranor flyger trumpetande över och hägern vill inte vara sämre den. Våren går nu in i sin intensiva fas. Tranor ropar överallt ifrån, bofinkar sjunger och hackspettar trummar. Jag lyssnar efter nya röster i kören, men noterar inga, förutom trasten. En duvhök flyger plötsligt över till östra sidan och slår sig ned i strandalarna. Jag är alltid uppmärksam på glidflygare, vilket betyder rovfågel. Innan jag ger mig av kommer sångsvansparet lugnt utglidande ur vassen bara ett femtiotal meter ifrån mig. De verkar ha hittat sin boplats.

Byträsk, Geta, Åland

23.3.

Vårkonsert på åkrarna norr om träsket. Tranorna trumpetade sin ankomst mot en fond av lärksång och vipgnissel. Här nere vid Byträsk sjunger den första bofinken. Sävsparvar hörs i vassarna. Riktigt gosigt att sitta här på flotten i morgonsolen. Vindstilla och plusgrader. En ringduva hoar. Gräsänder och vigg, som dyker i norra ändan. Bara alldeles längs stränderna ligger det en tunn nyis. Hackspettar trummar från olika håll. Tuppen gal från Bolstaholm. Nötväckan lockar från östra stranden. För första gången, här i solen, känns det som om jag skulle kunna kasta av mig vinterjackan. Och så kommer det en trana, på lugna vingslag, flygande över träsket. En mäktig syn!

Byträsk, Geta, Åland

15.3.

Kommer hit på kvällen lite efter klockan tio. Inte perfekt väder för att lyssna på ugglor. Mulet, blåsigt från väster, någon plus. Men annars är det fullmåne just nu. Den här tiden på året brukar ugglorna ropa. Sätter mig på träbänken och lyssnar. Bara ljudet av ett flygplan som sakta dör bort. Trädstammar och kvistar som gnisslar mot varandra. Ljudet av en knipvinge hörs tyst över träsket. Det är behagligt att sitta här i mörkret. Konturer av svarta trädstammar omkring mig. Och ändå inte helt beckmörkt, som på hösten. Jag gick hit utan att använda ficklampan. Sångsvanar hörs långt borta. Ytterligare ett flyg passerar. En småfågel lyfter från vassen när jag reser mig och går och sätter mig på flotten. Jag tittar ut en stund över det svarta vattnet. Men inget napp den här gången.


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg